Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 v Česku dostalo 39 procent zdravotníků. V nemocnicích tento podíl činí téměř 60 procent. Celkem je v Česku proočkováno 2,5 procenta populace. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] a Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Zdravotníků, kteří se v Česku aktuálně léčí s covidem, bylo k čtvrtku [28.1.] 4 047, z toho 639 lékařů a 1 783 sester. Počet oproti úterku klesl zhruba o 250 osob. Počátkem listopadu byl počet nakažených zdravotníků dvojnásobný. V prosinci jich bylo zhruba o 1 000 méně.

Z krajů je nejvíc nakažených zdravotníků v Praze [661], druhý je Královéhradecký [431] a třetí Středočeský kraj [423]. Naopak nejméně jich je ve Zlínském kraji [124] a na Vysočině [132]. Celkově pracuje ve zdravotnictví téměř 270 000 lidí. Podle dat Českého statistického úřadu je v Česku 50 tisíc lékařů a přes 117 tisíc zdravotníků bez lékařského vzdělání.

Proočkováno je v Česku velmi málo lidí

Ke čtvrtku bylo v ČR proočkováno cca 71 878 lidí starších 80 let. Celkem má vakcínu dostat až 400 tisíc lidí nad 80 let. K očkování se registrovalo přes 200 tisíc lidí této věkové kategorie, tedy téměř polovina. Skoro 80 tisíc osob nad 80 let má rezervovaný termín.

Očkování proti covidu-19 začalo v Česku loni 27. prosince. Celkem se zatím podalo zhruba 251 tisíc dávek vakcín. Potřebnou druhou dávku dostalo přes 28 tisíc lidí. Ve čtvrtek bylo podle webu Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] očkováno 11 374 lidí. Což je nejnižší počet podaných dávek vakcíny za všední den od 11. ledna. Některé kraje musely v posledních dnech kvůli nedostatku vakcín přerušit očkování.

Česká republika podle ministra Blatného bude mít v průběhu února dostatek vakcíny Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech. Ovšem jen na podání druhé dávky těm, kteří dostali již první dávku. Což povede ke zpomalení počtu očkovaných.

Blatný také připustil, že jedním z důvodů, proč je v Evropě méně vakcíny, než se čekalo, je rozhodnutí získávat z lahvičky šest místo pěti dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech.

„Striktně právnicky je to opravdu tak, smlouva je na dávky a není porušená, pakliže dokompenzují nedostatky, ke kterým v distribuci došlo v tomto měsíci, což asi dokompenzují. Ale v reálu dostaneme méně plat, než jsme si mysleli,” řekl ministr.

O to, aby Evropská agentura pro léčivé přípravky schválila možnost očkovat z jedné ampule šest dávek namísto původních pěti, požádal na konci prosince předsedkyni EK Ursulu von der Leyenovou premiér Andrej Babiš [ANO]. Ministerstvo zdravotnictví to schválilo 30.12., EMA to rovněž povolila.

Společnosti Pfizer/BioNTech trvají na tom, že smlouvy jasně hovoří o počtu dávek, nikoli o počtu lahviček. Pokud se z lahvičky nyní oficiálně získává šest dávek, společnosti dodávky podle toho omezují.

„Je to z mého pohledu nešťastné řešení a jeden z důvodů, proč je v Evropě méně vakcín, než jsme si mysleli, že bude,” dodal Blatný.

Jaká je covidová situace v nemocnicích

Podle zástupců ministerstva klesá počet lidí, kteří s covidem-19 leží v nemocnici. Za poslední tři dny ubylo hospitalizovaných zhruba o čtyři stovky na čtvrtečních 5 856. Ve vážném stavu je podle náměstka ministra Vladimíra Černého 1 001 z nich. Zátěž nemocnic je tak podle něj stále na limitu možností. Nejvíce hospitalizovaných je v Praze [725], dále v Jihomoravském [687] a Moravskoslezském kraji [601]. V některých krajích je počet volných lůžek velmi nízký, někteří pacienti se proto přesouvají do jiných zařízení.

Nejvíc pacientů s covidem je ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové [195], v Thomayerově nemocnici [149] a ve Fakultní nemocnici Plzeň [140]. Počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 neumožňuje podle Černého obnovit odkladnou péči. Zároveň zmínil, že zprávy o účelových hospitalizacích pacientů s covidem z důvodu vyšší úhrady nejsou podložené.

„Považuji to za znevažování práce všech zdravotníků,” poznamenal.

Ministr zdravotnictví Blatný v této souvislosti upozornil na to, že od nového roku se změnily úhrady za pacienty s koronavirem. Standardní lůžka bonifikována nejsou, pouze ta na jednotkách intenzivní péče, jež jsou odstupňována podle intenzity péče. Znamená to jiný bonus za pacienta na umělé plicní ventilaci a bez ní.

„Tento bonus je poskytován jen po dobu 20 dnů od prokázání nemoci, od pozitivního testu. […] Toto samo o sobě vylučuje zájem na tom, aby někdo nechával pacienta na jednotce intenzivní péče déle,” vysvětlil.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here