Zelený čaj brání infarktu, mrtvici i snižuje cholesterol

0
1622
zelený čaj

Zelený čaj a jeho pravidelné pití prospívá zdraví. Přišli s tím čínští vědci. Potvrdili tak po léta diskutované výsledky výzkumů o tom, že pravidelní pijáci zeleného čaje mají delší dobu dožití. A mají i podstatně nižší výskyt nemocí, především pak těch kardiovaskulárních.

Čínští odborníci se po dobu sedmi let zaměřili u cca sto tisíců lidí na sledování rozdílů mezi zdravotním stavem pravidelných pijáků čaje a lidí, kteří ho konzumují méně než třikrát týdně. Přitom zjistili, že pravidelné pití zeleného čaje prodlužuje život a významně snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby a mrtvici.

Podle nich totiž zelený čaj obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Nejvýznamnější z nich jsou flavanoly neboli katechiny, které mají silné antioxidačními účinky. Snižují tvorbu volných radikálů a aktivně brání oxidačnímu stresu.

Ve studii zveřejněné v časopise European Journal of Preventative Cardiology pak dospěli k tomu, že průměrný padesátiletý milovník zeleného čaje bude mít předpokládanou dobu dožití o 1,26 roku delší než člověk, který čaj nepije vůbec. Nebo ho pije jen zřídkakdy. Konzumenti čaje rovněž čelí o 22 procent nižšímu riziku, že zemřou na srdeční příhodu nebo mrtvici.

Zelený čaj prodlužuje život

Lístky zeleného čaje jsou sklízeny z keřů čajovníků, které jsou pěstovány na rozlehlých plantážích. Na rozdíl od černého čaje ale neprochází zelený čaj procesem fermentace neboli okysličováním, při kterém dochází k chemickým reakcím, jež způsobují i to, že čajové lístky ztrácejí svoji původní barvu. Chuť zeleného čaje je ve srovnání s čajem černým výrazněji nahořklá. Je to i tím, že díky absenci fermentace nedošlo k likvidaci tříslovin a minerálních látek.

A právě ty mají při pravidelné konzumaci blahodárný účinek na organismus člověka. Uchované látky působí totiž v těle jako antioxidanty. Pravidelná konzumace zeleného čaje i zklidňuje psychiku člověka, zvyšuje jeho soustředěnost a posiluje tak jeho zdraví i po duševní stránce. Některé výzkumy dokonce prokazují i to, že pravidelným pitím zeleného čaje je možné významně zredukovat váhu člověka. K tomu je ale zapotřebí dodržovat i další redukční opatření jako je absence konzumace sladkých nápojů a jídel, pravidelný pohyb a dostatek spánku.

Podle výzkumníků nelze jednoznačně říci, proč má čaj tak blahodárný efekt. Jedním z důvodů ale může být, že obsahuje polyfenoly, skupinu chemických sloučenin, které mohou být účinné v prevenci srdečních chorob.

V poslední době se zelený čaj stal také předmětem mnoha výzkumů zabývajících se prevencí nejrůznějších onemocnění jako například různé typy rakovin, neurodegenerativních nebo kardiovaskulárních onemocnění.

Odkud vlastně přišel zelený čaj

Zelený čaj pochází stejně jako černý čaj z Číny. Právě odtud ho do Evropy jako první přivezli Holanďané počátkem 17. století. Rázem se stal oblíbeným a dnes i druhým nejkonzumovanějším nápojem na světě. Čína je tak v současnosti největším producentem čaje a zásobuje jím takřka celý svět.

Bez zajímavosti není ani to, že do Anglie dorazily první vzorky čaje zhruba v polovině 17. století a čaj se stal natolik populární, že brzy vytlačil anglické pivo jako národní nápoj. A to tak, že se časem celosvětově vžilo pro kvalitní čaj označení “pravý anglický čaj”, ačkoli se žádný čaj na ostrovech nikdy nepěstoval. Což ale neznamenalo, že pravý kvalitní anglický čaj neexistoval. Naopak existoval, šlo o čaj či směsi čajů z anglických kolonií.

Ostatně ne náhodou výsledky studie čínských vědců britské noviny The Indepedent komentovaly mírně hořkou poznámkou: „Výsledky výzkumu potvrzují, že přínos pití zeleného čaje je jednoznačný, u černého čaje se ale čínským vědcům takovou souvislost prokázat bohužel nepodařilo.“

 –ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here