Ředitel Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Pavel Březovský kvůli přednostnímu očkování zaměstnanců ústavu a dalších osob k dnešnímu dni rezignoval. Na tiskové konferenci to potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO]. Postup ústavu odsoudil i předseda vlády Andrej Babiš [ANO]. 

„Je pro mě naprostou prioritou, aby byl v současné době zachován bezproblémový chod Státního zdravotního ústavu. Jako ředitel za vzniklou situaci přijímám veškerou odpovědnost,” reagoval na kauzu dnes odpoledne Březovský.

Na očkování proti covidu-19 zaměstnanců SZÚ a jejich příbuzných upozornil ve středu 13. ledna server SeznamZprávy. SZÚ, který spadá pod Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], dostal stejně jako ostatní přímo řízená zařízení očkovací látky k tomu, aby je použil dle pravidel očkovací strategie. Místo toho měl SZÚ vypracovat vlastní pořadníky se jmény svých zaměstnanců i dalších osob [údajně příbuzných zaměstnanců] a ty naočkoval. Očkování příbuzných mluvčí SZÚ Klára Doláková popřela.

Postup SZÚ se nelíbí ani premiérovi

SZÚ dostal jeden tisíc dávek očkovací látky proti covidu-19. Jeho jednání dnes odsoudil předseda vlády Andrej Babiš. Ministr zdravotnictví Blatný následně ohlásil rezignaci ředitele SZÚ Pavla Březovského.

„Takovéto excesy se nemohou opakovat, pan ministr Blatný z toho vyvodil personální opatření,“ uvedl Babiš a připomněl, že absolutní prioritu v očkování mají zdravotníci a senioři v pobytových zařízeních.

Ministr Blatný vysvětlil, že SZÚ je ministerstvem přímo řízenou organizací, jako například i nemocnice, a proto dostal vakcíny. Podmínky pořadí jejich aplikace však platí pro ústav stejně jako pro všechny ostatní. První jsou senioři a zdravotníci.

„Pokud to tak nebylo, je to chyba a ta se nyní řeší,“ uvedl ministr s tím, že ředitel Březovský rezignoval, i tak si ale vyžádá vysvětlení, co se dělo v ústavu s vakcínami.

„SZÚ měl být schopný zajistit očkování jako každé jiné očkovací místo,“ dodal.

Slovensko už protekční očkování řeší pokutami

Porušování pořadí očkování proti covidu-19 řešilo už i sousední Slovensko. Známá slovenská tenistka Dominika Cibulková se na sociálních sítích pochlubila, že ona i její manžel dostali očkování proti covidu-19. Její počin většina veřejnosti odsoudila, tenistka se za své chování omluvila a slíbila, že vypomůže v očkovacích centrech. Tamní vláda zareagovala návrhem zákona, který ji umožní za upřednostňování v očkovacím pořadí uložit pokutu až do výše 10 tisíc euro [262 tisíc českých korun].

Slovensko zavede pokuty za přednostní naočkování

Kdo je Pavel Březovský

MUDr. Pavel Březovský, MBA do Státního zdravotního ústavu přešel z ORL kliniky 2. LF Univerzity Karlovy a FN v Motole. V letech 2012 až 2014 byl ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček [ČSSD] ho tehdy odvolal kvůli nespokojenosti zejména v oblasti cen a úhrad léků. Vytkl mu nedostatky v dozorových činnostech a nedostatečnou kontrolu nakládání s veřejnými prostředky.

Pavel Březovský dále v letech 2006 až 2014 působil jako ředitel Koordinačního střediska transplantací. Předtím šest let pracoval na Ministerstvu zdravotnictví jako ředitel Odboru zdravotní péče. Od roku 1996 do roku 2000 byl náměstkem pro léčebně preventivní činnosti ve FN Motol. Březovský vystudoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Je absolventem programu MBA [Master of Business Administration] na Vysoké škole ekonomické v Praze a International Health Programme na Univerzitě v Cambridge.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here