Národní koordinátor očkování proti covidu-19 Zdeněk Blahuta se kvůli zdravotním důvodům vzdal funkce. Na twitteru to potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Blahutu nahradí ředitelka odboru mezinárodních věcí a EU Kateřina Baťhová. 

„Vyšel jsem dnes vstříc panu doktoru Blahutovi, který se s ohledem na svůj zdravotní stav vzdává funkce národního koordinátora pro vakcinaci. Panu doktorovi tímto děkuji za vykonanou práci,” napsal na twitter ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Dodal, že funkcí už pověřil Kateřinu Baťhovou, která se na ministerstvu danou agendou rovněž zabývá.

Na tiskové konferenci po jednání vlády ministr uvedl, že pozice vyžaduje extrémní nasazení. „Je to něco, co je velmi zatěžující. Shodli jsme se na tom, že v současné době by to pro pana doktora bylo složité i s ohledem na jeho zdravotní stav,” řekl.

S Blahutou situaci probíral podle svých slov již několikrát. „Právě proto, že bedlivě sleduji práci svých podřízených, ve chvíli, kdy mám pocit, že z nějakého důvodu, v tomto případě zdravotního, by nebylo dosahováno stoprocentního výkonu, protože bych toho člověka přetěžoval, tak okamžitě najdu někoho, kdo je schopen tento výkon podat,” vysvětlil Blatný s tím, že to také udělal.

Zdeněk Blahuta nevydržel ve funkci ani dva měsíce

Blahuta se koordinátorem vakcinace stal loni v prosinci, z funkce tedy odchází po necelých dvou měsících. Dříve působil jako ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Sám Blahuta ale nechce důvody svého odchodu komentovat.

„Nebudu to komentovat a jsem strašně rád, že je to za mnou,” odpověděl Deniku N odcházející koordinátor.

V posledních týdnech dochází na ministerstvu k náhlým personálním změnám často. Před dvěma týdny rezignoval ředitel Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Pavel Březovský kvůli nekoordinovanému pořadí v očkování proti covidu. Minulý týden pak ministr Blatný odvolal náměstkyni Alenu Šteflovou ze stejného důvodu. Nechala se i se svým manželem přednostně naočkovat.

Šteflová končí jako náměstkyně ministra. Kvůli očkování

Dnes se řešila i kauza přednostního očkování ředitele VZP ČR Zdeňka Kabátka. Ten se počátkem ledna nechal očkovat, i když nepatří do priorizované skupiny osob.

Zdeněk Kabátek zůstává ve funkci ředitele VZP ČR

VZP však nespadá přímo pod resort ministerstva zdravotnictví. O setrvání Kabátka tak dnes dopoledne rozhodla na svém jednání Správní rada VZP.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here