V pečovatelském ústavu pro důchodce na severozápadě Německa se rozšířila britská varianta koronaviru. Testy ji prokázaly u 14 tamních seniorů. Ti ale byli letos 25. 1. oočkováni druhou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech. S britskou mutací bojují také pacienti v Česku a má být příčinou, proč neklesají počty nakažených.

Zprávu o nákaze mezi naočkovanými seniory přinesla německá agentura DPA, která se odvolala na místní úřady. Podle mluvčího okresního úřadu v Osnabrücku Burkharda Riepenhoffa dobrá zpráva je, že u infikovaných je průběh nemoci dosud asymptomatický, lehký. Dodal, že podle lékařů to může být díky pozitivnímu působení použité očkovací látky.

Jak a kdy se senioři pečovatelského domu v Belmu na předměstí Osnabrücku nakazili, není známo. Celý ústav, všichni jeho zaměstnanci a členové jejich rodin jsou nyní v karanténě.

S britskou mutací koronaviru bojují i lidé v Česku

Imunolog Zdeněk Hel z iniciativy vědců Sníh zveřejnil na sociálních sítích informaci, že britská mutace koronaviru se v Česku podle předběžných výsledků vyskytuje v řádu desítek procent. V některých oblastech zřejmě i víc než 50 procent. Hel označil průběžné výsledky za velice nepříznivé až šokující.

„Nerad přináším špatné zprávy. […] Britská varianta viru se brzy stane v ČR dominantně přenášeným typem viru SARS-CoV-2,” uvedl Hel.

V rozhovoru pro televizní stanici CNN Prima News dodal, že v Česku už je pravděpodobně zatím ve velmi malé míře přítomna i jihoafrická varianta viru. Ta je stejně jako britská podle něj výrazně nakažlivější, navíc účinnost vakcín proti ní je výrazně nižší.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek v České televizi [ČT] uvedl, že britská varianta viru se dosud prokázala v asi desetině případů. Podle něj je právě britská mutace příčinou, proč se epidemická situace v Česku nelepší. Proč se zastavil pokles počtu denních přírůstků nakažených navzdory pokračujícím restrikcím.

Peníze v péči o covid pacienty v nemocnicích nehrají roli

Britskou mutaci ředitel ÚZIS považuje za jedno z největších rizik pro vývoj epidemie. Podle něj má 1,4 až 1,7krát vyšší nakažlivost než původní varianta viru. Krajské hygienické stanice provádějí epidemiologické šetření a trasování rizikových kontaktů na základě informace o pouhém podezření na britskou variantu viru. Například na Slovensku se přítomnost nakažlivější mutace ukázala u téměř tří čtvrtin zkoumaných vzorků. Podle slovenského premiéra Igora Matoviče nebyl v žádné jiné zemi EU zjištěn tak vysoký podíl.

Nemocnice mají 19 % volných kapacit

V Česku pokračuje očkování proti nákaze, vakcínu dostávají přednostně zdravotníci, klienti a zaměstnanci domovů pro seniory a lidé starší 80 let. Obě potřebné dávky má v ČR zatím přes 91 000 lidí. Premiér Andrej Babiš [ANO] chce navrhnout, aby se od března otevřela registrace a rezervace na očkování i pro lidi starší 60 let.

„Přednost musí mít pacienti, kteří mají vícero nemocí,“ řekl premiér.

S očkováním se v ČR nespěchá. Vakcíny leží ve skladu

Podle ministerstva zdravotnictví jsou české nemocnice na hraně kapacit. Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý v ČT uvedl, že mají v průměru 19 procent volné kapacity pro covidové pacienty. Například v Německu je to devět procent. Ve vážném stavu zůstává v nemocnicích zhruba tisícovka pacientů s covidem. Celkově bylo v nemocnicích před víkendem asi 5 800 pacientů s covidem. Podle Duška by jejich počet musel klesnout na zhruba dva tisíce, aby obnovily neakutní péči.

„Dalších deset dnů budeme rádi, když zůstane stagnace počtu nakažených,” dodal Dušek.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here