Britsko-švédský výrobce “oxfordské” vakcíny AstraZeneca upozornil Evropskou komisi [EK], že jeho dodávky vakcín budou nižší, než se původně předpokládalo. Jako důvod uvedl úpravy preparátu v souvislosti s novými mutacemi koronaviru. Vakcíny přitom již nyní chybí v Česku i dalších evropských zemích.

Nižší dodávky vakcín od společnosti AstraZeneca pro země EU potvrdil německý deník Bild a rakouský zpravodajský portál oe24. Aktuálně se předpokládá, že Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] schválí vakcínu AstraZeneca koncem ledna.

Podle portálu oe24.at firma uvedla, že oxfordští vědci vakcínu znovu upravují. Chtějí, aby byla účinná i proti novým mutacím koronaviru. Avšak například pro Rakousko to znamená, že místo plánovaných dvou milionů dodávek jich do března dostane jen 500 tisíc, v lepším případě 600 tisíc. Německo by podle Bildu mělo letos od společnosti AstraZeneca dostat 56,5 milionu dávek vakcíny. Zda se toto plánované množství sníží a případně o kolik, list nenapsal. Dodejme, že problémy s krácením dodávek jsou také u pro Evropu schválené vakcíny Comirnaty firem Pfizer a BioNTech.

Pfizer ponižuje dodávky vakcín, Česku o 40 procent

Česko už ví, kolik vakcíny nedostane

Snižování slíbených dodávek v praxi pociťuje i Česko. To dostane v příštích třech týdnech od firmy Pfizer/BioNTech až o pětinu méně vakcín, než bylo původně domluveno. Jak ale řekl ministr Jan Blatný [za ANO] po jednání se zástupci firmy, původně plánovaný počet dávek očkovací látky by se měl dorovnat do poloviny února.

Firma v polovině ledna dočasně dodávky v celé EU omezila kvůli navýšení výrobních kapacit. Šéf České vakcinologické společnosti a vedoucí jedné z poradních skupin ministerstva Roman Chlíbek ještě před ministrovým vystoupením napsal na twitteru, že společnost přislíbila v příštím týdnu dodávky obnovit ve stoprocentním rozsahu. Své vyjádření později smazal. Podle Blatného společnost dodrží dodávky ve sto procentech, ale díky tomu, že se nově počítá šest dávek z lahvičky místo původních pěti.

„Teď je povinné používat šest dávek z lahvičky. A tudíž i když zůstane zachovaný počet dávek, tak počet lahviček se vlastně o 20 procent snížil. Snížený počet plat v jednotlivých dodávkách se týká zhruba příštích tří týdnů,” vysvětlil Blatný s tím, že smlouvy na dodávky vakcín jsou na počet dávek, nikoli plat s lahvičkami.

Dodávky vakcín pro kraje podle Blatného

Podle ministra dostane v příštím týdnu skutečně několik krajů méně plat s vakcínou proti covidu-19. Počet dávek by měl ale odpovídat tomu, co očekávaly.

„Bude na nás, abychom zajistili spravedlivé přerozdělení uvnitř země. Není to jednoduché. Sám jsem z toho docela nespokojený,” uvedl.

Dodal, že firma snížila dodávky plat mezi jednotlivými místy nerovnoměrně. Některé regiony přišly podle ministra až o polovinu dávek. Připomněl, že některé regiony začaly očkovat dřív a dostaly očkovací látku dle “svých kapacit”, ne dle počtu obyvatel. Teď musí ale dostat dodávky vakcín na poskytnutí druhé dávky.

„Dále už budeme distribuovat jednotlivé vakcíny podle počtu obyvatel, aby se srovnal počet očkovaných v krajích na počet jejich obyvatel,” dodal.

Závoz vakcín byl omezen minulý týden

První informace o omezení dodávek se objevily už minulý pátek. Původně výrobce avizoval, že se do normálu množství materiálu vrátí po 15. únoru. Mluvčí firmy Tomáš Sazima ve středu sdělil, že ve druhém čtvrtletí pak budou dávky podstatně vyšší než ty původně domluvené. Za celý rok dodá společnost do EU místo 300 milionů dávek dvojnásobek.

Blatný uvedl, že Česko původně objednalo čtyři miliony dávek. Postupně přiobjednalo dalších osm milionů. Ty měly podle ministra přijít až ve druhé polovině roku. Po změně výroby dorazí podle nových zpráv do letních prázdnin.

Zatím není jasné, kolik dávek budeme mít vlastně k dispozici. Podle pokynů ve strategii očkování, které schválila vláda, mělo Česko v dubnu, květnu a červnu dostat po 900 000 dávkách od firmy Pfizer/BioNTech.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here