Oslo zavírá obchody i restaurace, prvně v epidemii covid

0
658
Oslo
Foto: Pixabay.com

Dnes v poledne se v norské metropoli Oslo zavírají nákupní centra a další obchody s výjimkou těch, které prodávají základní sortiment. Je to poprvé od začátku pandemie, co norské úřady přistupují k takovému omezení. Důvod je šíření nové mutace koronaviru. 

Přísnější opatření platí od dnešního poledne mimo Oslo také v okolních devíti obcích, takzvaném komunu. Spolu s obchody se zavírají restaurace a ruší se organizované sportovní aktivity a kulturní akce  [na obrázku budova Opery v Oslu, tzv. Gran Opera či Opera Huset, pzn. red.]. Většina škol zmiňovaného regionu přechází od pondělí na distanční výuku. Tamní vláda doporučila rodinám omezit domácí návštěvy. V oblasti kolem Osla zůstávají otevřeny pouze obchody s potravinami, lékárny a čerpací stanice. Opatření podle norských úřadů potrvají minimálně do 1. února.

K protiepidemickým opatřením přistupuje země kvůli šíření nové mutace koronaviru, takzvané britské mutaci. Sousední Švédsko na nebezpečnou variantu viru zřejmě zareaguje zákazem vstupu do země lidem cestujících z Norska.

Britská mutace viru byla v Česku zachycena již v prosinci

Oslo: První větší omezení v Norsku

S koronavirem se Norsko doposud vypořádávalo velmi dobře. Od dnešního dne platná omezení jsou vůbec prvními přísnějšími restrikcemi od loňského jara, kdy epidemie v Evropě naplno propukla.

„Společně se nám podařilo virus již několikrát odrazit a já jsem přesvědčen, že se nám to povede znovu,“ řekl na tiskové konferenci norský ministr zdravotnictví Bent Höie.

Od začátku pandemie se v Norsku, která má bezmála 5,4 milionu obyvatel, potvrdilo 60 259 nákaz. S nemocí covid-19 v zemi zemřelo 544 nakažených.

Na šíření zmutovaného viru reaguje i Švédsko

Sousední Švédsko se chystá kvůli šíření zmutovaného koronaviru v Norsku dočasně zakázat cesty z této země. Švédský zdravotnický úřad už doporučil cestujícím z Norska, aby se po příjezdu nejméně na týden izolovali a nechali se při vstupu do země otestovat na covid-19. Už loni v prosinci Švédsko zakázalo vstup do země cestujícím z Británie.

„Vláda pracuje také na zavedení zákazu vstupu pro Norsko, abychom snížili riziko nákazy. Toto rozhodnutí bude přijato v krátké době,“ uvedl mluvčí švédského ministerstva vnitra Mikael Damberg.

Dodal, že Norsko i Švédsko mají v současné době shodný počet potvrzených případů výskytu takzvané britské mutace. V součtu po 55 v každé zemi.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here