Respirátory FFP2 nejsou ve veřejné dopravě a obchodech v Česku povinné a jinak tomu nebude ani příští týden. Uvedl to ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO]. Zároveň nevyloučil nařízení o jejich nošení v budoucích týdnech ze strany vlády i EU. Dotkl se i citlivých témat, jako je otevření škol a lyžařských vleků.

Zpomalit rychlost šíření nového koronaviru, včetně jeho nových mutací, dokáží podle epidemiologů respirátory FFP2. Evropské země proto postupně nařizují jejich povinné nošení ve veřejné dopravě a na místech, kde se shromažďují lidé. Což je dnes hlavně v obchodech. Česká republika k takovému kroku nepřistoupila, i když zavedení povinnosti chránit se respirátory FFP2 nevylučuje.

„Zejména s ohledem na zmiňované změny v rychlosti šíření viru spojené s jeho mutacemi, je to odborně velmi vhodný způsob, jakým zpomalit nebo zabránit šíření viru, to je nezpochybnitelné,“ uvedl po dnešním jednání vlády ministr Blatný.

Britská mutace viru byla v Česku zachycena již v prosinci

Respirátory FFP2 snižují riziko šíření koronaviru

Nošení respirátorů FFP2 ministr doporučuje nosit všem, kdo k nim má přístup a může si je dovolit zakoupit. Nosit je musí už například lidé ve veřejné dopravě a obchodech v Rakousku a Německu. V této souvislosti tamní vlády uzavřely dohody s jejich prodejci o zastropování konečné ceny pro spotřebitele, který si respirátor koupí za nejvýše 1 euro. Přičemž mají od výrobců garanci, že jich bude na prodejních pultech dostatek. Aktuálně se v těchto zemích jedná o odpuštění daně pro jejich výrobce a prodejce.

Podobná regulace se dá v případě zavedení jejich povinnosti nošení čekat podle Blatného i v České republice. Upozornil, že dříve jak za týden u nás takové nařízení platit nebude.

„Příští týden není doba, kdy by ta povinnost měla začít platit, ale nošení respirátorů doporučuji,“ uvedl.

Školáci a lyžařské vleky nejdříve od 1. února

Pokračování nouzového stavu schválila dolní komora Parlamentu ČR a vláda do 14. února. Veškerá protiepidemická opatření zůstávají nadále v platnosti s výjimkou jeslí [zařízení pro děti do tří let, pozn. red.] a lesních školek, které mohou být nově v provozu. Nikoli však takzvané lesní kluby, které nejsou zákonem vymezeny jako školní/předškolní zařízení, ale jde o spolky. Proto se na ně výjimka nevztahuje a zůstávají uzavřeny.

Příští týden ve středu rozhodne vláda o zpřístupnění škol pro žáky závěrečných ročníků základních a středních škol a dále odborných učilišť. Pokud se denní počty nakažených stabilizují a opadne zatížení v nemocnicích, pak se do škol od 1. února vrátí i všichni žáci 1. stupňů základních škol.

Obdobný termín rozvolnění zváží vláda příští týden ve středu i pro lyžařské vleky, které by se taktéž mohly po několikatýdenní pauze rozjet v pondělí 1. února.

„Není problém z epidemiologického hlediska spuštění vleků […], ale je třeba zajistit, aby to nezvýšilo mobilitu v rámci České republiky,“ vysvětlil ministr.

Jednání s dodavateli nasmlouvaných vakcín

O kompenzacích pokrácených dodávek vakcíny od společností Pfizer a BioNTech bude dnes [22.1.] jednat ministr Blatný s ředitelem české pobočky firmy. Cílem jednání je dle jeho slov narovnání objemu snížených dodávek ohlášených pro budoucí tři až čtyři týdny.

Pfizer ponižuje dodávky vakcín, Česku o 40 procent

Velkou pomocí v dosažení proočkovanosti populaci bude dle něj schválení vakcíny od britské firmy AstraZeneca, jejíž skladování a distribuci zvládne každé zdravotnické zařízení, včetně praktických lékařů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here