Nárok na bezplatný antigenní test mají od pondělí 1. února všichni pojištěnci nově vždy jednou za tři dny. Dosud se test včetně provedení stěru z nosohltanu hradil ze zdravotního pojištění jedenkrát za pět dní. Antigenní test je primárně určený pro osoby bez příznaků covidu-19.

Na bezplatný antigenní test mohou od pondělí 1. února přijít všechny v Česku zdravotně pojištěné osoby v intervalu jednou za tři dny. Místo a čas odběru si zájemce o antigenní test předem objednává v Centrálním rezervačním systému [odkaz zde].

Na co nezapomenout před antigenním testem
  • Termín odběru na antigenní test si vždy rezervujte
  • Na vybraný termín se dostavte včas, nikoliv však příliš brzy kvůli zbytečným frontám
  • Pokud se Vám potvrzený termín nehodí, pak jej stornuje
  • Nezapomeňte i na odběrovém místě dodržovat rozestupy od ostatních lidí
  • Vezměte si s sebou osobní doklad totožnosti, kartičku zdravotní pojišťovny a telefonní a elektronický kontakt
  • Vybavte se i dostatečnými hygienickými pomůckami [respirátor FFP2, kapesníky, dezinfekce]

Antigenní testování je určeno hlavně pro asymptomatické osoby, tedy ty, které nemají příznaky nemoci covid-19 [rýma, kašel, horečka, dušnost, slabost, ztráta chuti a čichu]. V opačném případě, kdy se osoba necítí dobře, nebo je v karanténě, se má spojit se svým praktickým lékařem, který zkontroluje jeho zdravotní stav. A případně mu vystaví e-žádanku a odešle ho na PCR test [podrobnější laboratorní vyšetření]. Stejně tak řeší testování i osoby v nařízené karanténě, tedy ty, které se blíže setkaly s covid pozitivním. Automaticky totiž zůstávají v domácí karanténě [povinně] a pátý až sedmý den jdou na testování PCR metodou, na které je pošle praktický lékař nebo krajská hygienická stanice.

Antigenní testy oproti PCR reagují jen na živé viry

Antigenní test zdravotníci neprovádějí u osob v takzvané postinfekční imunitě. Jinak řečeno jde o nakažené, které se z nemoci covid-19 prokazatelně uzdravili a od jejich prvního pozitivního výsledku neuplynulo více než 90 dní.

Infekce covid-19 se u nás opakovaně potvrdila u 56 osob

Potvrzení o negativním výsledku testu

Některé sousední země podmiňují vstup na jejich území pouze s negativním výsledkem antigenního testu, přičemž uznávají i lékařská potvrzení vydané odběrovým místem na české straně. Požadovaná četnost průkazného antigenního testování se však rychle mění a navíc pravidla nejsou v jednotlivých zemích jednotná. To komplikuje dojíždění za prací hlavně českým pendlerům. Například sousední Sasko požaduje dva negativní testy za týden, Bavorsko uznává pouze výsledky testů ne starších 48 hodin. Vystavení potvrzení o výsledku antigenního testu je bezplatné a to i v intervalu každých tří dnů.

Antigenní test a negativní výsledek

Negativní výsledek antigenního testu znamená neprokázání onemocnění covid-19. Na osoby s negativním výsledkem se nevztahují karanténní opatření ani izolace. Pokud i přes negativní výsledek trpí testovaný příznaky nemoci covid-19, kterými jsou horečka, suchý kaše, potíže s dýcháním, ztráta čichu, chuti a zažívací potíže, pak je třeba kontaktovat praktického lékaře. Vyloučeno totiž v takové situaci není ani jiné infekční onemocnění.

Antigenní test a pozitivní výsledek

Pozitivní výsledek u osob s příznaky znamená, že se nemocí covid-19 prokazatelně nakazily. Na místě je pak zachovat klid a vzpomenout si na základní preventivní pravidla, aby se nemoc nešířila dál. Ta jsou:

  • Zůstat doma v izolaci a dodržovat pravidla izolace
  • Nestýkat se s jinými lidmi
  • Kontaktovat praktického lékaře [stanoví termín ukončení izolace, vystaví pracovní neschopnost]
  • Kontaktovat zaměstnavatele
  • Vyplnit sebereportovací formulář – odkaz na něj dorazí v SMS zprávě, vyplnit se musí nejpozději do druhého dne
  • Do dvou dnů od oznámení výsledků se zřejmě ozve hygiena pro upřesnění dat v sebereportovacím formuláři

Příspěvek k nemocenské v karanténě má být 250 korun

U pozitivně diagnostikované osoby bez příznaků covidu-19 pak zdravotník provádí ještě ověřující testování PCR metodou. Jeho výsledek zasílá laboratoř opět SMS zprávou. Po dobu do obdržení potvrzujícího výsledku je třeba dbát karanténní pravidla. V případě pozitivního výsledku se dodržuje výše popsaný postup. V opačném případě, tedy u negativního PCR testu končí karanténní opatření.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here