Britsko-švédská AstraZeneca oznámila, že poníží dodávky své vakcíny do zemí EU o 60 procent. Její vakcína se přitom již koncem tohoto týdne zřejmě dočká doporučení ke schválení od Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA].

Minulý týden v pátek potvrdila britská AstraZeneca nižší závozy vakcíny do zemí EU. Jako důvod uvedla úpravu preparátu kvůli nové britské mutaci viru. Do konce února mělo Česko dostat 200 tisíc dávek vakcíny od britsko-švédské firmy. Z nich se však do ČR dostane podle aktuálního oznámení firmy pravděpodobně jen 40 procent.

Dodávky vakcín pro EU poníží i britská AstraZeneca

V předminulém týdnu oznámila společnost Pfizer/BioNTech snížení objemu dodávek vakcín pro Evropu o zhruba 40 procent v následujících minimálně třech týdnech. Jako důvod uvedla firma restrukturalizaci výrobních kapacit kvůli navýšení produkce očkovacích látek.

Pfizer ponižuje dodávky vakcín, Česku o 40 procent

Očkování rizikových osob i běžné veřejnosti se posouvá

Podle harmonogramu dodávek vakcín z očkovací strategie má Česko v únoru dostat v součtu 640 750 dávek vakcíny od třech společností [Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca]. V březnu pak dalších 906 tisíc dávek od stejných firem. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] má Česko do konce března jistých zhruba 1,5 milionů dávek. V rizikové skupině [zdravotníci, senioři 80+, sociální pracovníci, pečovatelé a dobrovolníci] je podle něj asi 838 tisíc lidí, všechny schválené vakcíny jsou dvoudávkové.

V důsledku ponížených závozů je už jasné, že se do konce února skupina nejrizikovějších lidí v Česku nenaočkuje. Potvrdil to i ministr Blatný v diskuzním pořadu na České televizi. Podle něj se vakcinace ohrožené skupiny prodlouží minimálně o jeden měsíc, tedy do konce března. V praxi to znamená, že se tím posouvá dostupnost vakcíny pro širší veřejnost a zpřístupnění registračního systému k očkování pro ně se z 1. února posouvá na neurčito.

AstraZeneca se blíží ke schválení pro EU

Finální stanovisko o podmínečném schválení, v pořadí třetí vakcíny pro Evropu od firmy AstraZeneca, má Výbor pro humánní léčivé přípravky při EMA vydat v pátek 29. ledna. Pravděpodobně ve stejný den pak doporučení od výboru schválí evropská exekutiva, tedy zástupci Evropské komise.

„Souhlasné stanovisko ale bude vydáno pouze za předpokladu, že předložené údaje o kvalitě, bezpečnosti a účinnosti vakcíny budou dostatečné a úplné tak, že bude možné posouzení uzavřít se závěrem, že přínos vakcíny převažuje nad jejími riziky,“ upozorňuje na svém webu Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Vakcína nazvaná COVID-19 Vaccine AstraZeneca se hodnotí podobně jako předchozí dvě již podmínečně schválené vakcíny – Comirnaty od Pfizer/BioNTech a vakcína od Moderny.

Jak funguje vakcína AstraZeneca

Covid vakcína od AstraZeneca je rekombinantní vektorová vakcína, která připraví stejně jako ostatní očkovací látky, tělo na obranu proti koronaviru SARS-CoV-2.

Vakcína se skládá z jiného viru, takzvaného adenoviru, který byl upraven tak, aby obsahoval gen pro produkci „spike proteinu“ SARS-CoV-2. Přičemž samotný adenovirus se nemůže v lidském těle množit a nezpůsobuje onemocnění. Imunitní systém člověka bude proti tomuto cizorodému proteinu vytvářet přirozenou obranu – protilátky a T buňky. Pokud později očkovaná osoba přijde do styku se skutečným virem SARS-CoV-2, imunitní systém ho rozpozná právě díky „spike proteinu“ na jeho povrchu a bude připraven na něj zaútočit. Nedostane se proto do buněk v těle a onemocnění se nerozvine.

Látka se podává ve dvou dávkách v odstupu minimálně 28 dnů. Nespornou výhodou této dlouho očekávané vakcíny jsou ve srovnání s těmi předešlými její podstatně nižší nároky na skladování. Při teplotě 4 až osm stupňů ji mohou zdravotníci skladovat až jeden rok. Při pokojové teplotě až čtyři hodiny. Jedna lahvička obsahuje 10 dávek vakcíny.

Žádost o podmínečnou registraci doručila AstraZeneca lékové agentuře 11. ledna. Od té doby hodnotí a posuzuje doložená data o vakcíně z laboratorních studií i údaje z průběžných klinických studií. Ty se sbíraly ve Velké Británii, Brazílii a Jihoafrické republice. EK předběžně uzavřela s AstrouZenecou kontrakt na dodávku 300 milionů dávek vakcíny.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here