Prvně potvrzená britská mutace viru SARS-CoV-2 v Česku pochází ze vzorku odebraného loni 25. prosince. Nová varianta viru se postupně potvrzuje v dalších regionech země. FN Brno hovoří minimálně o 84 případech takové nákazy. Riziko nové mutace spočívá hlavně v rychlosti jejího šíření, podle WHO až o 70 procent.

Nebezpečná je britská mutace viru především kvůli svému rychlejšímu přenosu mezi lidmi. Virus se totiž naváže na lidskou buňku, což vede ke zvýšení jejich vzájemné vazby. A právě to laicky řečeno zvyšuje pravděpodobnost rychlejšího přenosu na další osoby.

„Změna je ta, že nová varianta viru se rychleji šíří, ale nemá jiné klinické příznaky nebo důsledky pro nakaženého,“ tvrdí vedoucí centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Barbora Macková.

Dodává, že infikovaná osoba britskou mutací se má chovat stejně jako všechny ostatní, tedy se izolovat od okolí. Nyní není podle ní ani namístě infikovaného o nákaze konkrétně novou mutací informovat. Sekvenace viru navíc neprovádějí zdravotníci tak často. V laboratořích zkoumají cíleně vybrané vzorky, u nichž by mohlo jít o britskou mutaci viru.

„Sledujeme všechny pacienty, kteří přilétají z jiné země a jsou pozitivní, pak jdou k nám na sekvenaci vzorku,“ říká vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Helena Jiřincová.

Upřesňuje, že od března loňského roku osekvenovali na 300 vzorků s virem SARS-CoV-2, s podezřením na britskou mutaci pak dvanáct vzorků získaných z Nemocnice Na Bulovce [NNB], dva z nich vyšly negativně.

Páteřní laboratoře mají britskou mutaci viru odhalit

Páteřní sítě testovacích míst v Česku mají podle Jiřincové speciální soupravy, které dokáží britskou variantu viru diagnostikovat už při prvním zkoumání. Pro potvrzení její přítomnosti ve vzorku proto není třeba provést detailní rozbor, takzvanou sekvenaci, která je časově náročná. Měsíčně u nás touto testovací sadou laboranti vyšetří 200 tisíc odebraných vzorků.

Detailní informace o takových výsledcích má však SZÚ pouze z jedné laboratoře, a právě v ní za neděli a pondělí vyšetřují 10 procent vzorků odpovídající právě britské mutaci viru.

Podstatnou otázkou pak pro většinu populace je, jak mutace britského viru ovlivní fungování vakcíny proti covidu-19. Na to je podle Jiřincové složité odpovědět, protože složení vakcíny je utajené. Podle dostupných informací od farmaceutických výrobců však nová varianta viru proti očkovací látce odolná není.

Britská mutace viru ve FN Brno: 5 až 10 záchytů denně

Desítky případů možné varianty zmutovaného koronaviru potvrdila v úterý [19. ledna] Fakultní nemocnice Brno. Podle její mluvčí Veroniky Plaché jde konkrétně o 84 případů, které ještě musí potvrdit laboranti. Zařízení přišlo na přítomnost nové mutace se zpožděním proto, že teprve v polovině ledna obdržela zprávu od SZÚ, že jejich systém dokáže odhalit i šířící se britskou mutaci.

„Nejprve jsme se podívali na testy z ledna a poté z prosince a první záchyt jsme zjistili 25. prosince. Celkem máme skoro 100 případů. Denně je to pět až deset záchytů,“ uvedla zástupkyně primáře na oddělení klinické mikrobiologie a imunologie FN Brno Monika Dolejská s dodatkem, že denně se potvrdí pět až deset záchytů.

Podle zástupců Světové zdravotnické organizace [WHO] se nová mutace viru SARS-CoV-2, která se začala do Evropy šířit z jižní části Anglie a Londýna, šíří o 10 až 70 procent rychleji než jeho původní varianta. Její přítomnost na svém území potvrdili a stále potvrzují evropské i další země mimo Evropu. Podle odborníků je mutace virů jejich přirozený jev, v případě nového koronaviru je však riziko jeho rychlé šíření.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here