Vláda schválila návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce od letošního června o 500 korun na osobu za měsíc a od ledna 2021 o dalších 200 korun za měsíc. Letos stát za každého pojištěnce odvádí 1 067 korun měsíčně.

Zvýšení plateb tak při odhadovaném počtu téměř šest milionu státních pojištěnců znamená letošní nárůst státních výdajů o necelých 21 miliard, v příštím roce pak okolo 50 miliard korun. Návrh zákona, který bleskurychle předložilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] poté, kdy ho v televizi oznámil premiér Andrej Babiš, musí ještě projednat Sněmovna, Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.

„Pokud chceme udržet kvalitu a dostupnost českého zdravotnictví letos i v příštím roce stejně jako v době, řekněme, předcovidové, přistoupili jsme k stabilizaci zdravotního systému. To znamená k navýšení platby za státní pojištěnce. […] Jsem rád, že vláda návrh zákona schválila. Děkuji za to i ministerstvu financí a celé vládě,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Zdůraznil, že zákon byl přijat i s ohledem na letošní dohodovací řízení. O nutnosti zvýšit platby za státní pojištěnce se ale mluví již delší dobu. Každoročně je tato platba zvyšována asi o cca 3,5 miliardy korun. Letos stát za každého pojištěnce odvádí 1 067 korun měsíčně. V důsledku epidemie covid-19 je však očekáván výpadek ve výběru jak na sociálním, tak i na zdravotním pojištění. Svou roli hraje už i mimořádné půlroční odpuštění minimálních záloh na zdravotní pojištění pro Osoby samostatně výdělečně činné [OSVČ]. Jenom zde se předpokládá výpadek příjmu zdravotních pojišťoven ve výši 8,5 miliardy korun.

MZ ČR chystá návrh na vyšší platby za státní pojištěnce

Celkový propad v letošním roce bude ale podle odhadů vyšší. Stejně jako se očekává výpadek v příjmech na zdravotní systém v Česku v příštím roce. Poskytovatelé zdravotní péče, zejména pak nemocnice dále již teď upozorňují na to, že nyní nemohou postupovat podle běžného modelu financování. Nemocnice platí zaměstnancům a rezervují lůžka pro nakažené koronavirem a zároveň omezují plánovanou péči, která tvoří velkou část jejich příjmů. O ty však kvůli odložení plánované péče z důvodu krize z části přijdou. A to i přesto, že podle Andreje Babiše zdravotní pojišťovny letos vyplatí nemocnicím asi o deset miliard korun navíc.

Na zvýšení plateb za státní pojištěnce panuje shoda

Na potřebě navýšit platby za státní pojištěnce se shodují všechny subjekty ve zdravotnictví. Jsou to zástupci poskytovatelů zdravotní péče, odbory, ale i zdravotní pojišťovny.

„Systém zdravotního pojištění letos počítal s výdaji okolo 350 miliard korun, které současná krize ještě nejspíše navýší. Současně ale přijdou výrazné výpadky v příjmech v řádech desítek miliard korun. Ty budou muset zřejmě přitéct ze státního rozpočtu,“ uvedl před nedávnem prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] Ladislav Friedrich.

Podle něj současné hospodaření bylo postavené na dobu konjunktury, se kterou se nyní nejspíš na několik let rozloučíme.

„Pro letošek se dá saldo částečně vyrovnat díky rezervám zdravotních pojišťoven, v příštím roce to už možné nebude a bude muset přijít systémové řešení,“ upřesnil.

Náklady přímo spojené s pandemií podle něj zatím není možné vyčíslit, už nyní je ale zřejmé, že se předběžně budou pohybovat nejméně v řádu vyšších stovek milionů korun. To bez započítání nákladů ochranných zdravotních pomůcek, ze které vláda již zaplatila více než dvanáct miliard korun. Zásadní problém však nastane na příjmové straně. Letošní výpadek je odhadován na 40 miliard korun.

„I když i tato částka se ještě zpřesní podle toho, jak moc bude česká ekonomika nakonec zasažena. Rozhodně se zvýší nezaměstnanost a mnoho plátců pojistného přejde do kategorie státních pojištěnců s nízkou platbou,“ uvedl Ladislav Friedrich.

Na konečném růstu výdajů se ale může projevit i vývoj na trhu práce, kde podle analytiků hrozí kvůli epidemii koronaviru a následnému ekonomickému propadu propouštění. Pojištěnců, za které platí zdravotní pojištění stát, je zhruba 5,9 milionu, jde o děti, seniory, nezaměstnané nebo vězně.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here