„Jsem ráda, že žiji v Česku, protože na Slovensku to už vypadá jako v policejním státě,“ říká Slovenka Eliška, která žije ve Středočeském kraji a dojíždí za prací do Prahy. „Bez opakovaného antigenního testu Slováci nesmí cestovat už ani z okresu do okresu,“ dodává.

Volný pohyb osob na Slovensku ode dneška umožňuje pouze antigenní nebo PCR test s negativním výsledkem, nebo doklad o tom, že osoba je v postinfekční imunitě. Jinak řečeno, že už má infekci covid-19 za sebou. V reálném životě to znamená, že Slováci od dnešní středy [27. 1.] nemohou jít ani do práce bez potvrzení o negativním výsledku testu.

Nesmějí ale ani do přírody na procházku či za individuálním sportem. Bez negativního testu nesmí na poštu, pracovaní pohovor, do banky, pojišťovny, trafiky a například ani do čistírny oděvů. Dále pak do opravny obuvi, optiky, servisů aut a kol, e-shopů a zásilkoven.

Negativní test není nutný pouze při nákupu nezbytných životních potřeb v nejbližším obchodě, při cestě do lékárny, na testování covid-19, při pohřbu, uzavírání manželství, křestu a soudním přelíčení. Dále pak při péči o blízkou osobu, která je na tuto péči odkázaná. Bez testu se smí venčit pes, maximálně však do jednoho kilometru od bydliště.

Slováci právě celoplošně dotestovali

Od 8. února chce slovenská vláda spustit takzvaný covid automat. Ten má přesně definovat proticovidová opatření v jednotlivých okresech. V tuto chvíli policie náhodně kontroluje pohyb osob.

Nařízení přicházejí poté, kdy Slovensko dokončilo první vlnu plošného testování antigenními testy, kterého se zúčastnilo přes 2,6 milionu lidí. Pozitivní výsledek mělo 30 556 z nich a pozitivita dosáhla 1,18 procenta. Nejlepší situace je aktuálně v okresech Veľký Krtíš na jihu středního Slovenska, Tvrdošín na severu země a Svidník na severovýchodě Slovenska. Naopak nejhorší situace je v okresech Topoľčany, Levice a Hlohovec na západě země. Z plošného testování měly výjimku pouze děti do 15 let. Dále i senioři starší 65 let.

Při podobné akci loni na podzim zmíněný podíl nakažených dosáhl 1,06 %. Tehdejší účast byla o dvě pětiny vyšší než nyní. Proti případnému dalšímu celostátnímu testování obyvatel se ze čtyřčlenné koalice již vyslovili představitelé dvou nejmenších vládních stran.

Jaká je situace u našich sousedů

Nemocnice na Slovensku hlásily o víkendu rekordních více než 3 200 hospitalizovaných s covidem-19. Podporu umělé plicní ventilace potřebovalo 315 z nich a dalších 263 pacientů leží na jednotkách intenzivní péče. Covidu na Slovensku dosud podlehlo 4 068 lidí. Počty úmrtí na covid se začaly v zemi zvyšovat loni na podzim.

Slovensko zavede pokuty za přednostní naočkování

Dodejme, že větší firmy na Slovensku získávají finanční a materiální podporu od státu na testování zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků. Firmy s 250 a více zaměstnanci dostávají testy zdarma. Podniky přitom musí zajistit přítomnost lékaře nebo zdravotnického pracovníka. Na to jim stát dá za každý vykonaný test 3,50 eura [cca 90 korun].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here