S očkováním se v ČR nespěchá. Vakcíny leží ve skladu

0
555
vakciny
Foto: Pixabay.com

První závoz vakcíny od společnosti AstraZeneca v počtu 19 200 dávek dorazil v sobotu 6. 2. kolem osmé hodiny ranní do skladu v Říčanech. S jejich rozvozem se začne až v pondělí 8. února. Za dvoudenní proluku v redistribuci vakcín se na Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] snesla nejedna kritika.

Očkování proti covidu-19 funguje, potvrdili zástupci MZ ČR na středečním [3. 2.] sněmovním výboru pro zdravotnictví. Důkazem jsou dle nich podstatně nižší počty nově nakažených zdravotníků, u nichž dosahuje proočkovanost zhruba padesáti procent. Zatímco na podzim jich bylo covidem nakažených i 17 tisíc, v polovině tohoto týdne se jejich počty přiblížily dolní hranici tří tisíc. To v situaci, kdy počty nově nakažených a hospitalizovaných pacientů s covidem v Česku nijak výrazně neklesají.

„Nepochybně je to efekt očkování, u poskytovatelů akutní péče je už proočkovanost poměrně vysoká a ukazuje se, že očkování funguje,“ uvedl na jednání zdravotnického výboru ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistky [ÚZIS] Ladislav Dušek.

Jeho slova potvrdil na témže jednání ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

„Čtvrt milionu naočkovaných zdravotníků vede k tomu, že nemocnost a další šíření nákazy je u nich zastaveno. Je to dobrý příklad toho, že když se totéž podaří u populace starých lidí, podaří se nám zvrátit ty křivky,“ potvrdil Duškova slova ministr Jan Blatný [za ANO].

V Česku díky očkování ubývá nakažených zdravotníků

Očkování funguje, s rozvozem vakcíny se ale nespěchá

I přes akutní nedostatek vakcín proti covidu-19 a faktem, že očkování funguje, se s jejich rozvozem do očkovacích center v momentě, kdy už leží v českých skladech, příliš nechvátá. Dokládá to první závoz vakcín od společnosti AstraZeneca. Ten do říčanského skladu dorazil v sobotu kolem osmé hodiny ranní v počtu 19 200 dávek. Se samotným rozvozem do krajských očkovacích center se však začne až v pondělí 8. února. Za tento přístup k redistribuci vakcín v době jejich nedostatku sklidilo ministerstvo na sociální síti kritiku.

„250 lidí zemře v souvislosti s covid za víkend. Ale proč spěchat, že? AZ vakcína leží v Říčanech od pátku,“ reagoval na Twitteru například spolumajitel Pilulka.cz Martin Kasa.

MZ ČR v reakci na jeho slova vysvětlilo, že vakcíny se musí vždy před jejich distribucí prohlédnout.

„Pane Kaso, možná byste měl vědět, že MZ ČR poslalo již ve čtvrtek společnosti Avenier [distributor vakcín, pozn. red.] přesné informace, kam mají v pondělí vakcíny dovézt. A tato firma nám to potvrdila. Vakcíny se musí vždy před distribucí prohlédnout. A to se nyní děje, všichni se to snažíme urychlit,“ uvedlo MZ ČR na Twitteru.

„Máte dost času? Proč se nedistribuuje okamžitě?“ ptá se na Twitteru bývalý člen EK a EP Pavel Telička.

„Je někde veřejně dostupný plán distribuce vakcín nejen od AstraZeneca? A poté jeho plnění?“ dotazuje se v reakci lékař, radní a zastupitel města Pardubic Vít Ulrych [KDU-ČSL].

Vakcíny AstraZeneca poputují v pondělí podle vyjádření ministerstva do Středočeského a Královéhradeckého kraje a dále na Vysočinu.

Distributor AstraZeneky se stále vybírá

Vakcíny AstraZeneca má rozvážet až do doby oficiálního výběru distributora ze strany zdravotních pojišťoven společnost Avenier. Ta zajišťuje i rozvoz očkovací látky od americké firmy Moderna. Vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech do Česka zaváží sám výrobce, údajně kvůli jejich náročnosti na skladování [-90 až -60 °C]. O finálním výběru distributora a uzavření rámcových smluv pro vakcíny AstraZeneca se nyní jedná.

Zdeněk Kabátek zůstává ve funkci ředitele VZP ČR

V únoru má od AstraZeneky do Česka podle národní koordinátorky očkování Kateřiny Baťhové dorazit 130 tisíc dávek vakcíny. Ředitelka zdravotní péče firmy AstraZeneca Jarmila Dolečková hovoří o únorovém závozu v počtu více než 170 tisíc dávek. Dodávky se dle jejích slov očekávají 10., 17. a 28. února. V součtu má Česko u AstraZeneky objednány tři miliony dávek vakcíny.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here