Slovenské ministerstvo zdravotnictví 30. ledna zahájilo kampaň na podporu očkování proti covidu-19. Hlavní motto akce zní “očkování je svoboda” a symbolem je písmeno V odkazující na vítězství. Od konce prosince byla na Slovensku oočkována zhruba dvě procenta populace.

Podle slovenského ministra zdravotnictví Marka Krajčího [za OĽaNO] je očkování prostředek, jak získat nazpět svobodný život bez omezení. Do kampaně se zapojila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Věřím, že každý dostane šanci se naočkovat, abychom znovu mohli žít bez omezení,“ říká v propagačním spotu Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky [MZ SK].

Slováci podmínili volný pohyb osob testem na covid

Kampaň podporují i internetové stránky Slovenskoproticovidu. Ty informují o bezpečnosti a účinnosti vakcíny. Přinášejí praktické rády, jak se chránit proti covidu a absolvovat očkování. Informují dále o schvalování a dění kolem vakcinace ve světě a Evropské unii. Zároveň nabízejí ke stažení univerzální rámeček v několika variantách k profilovým fotografiím na sociální sítě. Ty se liší slogany: “Vakcína je zdravie“ či “Vakcína je sloboda”. Případně – “Vakcina je vzdelanie/nádej/cesta/víťazstvo aj “.

Očkování podporují známé slovenské osobnosti

V propagačním spotu a na stránkách Slovenskoproticovidu vystupují i známé osobnosti z řad herců, vědců, sportovců a duchovních. Je mezi nimi například kapitán Slovenského národního fotbalového mužstva Marek Hamšík [na obrázku].

„Celou svoji kariéru důvěřuji lékařům a platí to i v případě očkování. Poražme spolu Covid a zaplňme nejen stadióny, ale i školy, divadla a restaurace. Žijme opět svobodný život bez omezení,“ uvádí slovenský fotbalový kapitán.

Slovensko zavede pokuty za přednostní naočkování

Mezi osobnostmi podporující očkování je dále slovenská moderátorka Adela Vinczeová: „Covid jsem zažila na vlastní kůži a silně zasáhl do života mých nejbližších. Žijeme v časech, které jsme si doteď neuměli ani představit. Proto navzdory přirozeným otázkám, které téma [covidu] přináší, aktuálně nevidím jiné řešení než očkování.“

Očkování podporuje učitel Dávid Králik, který uspěl v soutěži „Učiteľ na diaľku 2020“.

„Řeknete si, že Králik, který vyhrál Učitele na dálku, je ten poslední, kdo by si měl stěžovat na online vzdělávání. Víte, v oline světě jsme objevil MOŘE příležitostí a inspirací, ale zároveň mi v tom MOŘI cosi chybělo. KAPKA člověčiny, BEZ které to není no. […] Věřím, že vakcína v současnosti představuje nejlepší řešení, jak se vypořádat s koronou, a proto se dám naočkovat hned, jak přijdu na řadu,“ tvrdí na stránkách.

Na Slovensku se nechá očkovat 52 % Slováků

Očkování proti covidu-19 na Slovensku začalo, podobně jako v dalších zemích Evropské unie, 26. prosince. Během prvního měsíce se podařilo podat přípravek 116 000 lidí. To jsou zhruba dvě procenta slovenské populace. Ve dvakrát lidnatější České republice bylo za stejnou dobu oočkováno zhruba 240 000 osob. Pro dosažení kolektivní imunity je podle odborníků zapotřebí naočkovat 65 až 70 procent dospělé populace.

Jan Konvalinka: Očkováním dostaneme virus do kouta

Podle mezinárodního průzkumu National Pandemic Panel na začátku ledna 52 procent Slováků uvedlo, že jsou ochotní se nechat oočkovat proti covidu-19. Národní plán předpokládá očkování v 11 fázích, prioritu na začátku dostali zdravotníci a obyvatelé starší 85 let. Slovenská média informovala o naočkování 102letého seniora. Tento týden Slovensko umožnilo registraci k očkování i lidem ve věku 75 let a více. Začátek registrace této skupiny obyvatel ale provázelo přetížení telefonického centra. U objednávek přes internet byly zase v některých očkovacích centrech vyčleněné termíny už rezervovány.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here