Na světě je 40 dětí z darované dělohy, tři z nich v Česku

0
437
delohy
Foto: Pixabay.com

Již třetí dítě se v Česku narodilo ženě s transplantovanou dělohou. Na svět přišlo letos v lednu císařským řezem ve Všeobecné fakultní nemocnici [VFN] v Praze.  Dárkyní byla příbuzná rodičky. Transplantaci dělohy provedl tým lékařů v Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM].

34letá žena trpěla od narození takzvaným Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser syndromem. Tedy úplnou absencí dělohy a přirozenou cestou by proto nikdy nemohla otěhotnět a donosit dítě. Děloha, kterou jí před časem transplantovali lékaři v IKEM, byla od žijící dárkyně, její příbuzné. Podle odborníků vyžadují pacientky s transplantovanou dělohou ve srovnání s běžným těhotenstvím vysoce specializovanou péči.

„Těhotenství bylo plánovaně ukončeno ve 36. týdnu gravidity, jak je to běžné u žen po transplantaci dělohy. Císařský řez proběhl zcela bez komplikací jako u běžných operantek. Na svět přišla zdravá holčička s porodní váhou 2 115 gramů,“ popsal vedoucí lékař operačních sálů Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK Jaromír Mašata.

Dodal, že celé těhotenství maminky lékaři podrobně sledovali a dnes už mohou říct, že bylo bez jakýchkoli závažných komplikací. Mladá žena i její dcera se těší výbornému zdraví.

40 dětí z darované dělohy na světě, tři z nich z Česka

Studií transplantací dělohy se zabývají lékaři v IKEM už od roku 2015. Dosud ji u nás provedli u deseti žen, přičemž z dělohy od dárkyň se v Česku narodily dosud tři děti.

Úspěšný porod zdravého dítěte je završením celého procesu transplantace a já jsem velmi rád, že je tato studie úspěšná. V Evropě se dosud narodilo 18 dětí, z toho tři v ČR, ve zbytku světa pak dalších 22 dětí,“ uvedl přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

Lékaři z jeho kliniky jsou dle jeho slov v tuto chvíli přesně v polovině studie, která jako první svého druhu srovnává transplantace od žijících a zemřelých dárkyň.

Kdo a jak může v Česku darovat orgány

První transplantace v Česku trvala 16 hodin

Vůbec první dělohu transplantovali lékaři v IKEM v dubnu roku 2016, šlo o desátou transplantaci v Evropě a teprve třináctou na světě.

„Nejprve jsme odebrali dělohu od žijící dárkyně – matky. Pak následovalo promytí dělohy konzervačním roztokem a úpravy před transplantací. Ve třetí fázi jsme provedli samotnou transplantaci,“ uvedl Jiří Froněk, který před pěti lety vedl první transplantaci dělohy v ČR.

Dodal, že odběr dělohy je výkon technicky velmi náročný, protože lékaři operují v pánvi, což je dle jeho slov omezený prostor.

„Ve světle zkušeností s ostatními transplantacemi, včetně malých dětí, mohu konstatovat, že transplantace dělohy je technicky velmi složitá,“ potvrdil.

Děloha má velmi malé, předchozími porody změněné cévy. Jde o tepny v průměru 1 milimetru a žilách maximálně 2-3x větších. U první operace byly přítomni mimo lékařské týmy z IKEM a FN Motol i dva členové týmu ze Švédska a dva lékaři z USA.

Lékaři v IKEM loni transplantovali rekordních 46 srdcí

Umělé oplodnění nejdříve za devět měsíců

Po samotném výkonu sledují lékaři u příjemkyně postup hojení, prokrvení dělohy a předepisují léky na potlačení imunity, které později vysazují. Za devět až 12 měsíců mohou přistoupit k umělému oplodnění. Podmínkou transplantace dělohy je předchozí příprava ve smyslu odběru vlastních vajíček a jejich oplození manželovými spermiemi.

Podle lékařů existují tři skupiny žen, kterým může transplantace dělohy pomoci k otěhotnění a porodu vlastního dítěte. Jsou to ženy, kterým chybí děloha vrozeně nebo o ni přišly v průběhu života, anebo ji mají pro zdárné těhotenství nefunkční.

Studie transplantace dělohy v IKEM pokračuje

Do zmiňované studie, která má ověřit metodu transplantace dělohy od žijících a zemřelých dárců, se mohou přihlásit zájemkyně. Jejich zařazení do transplantačního programu je podmíněno věkovou hranicí 40 let a tím, že jsou bezdětné a nemohou mít vlastní dítě. Každou ze zájemkyň odborníci v IKEM ještě vyšetří a vyhodnotí, jestli je vhodnou kandidátkou pro zařazení do studie. V případě zájmu o transplantaci dělohy a splnění výše uvedených kritérií mohu zájemkyně zaslat své kontaktní údaje na deloha@ikem.cz a pracovníci se ozvou s dalšími informacemi.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here