Zdeněk Kabátek zůstává ve funkci ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP]. Správní rada na svém dnešním jednání o jeho odvolání kvůli přednostnímu očkování proti covidu nehlasovala. Naopak za přítomnosti právníků jeho přednostní očkování vyhodnotila jako „bez porušení právních předpisů“.

Správní rada, která se po bouřlivé debatě shodla na tom, že nepovažuje přednostní očkování ředitele VZP za porušení právních předpisů, podpořila Zdeňka Kabátka ve funkci.

„Právníci se shodli, jak se shodli a neshledali nic protiprávního,“ vysvětlila předsedkyně správní rady Věra Adámková [za ANO].

Dodala, že když se objevila informace o přednostním očkování Kabátka, správní rada si okamžitě vše ověřovala: „Byli jsme informováni, že ředitel Kabátek byl očkován na vyzvání svého ošetřujícího lékaře. Tehdy se navíc očkovací strategie vyvíjela, stejně jako situace, velice turbulentně.“

Zdeněk Kabátek byl přednostně očkován 5. ledna ve Vinohradské nemocnici v Praze. Ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] v reakci na zveřejnění této informace řekl, že každý slušný člověk by na to měl reagovat a Kabátek má vyvodit důsledky sám pro sebe.

Zdeněk Kabátek: Ten hlavní důvod byla odpovědnost

Sám Kabátek dnes uvedl: „Já musím konstatovat, že stejně poctivě jsem dodržoval proticovidová opatření, tak stejně poctivě jsem přistoupil ke svému očkování.“

V minulosti argumentoval i takto: „Považuji očkování za důležitý způsob ochrany kolegů a zdravotníků s nimiž se denně setkávám. To byly důvody, proč jsem využil možnosti a nechal se očkovat. Tím hlavním důvodem byla tedy odpovědnost, kterou právě v této době jako ředitel klíčové zdravotní pojišťovny v České republice mám.“

Podle Adámkové správní rada nemá žádné právo žádat lékařskou zprávu dokládající důvody Kabátkova očkování.

„Zdravotní důvod je mezi lékařem a pacientem,“ upřesnila s tím, že v celé kauze považuje za nešťastnou zejména komunikaci: „Chápu, že novináři chtějí jasné informace, jinak mají bujnou fantazii. Je potřeba se z toho poučit. Je třeba objektivně informovat,“ řekla.

Kvůli přednostnímu očkování ve Státním zdravotním ústavu [SZÚ] rezignoval jeho ředitel Pavel Březovský. Kvůli přednostnímu očkování ministr zdravotnictví minulý týden odvolal svou náměstkyni Alenu Šteflovou, která se nechala ve SZÚ očkovat společně s manželem.

Ředitel SZÚ Pavel Březovský rezignoval kvůli očkování

Smlouvy na distribuci covidových vakcín

Správní rada dnes informovala o jednáních s distributory proticovidových vakcín. Potvrdila, že v zadávacím řízení na distributora vakcíny od společnosti Moderna, byla zdravotními pojišťovnami vybrána společnost Avenier. Veřejnou zakázku zadávaly všechny zdravotní pojišťovny společně ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví, které zajišťuje nákup vakcín. Do lednového výběrového řízení na jejich distribuci podalo nabídku celkem šest firem. Konkrétně to byly společnosti:

  • Be Bridge a.s.
  • PHOENIX lékárenský velkoobchod, s.r.o.
  • Alliance Healthcare s.r.o.
  • JK-Trading spol. s.r.o.
  • PHARMOS, a.s.
  • Avenier a.s.

Jediným hodnotícím kritériem výběrového řízení byla nejnižší nabídková cena za distribuci jednoho balení vakcín.

„Společnost Avenier vyhověla všem podmínkám zadávacího řízení a současně nabídla i nejnižší cenu za kompletní distribuci jednoho balení vakcín [100 dávek vakcín, pozn. red.], která je 70 korun bez DPH,“ potvrdili zástupci správní rady.

Kabátek dále upozornil, že nyní běží jednání o výběru distributora pro dodávky vakcíny AstraZeneca. Zde jde o tři miliony dávek vakcín.

AstraZeneca zkrátí dodávky vakcín do zemí EU o 60 %

Na otázku deníku ZdraveZpravy.cz, jakou roli při sjednávání kontraktu na distribuci vakcín hraje omezování jejich dodávek do EU uvedl, že pojišťovně výpadky problém nečiní.

„S distributory uzavíráme rámcové smlouvy, ty nám dávají dost flexibility na to, abychom mohli reagovat na nestabilitu dodávek,“ řekl.

Aktuální hospodaření VZP ČR

Zástupci Správní rady VZP ČR informovali dále o hospodaření pojišťovny. Její ztráta za celý loňský rok činí 5,1 miliardy korun. Ještě v loňském prvním čtvrtletí pojišťovna odhadovala ztrátu na 23 miliard korun. Na konci loňska pak 8,2 miliardy korun.

Rada VZP finalizovala zdravotně pojistný plán 2021

Aktuální výsledek je podstatně lepší, než se zprvu očekávalo. Významnou roli v tom hraje dle členů rady navýšení plateb za státní pojištěnce. Současný konečný zůstatek pojišťovny na běžném účtu je 21,5 miliardy korun, 2,7 miliardy korun je v rezervním fondu. Výdaje pojišťovny loni dosáhly 218,9 miliardy korun. Příjmy pojišťovny činily 213,8 miliardy korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here