Sněmovní zdravotnický výbor změnil názor a na návrh poslankyně ANO Andrey Brzobohaté doporučil sněmovně zamítnout předlohu poslanců KSČM o zavedení automatického mechanismu plateb za státní pojištěnce zdravotním pojišťovnám. Dolní komora má o novele hlasovat na příští schůzi.

Platby státu by se podle předlohy vypočítávaly ze čtvrtiny průměrného platu za druhé čtvrtletí předchozího roku. Brzobohatá ve druhém sněmovním čtení poukazovala na to, že tyto údaje se po jejich zveřejnění ještě zpřesňují. Není jasné, který z nich by se pro výpočet použil, upozornila. Návrh na zamítnutí zdůvodnila i argumentem, že přesnější úpravu valorizace plateb chystá vláda.

Peníze chceme investovat

V této souvislosti v rozhovoru pro Zdravezpravy.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] naznačil možnost, že platba za státní pojištěnce by se nezvedala v takové výši, jak bylo původně plánováno. Část peněz na navýšení plateb za státní pojištěnce by se investovala prostřednictvím Národního rozpočtového plánu.

„Rád bych, když by to byla vyšší částka. Na druhou stranu jsme také řešili s panem premiérem i to, zda se v následujících letech více nezaměřit na otázku investic. To znamená, zda částku za pojištěnce zvýšit jen o část, už kvůli tomu, že máme stále dobrý výběr pojistného, a část alokovat na investice, u kterých ten rozpočet není skutečně nijak velký,“ uvedl ministr Adam Vojtěch.

Podle něj jde o složitější jednání, protože je to debata o výdajích. A lépe se jedná o navýšení příjmů než výdajů. Což platí i pro zvyšování plateb v příštím roce.

„Ale i zde je určitý posun. Minimálně je jasné, že pro rok 2021 u navýšení plateb nepůjdeme cestou zákona, ale cestou nařízení vlády. Naším cílem je, abychom se dohodli na nějakém kompromisním nárůstu na platbě co nejdříve. Návrh bude platit od roku 2021. To proto, abychom věc mohli zohlednit v dohodovacím řízení. Pravda je ale i to, že se nevzdáváme ani myšlenky na zákon. A tady si také nemyslím, že by byly finance apriori proti,“ upřesnil.

Částka, o kterou by se měly platby za státní pojištěnce navýšit, by se měla pohybovat v obdobné výši jako v posledních letech. Teď je nárůst každý rok cca 3,5 miliardy korun.

Vývoj ve zdravotnickém výboru

Státních pojištěnců je zhruba 5,9 milionu. Letos stát za každého z nich odvádí 1 067 korun měsíčně. Vláda se k předloze KSČM postavila neutrálně, zdravotnický výbor ji po úvodním kole dokonce na rozdíl od nynějška podpořil.

Výpočet pojistného za státní pojištěnce se měnil už několikrát. Mezi roky 1993 a 1998 se odvíjel od minimální mzdy. Do roku 2003 byla částka pevně stanovená zákonem, poté ji tři roky upravovala nařízením vláda, další tři roky byla částka automaticky vázána na vývoj průměrné mzdy. V době ekonomické krize byl růst platby zastaven, potom se opět měnil nařízením kabinetu.

  –ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here