V průběhu let se z volně prodejných léků [OTC] stalo odvětví, které celosvětově vygeneruje přes sto miliard USD za rok. Alespoň to tvrdí analýza společnosti Stock Apps, která předpovídá sektoru OTC v letošním roce růst o šest procent na celkových 120,8 miliardy USD [2,6 bil. Kč].

Podle analýzy v roce 2012 generoval celý sektor příjmy ve výši 90,4 miliardy USD. Od té doby příjmy vyskočily o 26 procent na 114,6 miliardy USD. Jen analgetika, léky na tlumení bolesti, a léky proti nachlazení a kašli ročně vygenerují výnosy ve výši 62,7 miliard USD.

„Statistiky ukázaly, že krize covid-19 letos růst trhu zpomalila. Výnosy loni poklesly na 113,8 miliardy USD,“ vysvětluje analytička Stock Apps Jastra Kranjec.

Podle ní a jejích kolegů však letos příjmy opět vzrostou. Důvod je normalizace situace díky vakcinaci proti covidu a zejména stálý trend nahrazovat OTC léky návštěvu lékaře. Tomu nasvědčuje i celosvětový trend růstu lékáren, ale i snaha výrobců těchto léčiv prosadit se i v supermarketech nebo v obchodech s potravinami.

„Očekáváme, že do roku 2025 příjmy globálního farmaceutického průmyslu OTC dosáhnou 142,8 miliardy USD,“ upřesňuje analytička.

Odhad růstu segmentu OTC

Podle analýzy Stock Apps růst zaznamená trh s OTC léky již letos. Celkové příjmy se zvýší o více než šest miliard USD. Jen léky na nachlazení a kašel, které představují největší segment trhu, by měly letos vygenerovat tržby ve výši 36,6 miliard USD. To byl nárůst o 8,2 procenta. Prodej analgetik by měl pak stoupnout o 8,1 procenta na 26 miliard USD. Růst má i prodej vitamínů a minerálů o 6,2 procenta [20,7 miliard USD]. Posílit by měly i léky na zažívání [17,1 mld. USD] a výrobky na ošetření pokožky [15,2 mld. USD]. Naopak klesnout mají tržby za dezinfekční prostředky [-7,3 %] na 4,9 miliardy USD.

Stock Apps s využitím dat Statista spočítal i kolik by měla letos činit průměrná útrata uživatele OTC léků celosvětově. Dosáhnout by dle jejich predikcí mohla částky 16,8 USD, což je o deset procent více než před rokem. Analýza dále předvídá, že 14 procent kombinovaných výnosů v letošním roce bude generováno prostřednictvím online prodeje, to je o dvě procenta více než v roce 2020. V příštích třech letech pak bude online prodej představovat 15 procent kombinovaných výnosů v odvětví OTC léků.

Na prvním místě jsou USA, následuje je Čína

Vůbec nejvíce peněz za OTC léky se vydají v USA. I tam by mělo dojít k nárůstu prodejů a to o 9,5 procenta na 27,7 miliardy USD. Ostatně zpráva amerického Národního zdravotního institutu ukázala, že 93 procent dospělých v zemi dává přednost léčbě drobných onemocnění OTC léky před vyhledáním odborné péče. Také 85 procent rodičů v USA zvolí OTC léky k léčbě drobných nemocí svých dětí, než požádají o profesionální péči.

Za Spojenými státy v žebříčku Stock Apps se umístila Čína. Tam analytici očekávají letošní růst OTC léků o 4,9 procenta na 21,1 miliardy USD. Po Číně následují Japonsko [6,3 mld. USD], Brazílie [4,9 mld. USD] a Indie [4,4 mld. USD].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here