Farmaceutická firma Pfizer dočasně omezí dodávky vakcíny Comirnaty proti nemoci covid-19 do Evropy. Chce zapracovat na zvýšení výrobní kapacity. Uvedly to úřady několika evropských zemí. Snížení dodávek o 40 procent do Česka potvrdil i ministr zdravotnictví ČR [MZ ČR] Jan Blatný.

„Dostali jsme tuto zprávu v pátek krátce před 10:00. Očekávali jsme ve třetím týdnu [příští týden] 43 875 dávek vakcíny Pfizer. Teď to vypadá, že jich dostaneme 36 075,“ potvrdil jako první omezení dodávky v prohlášení Norský institut veřejného zdraví.

Snížení nasmlouvaných dodávek je důsledek omezení produkce Pfizeru kvůli navýšení jejich výrobních kapacit z nynějších 1,3 miliardy na dvě miliardy dávek ročně. Uvedl to Norský institut veřejného zdraví. Omezení podle jeho vyjádření zasáhne nejenom Norsko, ale všechny evropské země. Norsko sice není součástí Evropské unie [EU], ale při nákupu vakcín proti covidu-19 s ní úzce spolupracuje.

Předsedkyně Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová informace o dočasném ponížení dodávek vakcíny do unie neodmítla, ale ještě dnes [14. 1.] v odpoledních hodinách ujistila, že objem nasmlouvaných vakcín pro první čtvrtletí Pfizer doručí ve slíbeném období. Potvrdila si to s šéfem společnosti.

„Ujistil mě, že všechny dávky slíbené pro první čtvrtletí budou doručeny v prvním čtvrtletí,” řekla na tiskové konferenci bez dalších podrobností.

Ministr Blatný už snížené dodávky potvrdil

Snížení objemu nasmlouvaných dodávek vakcín od Pfizeru v pátek v televizních novinách na Nově potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Občany ujistil, že očkovacích látek bude pro všechny dostatek, i když novinka o snížení jejich dodávek je pro zemi zcela zásadní.

„Půjde o snížení dodávek o 40 procent. Je to chyba dodávající společnosti. Chtěl bych vědět, jestli se nejedná pouze o omezení dodávek pro Evropu, ale pro celý svět,“ uvedl.

Pfizer navyšuje výrobní kapacity

Německé ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že EK i státy EU výrobce vakcíny informoval, že “nebude schopen plně dodržet slíbený objem dodávek v příštích třech či čtyřech týdnech”.

Ministři zdravotnictví šestice unijních zemí – Dánska, Švédska, Finska, Litvy, Lotyšska a Estonska – v reakci na zprávu napsali do Bruselu dopis se žádostí, aby se komise okamžitě s firmou spojila a požádala o veřejné vysvětlení.

„Nejen, že to ovlivní časový plán očkování, ale také to sníží důvěryhodnost celého procesu,“ uvedli ministři v dopise citovaném řadou evropských médií.

Dodali, že jejich vlády podporují společnou očkovací kampaň EU, sedmadvacítka se však musí vyvarovat jakýchkoli zdržení.

Nákupy vakcín EK příliš nevycházejí

Komise již na přelomu roku čelila výtkám od některých politiků za to, že podle nich zajistila malé množství vakcíny právě od společností Pfizer a BioNTech, která byla jako první schválena pro použití v EU. Komise kritiku odmítala s tím, že problém spočívá v nedostatečné výrobní kapacitě firem. Zároveň však z dosavadních 300 milionů dávek rozšířila kontrakt s americkou a německou firmou na dvojnásobek. Společnosti se pak kvůli zvýšenému zájmu rozhodly navýšit kapacitu výroby.

EU má smlouvy se šesti firmami na celkový objem 2,3 miliardy dávek, které mohou být k dispozici pro 450 milionů obyvatel členských zemí. V Česku se vedle látky od dvojice zmíněných firem očkuje také vakcínou od firmy Moderna.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here