Reinfekce covidem-19 nebývá dle odborníků dramatická

0
3031
reinfekce
Ilustrace: Pixabay.com

Závažný průběh reinfekce covidem-19 je podle vědců spíše nepravděpodobný. Větším rizikem je nevědomé šíření koronaviru po opětovném prodělání nemoci. Uvedli to zástupci britské vládní agentury Public Health England [PHE].

Britská studie vládní zdravotní agentury PHE uvádí, že lidé vyléčení z nemoci covid-19 získají imunitu pravděpodobně na minimálně pět měsíců. Výsledky jejich studie dokonce dokazují, že opětovné nakažení koronavirem je po prodělání covidu-19 velmi vzácné. Špatná zpráva ale je, že podle vědeckých pracovníků mohou nový koronavirus šířit i lidé se získanými protilátkami v těle. Tvrzení podkládají důkazy z několikaměsíční studie.

Reinfekce bývá bez příznaků nemoci

Do vládní studie se zapojilo celkem 6 614 lidí, převážně britských zdravotníků, kteří nemoc covid-19 prodělali. Z nich se jich znovu nakazilo jen 44. Výzkumníci zmiňují, že riziko opětovné infekce u lidí, kteří se nakazili za první vlny pandemie loni na jaře, je poměrně vysoké. Podstatná informace je, že lidé se získanou imunitou po prodělání covid-19 mohou virus SARS-CoV-2 přenášet do svého okolí, aniž by o tom věděli.

„Víme nyní, že u většiny lidí, kteří se virem nakazili, se vyvinuly protilátky, a oni jsou tak chráněni před opětovným nakažením, ale není to stoprocentní. Také zatím nevíme, jak dlouho ta ochrana trvá,“ řekla spoluautorka studie z PHE Susan Hopkinsová.

Podle ní mají lidé po prodělání nemoci covid-19 opravdu nízkou pravděpodobnost jeho závažného průběhu při opětovné nákaze, tedy reinfekci.

„Existuje ale pořád riziko, že virus chytnete a přenesete na jiné,“ dodala.

Výzkum bude pokračovat po očkování

Dosavadní výsledky studií o reinfekci znamenají, že osoby infikované virem SARS-CoV-2 není možné považovat definitivně za imunní. Ačkoli se dosud potvrzené reinfekce zdají být méně časté, je zapotřebí více důkazů a delší doba sledování.

Do karantény musejí i lidé naočkovaní proti covidu-19

Odborníci dále upřesnili, že ve své studii nezkoumali protilátky, které se vytvoří po podání vakcín proti covidu-19. Těm se chtějí věnovat v následném výzkumu. Zjistit v něm chtějí i to, zda mohou protilátky po prodělání covidu-19 v těle vydržet i déle než pět měsíců.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here