Peníze v péči o covid pacienty v nemocnicích nehrají roli

0
463
covid_pacienty
Foto: Pixabay.com

„Minulý systém [úhrad] bezesporu motivoval nemocnice k péči [hlavně] o covid pacienty. Stávající systém tuto motivaci docela znemožnil,“ uvedl v pořadu České televize [ČT] Otázky Václava Moravce [OVM] náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Vyloučil tím tak motivaci českých nemocnic zkreslovat stavy covid pacientů kvůli financím od zdravotních pojišťoven. 

Vladimír Černý v pořadu i okomentoval, proč se již neočkuje vakcínami AstraZeneca, které v sobotu ráno dorazily do Česka, ale využijí se až v pondělí: „V takhle komplexní logistické akci nelze počítat, že všechno půjde, jak má.“

S očkováním se v ČR nespěchá. Vakcíny leží ve skladu

Náměstek Černý se dále vyjádřil ke kapacitě českých nemocnic pro covid pacienty. Podle něj je situace velice různorodá podle krajů, ale průměrný počet volných lůžek s intenzivní péčí je cca 19 procent. Je to zhruba 218 volných lůžek. V této souvislosti se vyjádřil k situaci v chebské a sokolovské nemocnici, z nichž si ostatní nemocnice berou covid pacienty, protože tyto nemocnice nemají volné kapacity.

„Kapacita České republiky je dost veliká na zajištění péče pro všechny pacienty z Karlovarského kraje,“ řekl s tím, že není důvod, jak požadují někteří, aby si české pacienty přebíraly nemocnice v Bavorsku.

„Německá průměrná kapacita volných intenzivních lůžek je oproti našim 19 procentům devět procent. […] Německo navíc nechce do svých nemocnic žádného pacienty, u něhož hrozí, že je nakažený britskou mutací koronaviru,“ upřesnil Černý.

Doplnil, že v chebské nemocnici navíc leží němečtí pacienti, tedy osoby s německým pasem. Kolik jich je, proč tam leží, když se čeští pacienti převážejí mimo nemocnici však nevěděl. Potvrdil tak ale slova ministra Jana Blatného [za ANO] po návštěvě nemocnice, že němečtí pacienti dostávají zdravotní péči právě v Chebu.

„Domluvili jsme se na tom, že česká strana bude hradit náklady na převoz těchto pacientů do Německa,“ uvedl tehdy ministr.

Počty covid pacientů a otevřené školy

Vladimír Černý se spolu s ředitelem Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR [ÚZIS] Ladislavem Duškem dotkli i přesnosti statistických dat covid pacientů v nemocnicích. Konkrétně těch, kteří zůstávají v nemocnicích s covidem déle, než je běžné [cca 21 dní]. Například proto, že nejsou stoprocentně vyléčení, doma je nechtějí, nebo nemají zkrátka kam jít. Podle informací z médií jich je asi jedna třetina. Podle Černého i Duška jde o pacienty, kteří jsou mimo jednotky intenzivní péče. Statistiky je registrují jako vyléčené z covidu, ale zároveň neevidují lůžka, na kterých leží, jako volná. Statistiky tedy podle nich nejsou zkresleny, jak se snažila tvrdit některá média.

„Takových lidí může být asi 20 procent,“ upřesnil pak Ladislav Dušek.

Oba experti se dotkli i otevření škol. Černý uvedl, že podle jeho osobního přesvědčení, je zavření škol nesprávným postupem. Navíc dle jeho slov neexistuje přesvědčivá evidence [statistika], která by potvrzovala správnost zavření škol.

„Na druhou stranu jako náměstek ministra zdravotnictví jsem loajální k pozici ministerstva, tedy uzavřených škol,“ uvedl s tím, že první stupeň by do škol ale pustil neprodleně a v co nejkratší době.

Zde mu však oponoval Ladislav Dušek, který se dlouhodobě netají prosazováním co nejpřísnějších opatření. Podle něj je nyní každé zvýšení mobility nebezpečné už kvůli tomu, že v současnosti se na českém území projevuje britská mutace viru. Právě ona je dle jeho názoru příčinou, proč neklesají počty nakažených navzdory přísným opatřením.

„Pokud bychom nedodržovali opatření, zvýšili mobilitu, tak bychom to tomu viru významně ulehčili,“ uvedl Dušek.

„Vidíme jen to, co testujeme. Pozitivita testů je nyní na 28 procentech. Pokud by došlo k nárůstu, tak je to jako podle pravítka, do 14 dnů můžeme čekat zvýšení další zátěže v nemocnicích,“ dodal.

Politická debata o covidu

Covidem, ale třeba i otevřením škol se zabývala i další část OVM. Jí se účastnil předseda ČSSD, KSČM a Pirátů. Vyplynulo z ní, že termín návratu dětí do škol by se veřejnost mohla dozvědět v příštím týdnu. Za otevření škol se z politických stran nejaktivněji bere KSČM.

Otevření škol se konečně stalo tématem i mezi politiky

Naopak „proti“ je vicepremiér Jan Hamáček [ČSSD], který podmiňuje otevření škol testováním dětí. Jinak se žáci a studenti podle něj nemohou vrátit do škol, protože by se podle něj projevil stejný efekt jako loni v září. Narostl by počet nově nakažených a nemocnice by nezvládaly pečovat o covid pacienty s těžkým průběhem nemoci. Což je ovšem například v příkrém rozporu s tvrzením Vladimíra Černého, který ve stejném pořadu uvedl, že neexistuje věrohodná evidence podílu otevřených škol na masivním šíření covidu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here