Rezervační systém termínu na očkování proti covidu osob starších 80 let se mění. Registrace zůstává stejná, nová je zvací SMS s PIN2. Tu registrovaný dostane až ve chvíli, kdy se uvolní termín očkování. Zvací zprávu dostanou i registrovaní ve „starém systému“. Nově se o týden posouvají termíny pro druhou dávku vakcíny.

Od zítřka 22. ledna, zhruba od šesté hodiny ranní, platí, že o volném termínu vakcinace rezervační systém informuje sám ve zvací zprávě. Tu do svého telefonu společně s přístupovým kódem PIN2 registrovaný dostane až v momentě skutečně volného termínu.

„Změna je zvací zpráva, která přímo povede k tomu, že registrovaný dostanete svůj termín,“ potvrzuje ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

V původní verzi rezervačního systému očkování proti covidu-19 se zájemce v prvním kroku registroval a vzápětí dostal smsku s PIN2. Po zadání kódu pak vstoupil do části, ve které si vybral termín a místo pro očkování. V praxi to znamenalo, že si volné termíny ve zvoleném regionu musel registrovaný sám hlídat. Někteří tak do systému vstupovali i několikrát denně. To ale už nebude možné. Zjednodušeně řečeno, proces registrace k očkování zůstává stejný, ale do druhé fáze rezervace vstupuje registrovaný tehdy, kdy dostane zvací SMS s přístupovým PIN2. Ta je v podstatě i avízem volného termínu v očkovacím místě.

Centrální rezervační systém chce potvrdit čas očkování

Pozor: Odstávka! Ministr vyjadřuje obdiv seniorům

Přechod na upravený systém rezervací termínu očkování proti covidu-19 neznamená, že přestanou platit původní rezervace [provedené do půlnoci 21.1.2021, pozn. red.]. Doručené PIN2 stále platí pro vstup do systému, ale i tito registrovaní obdrží ve chvíli volného termínu zvací zprávu do svého mobilního telefonu. Ve zprávě pak budou mít totožný PIN2 kód potřebný ke vstupu do rezervací.

V důsledku změn v rezervačním systému ministr upozornil na jeho plánovanou odstávku od půlnoci z 21. na 22. ledna 2021, zhruba do šesté hodiny ranní. Registrace od této doby už jedou v novém režimu rezervací. Seniorům, kteří se doposud dokázali online přihlásit k očkování a vyčkat na volný termín, vyjádřil ministr Blatný obdiv.

Rezervační systém: Termínů očkování ubude

V následujících až třech týdnech musí senioři nad 80 let počítat s nižším počtem vypisovaných termínů k očkování. Farmaceutická společnost Pfizer totiž minulý týden oznámila snížení objemu dodávek v budoucích třech až čtyřech týdnech. A to z důvodu navyšování výrobních kapacit, tedy rekonstrukce závodů. Druhá schválená vakcína od americké Moderny sice výrobní kapacity nenavyšuje, ale objednané dávky nepřichází dle nasmlouvaných čísel. V lednu jich mělo být 80 tisíc, zřejmě se sníží na 20 tisíc dávek.

„Tento týden je redukce dodávek vakcíny od společnosti Pfizer o 15 %, v budoucích třech týdnech až o 30 %, proto se omezí otevírání nových očkovacích termínů,“ potvrdil Blatný.

Dodává, že se posouvá doba pro aplikaci druhé dávky vakcíny z doporučených 21 dnů na 28 dnů, kvůli sladění výpadků dodávek. Imunizaci očkovaného to dle Blatného neohrozí.

Pfizer ponižuje dodávky vakcín, Česku o 40 procent

Téměř 155 tisíc očkovaných seniorů a zdravotníků

Doposud v Česku dostalo vakcínu proti covidu-19 bezmála 155 tisíc osob [aktuální přehled zde]. Očkovací látku Comirnaty od Pfizer/BioNTech dostalo v součtu 151 626 osob [2. dávku pak 7 201 osob], látku od Moderny pak 2 941, očkování druhou dávkou zatím nezačalo. Do centrálního registračního systému se přihlásilo více než 173 seniorů nad 80 let [v Česku jich žije 400 tisíc], termín si zarezervovalo 72 180 z nich. Do systému se mohou zatím hlásit pouze pojištěnci starší 80 let, v praxi se očkují i zdravotníci, obvykle v místě svého pracoviště.

–VRN–

1 komentář

  1. Dobrý den, chtěla bych poradit, několikrát po sobě asi před týdnem jsem poslala tel.c.pro registraci na očkování a ještě mi nepřišla sms s pinem, tak nevim co dělám špatně děkuji

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here