Kritickou situaci v nemocnicích po Karlovarském kraji hlásí Královéhradecký kraj. Tamější nemocnice jsou na hraně lůžkové kapacity, jakkoli covidové pacienty transportují do okolních krajů. Nápor nových covidových pacientů nepolevuje. A přibývá i pacientů v mladším věku.

Královéhradecký kraj: Počet příjmů nových pacientů přivezených do krajských nemocnic narostl za poslední týden o čtvrtinu! Nemocnice řeší situaci překlady pacientů na lůžka následné péče, to jde jen u těch hospitalizovaných, u nichž to jejich zdravotní stav dovoluje. V kraji přibývá pacientů v těžkém stavu, často i v mladším věku, nemocnice jsou proto nuceny poskytovat intenzivní péči i mimo JIP, na standardních lůžkách. Například v Oblastní nemocnici Náchod bylo včera 15 pacientům zajištěna intenzivní péče mimo JIP.

„Lůžkové kapacity, které jsou na maximu možného, jsou skoro vyčerpané. Během dnešního poledne byla například v krajských nemocnicích volná pouze tři intenzivní lůžka a devět standardních lůžek, která jsou z větší části v jičínské nemocnici, kde je situace relativně klidnější,” uvedl včera za Královéhradecký kraj radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink [HDK].

Podle mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilové jsou další možnosti na rozšíření kapacit téměř nemožné. Narážejí také na personální limity.

„Rezerva v řádu jednotek lůžek je pouze v krajské Oblastní nemocnici Jičín,” uvedla.

Včera bylo v krajských nemocnicích hospitalizováno téměř 360 pacientů s covidem. Více než 60 potřebovalo intenzivní péči. Například v náchodské nemocnici se zdravotníci starali o více než 130 pacientů s covid-19, z nichž téměř 30 na intenzivních lůžkách. Krajský koordinátor akutní covidové péče zajišťoval transport 15 pacientů z náchodské nemocnice.

Královéhradecký kraj: 663 covidových lůžek

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji je 663 covidových lůžek, z toho 131 určených pro intenzivní péči. Kraj je co do počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel druhý nejhorší mezi kraji. Trutnovsko je okresem, kde se nákaza šíří vůbec nejrychleji. Včera tam začaly odebírat vzorky na testování dva armádní mobilní odběrové týmy. O pacienty s covidem pečují v kraji Fakultní nemocnice Hradec Králové, pět krajských nemocnic a soukromá nemocnice ve Vrchlabí.

„Zařízení už nárůst covid pozitivních pacientů kapacitně nezvládají a bohužel trend nevypadá příznivě. Velkým problémem nepříznivé epidemické situace v kraji bude velmi pravděpodobně výskyt britské mutace virů,” uvedl hejtman kraje Martin Červíček [ODS].

Od 27. ledna do 6. února bylo v kraji zkušebně odebráno 696 vzorků na detekci mutace viru, z toho 44 procent bylo pozitivních na covid. Z nich 72 procent vykazovalo nějakou mutaci na zkoumaném genu.

„Stále čekáme na potvrzené výsledky Státního zdravotního ústavu, ale i na vyhodnocení ministerstva zdravotnictví k případnému šíření v našem regionu,” dodal hejtman.

Kritická je situace i v Karlovarském kraji

Nedostatek lůžek pro covidové pacienty dlouhodobě hlásí i nemocnice v Karlovarském kraji. I v něm dochází k přesunu pacientů mimo krajská zařízení. Přetížená Nemocnice Sokolov dosáhla svého maxima v počtu lůžek pro covidové pacienty tento týden.

„Šíření nemoci v Karlovarském kraji je podle mého názoru nekontrolované, nával na nemocnice neustává. Nemůžeme říct, jestli jsme na vrcholu nebo před ním. Klinické stavy pacientů nejsou dobré, jsou přijímáni pouze symptomatičtí pacienti na kyslíkové léčbě,“ uvedl zdravotní ředitel skupiny Penta Hospitals CZ, do které spadá Nemocnice Sokolov, Jiří Štefan.

Nemocnice Sokolov žádá další převozy covid pacientů

Dodal, že nemocnice je na hranici svých kapacit a potřebuje neustále přesouvat pacienty, aby se mohla starat o nově příchozí. Podle něj je možným řešením kritické situace i přesun pacientů do Německa. Což požadují také zástupci chebské nemocnice, kde měli v pondělí poslední dvě volná lůžka na jednotce intenzivní péče. Požadavek musí schválit česká vláda. Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] ale pomoc Německa prozatím odmítá.

„Celá debata je vedena nepravdivým laickým předpokladem, že transport do Německa zachraňuje život, zatímco transport v ČR jej má snad naopak ohrozit. Pacienti v kritickém stavu se netransportují nikde a nikdy, pokud samozřejmě důvodem transportu není poskytnutí takové léčby, která v daném zařízení není dostupná,” tvrdí MZ ČR.

Peníze v péči o covid pacienty v nemocnicích nehrají roli

V nemocnicích chybí volná covidová lůžka a personál

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek [za STAN] včera vyzval občany kraje, aby své cesty omezili na nezbytnou míru. Reagoval tak na kritickou situaci v nemocnicích v kraji. Výzvu zveřejnil Kulhánek dnes na Facebooku.

„Obracím se s prosbou na všechny občany kraje, aby na co nejnižší možnou míru omezili pohyb v rámci jednotlivých měst a obcí. a před každou ze svých cest zvážili její nezbytnou nutnost. […] Dospěli jsme do chvíle, kdy kapacity našich nemocnic a zdravotnických zařízení skutečně nestačí a každá další zátěž může tento stav jen zhoršit,” uvedl.

Hlavní problém všech nemocnic v Karlovarském kraji je nedostatek kvalifikovaných zdravotních sester, které by se staraly o covidové pacienty a uměly obsluhovat přístroje. V sokolovské nemocnici, která má přes 500 zaměstnanců, chybí asi deset procent personálu.

„Zdravotníci začínají být vyčerpaní, je na ně vyvíjen obrovský tlak. Jakýkoli výpadek zdravotních sester je kritický, protože není možné je nahradit,“ uvedl Štefan.

Vyjádřil se blíže i k zajišťování převozů. Nemocnice musí hledat volná lůžka prostřednictvím dispečinku lůžkové péče v ostatních nemocnicích mimo kraj. I tam podle Štefana docházejí volné kapacity a přesouvat pacienty je každým dnem náročnější.

Dobrá zpráva z jihu Čech

Počet pacientů s koronavirem na jihu Čech mírně klesá. Podle hygieniků je nyní v regionu 4 913 případů. Před měsícem jich bylo přibližně o dva tisíce více. Hygienici včera evidovali 422 nových případů a 528 nemocných se uzdravilo.

„V osmi desítkách případů byl zdrojem nákazy kontakt v rodině a v sedmi desítkách na pracovišti. Nově onemocnělo 21 zdravotníků a 16 pracovníků či klientů sociálních služeb. Dalších 17 případů se týkalo škol. Dvě osoby se infikovaly při pobytu v Rakousku. U ostatních případů zatím nebylo možné zdroj nákazy identifikovat,” uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbvá.

Dodala, že hygienici na jihu Čech zatím nemají laboratorně potvrzený případ britské mutace koronaviru. Ale evidují podezření na tuto nemoc. V jižních Čechách se kumulativně od začátku pandemie loni na jaře prokázala nemoc u 56 888 lidí. Vyléčených je 51 035. Od loňského března v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo v kraji 940 lidí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here