Ivan Bartoš: Rezervační systém? Chtělo se mi plakat!

0
680
Ivan_Bartos
Foto: ZdraveZpravy.cz

Česká pirátská strana [Piráti] se spolu se Starosty a nezávislými [STAN] drží ve volebních preferencích za hnutím ANO. Je i možné, že letos budou tyto dvě strany skládat vládu. Předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz říká, jak by řešil současnou covidovou krizi.  

„Když jsem viděl rezervační očkovací systém, chtělo se mi plakat,“ říká v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz Ivan Bartoš. Pozastavuje se nad IT systémem, který hned ve svém začátku zkolaboval. Upozorňuje na to, že senioři zpočátku dávali souhlas k využití svých osobních údajů [telefonní číslo a rodné číslo] k marketingovým účelům.

„Buď to ta vláda nevěděla, nebo to někdo normálně prodal,“ říká Bartoš s obavou, aby seniory nyní neotravovali takzvaní šmejdi s komerčními nabídkami.

Co se týče samotného řešení covidové krize, podle něj je nyní třeba zvýšit nemocenské dávky pro nakažené lidi covidem, aby se nebáli jít do karantény a označit své blízké, s nimiž se během nemoci setkali. A to z 60 na 80 procent. Covid se podle něj nyní šíří hlavně v pracovních kolektivech.

Ivan Bartoš o očkovací strategii

Kvalitu očkovací strategie hodnotí Ivan Bartoš jako cár papíru, jehož prvotní kvalitativní úroveň byla podprůměrná. Dle jeho slov neobsahovala vůbec žádné informace.

„Pan ministr Vojtěch hovořil o tom, že očkovací strategii předal panu ministrovi Prymulovi, pan Prymula hovořil o tom, že ji předal panu ministrovi Blatnému. A výsledek? Už ta očkovací realizace přes nemocnice není správná. Nemocnice přece nejsou vhodné prostředí pro seniory, aby se tam tísnili na chodbách a čekali na očkování,“ říká.

Problematická podle něj byla strategie z hlediska svého IT řešení. Podle něj obsahovala chyby i vyložené tunely na veřejné finance. Co se týče aktuálního nedostatku vakcín, je přesvědčen, že nákup vakcín přes Evropskou komisi [EK] je správný. Už kvůli tomu, že Evropa je velký trh a v momentě, kdy by evropské státy nakupovaly vakcíny privátně, strhne se závod o to, kdo za ně více zaplatí. Méně movití pak budou mít smůlu.

„Já bych strašně nerad, abychom vakcíny nakupovali u zemí, které upřednostňují kvantitu nad kvalitou,“ vyjadřuje se k možnosti jednat o koupi čínské či ruské vakcíny.

Inspirujme se v Německu, říká předseda Pirátů

Podle něj skutečný politik musí být i za současné situace schopen udělat rozhodnutí, která budou nepopulární. I kdyby měla být jeho poslední… Zároveň kritizuje styl premiéra Andreje Babiše při řízení covidové krize.

„Nemůžete být suverén a opakovaně se ukazovat, že jste neměl pravdu,“ říká s tím, že inspiraci bychom měli hledat v zahraničí, zejména pak v Německu: „Lidé v Česku řeší peníze na konci měsíce na nájem, ti ani nevědí, co by měli chtít. Ale Němci se nenechají… Ti jsou také podstatně bohatší. A my bychom se měli inspirovat u nich.“

Což podle něj neplatí jen pro řešení zdravotních otázek, ale i pro řešení ekonomických dopadů krize covid-19, o čemž podrobněji hovoří na sesterských novinách FinTag.cz.

Česká republika je agrofertizovaná, říká šéf Pirátů Ivan Bartoš

1 200 členů a síla podporovatelů

Piráti mají nyní cca 1 200 členů a několik tisíců podporovatelů. Chod Pirátů jejich předseda přirovnává k „antické demokracii, ale prostřednictvím moderních technologií“. I když internet podle něj už moderní technologie moc není. Podle něj dnes není důležité, kolik lidí má „stranickou bumážku“. Důležité je, o kolik lidí se strana a její lidé opírají. Ve zdravotnictví je jedním z nich zdravotnický expert Ondřej Dostál, který se podle Ivana Bartoše velice rychle zorientoval v jedovatém politickém světě.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here