ČPZP spustila kvůli covidu nový program Duševní zdraví

0
1041
Dusevni_zdravi
Ilustrace: ČPZP

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] otevřela nový program pro klienty, kteří kvůli dopadům covidu-19 potřebují psychosociální intervenci. Program se jmenuje Duševní zdraví a pojišťovna v něm svým klientům přispívá až 2 500 Kč.

Potřebnou terapii klientům ČPZP nabízí od 8. února asi 180 soukromých psychoterapeutů, kteří absolvovali akreditovaný psychoterapeutický kurz. Seznam terapeutů a podrobnosti o programu najdou klienti na webových stránkách ČPZP.

„Jedno sezení u specialisty bude stát pojištěnce ČPZP maximálně 700 korun. Pojištěnci ČPZP pak od pojišťovny mohou získat až 5 x 500 korun, tedy celkem 2 500 korun,“ vysvětlila podmínky programu mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Plánovaný rozpočet pojišťovny na tento program činí tři miliony korun. Pojišťovna tak zároveň novým programem reaguje na výzvu Rady vlády pro duševní zdraví, která upozorňuje spolu s odborníky na zhoršení psychického zdraví vinou pandemie covidu-19.

„Rozšířením nabídky preventivních programů chceme pomoci našim klientům. Konkrétně těm, kteří se v důsledku aktuální situace dostali nebo dostanou do duševní krize a jejich psychika je mnohdy pod obrovským tlakem,“ potvrdila Mazurová.

Z ostatních pojišťoven příspěvek na psychosociální podporu nabízí vedle ČPZP Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP]. Jde o pilotní projekt fondu prevence.

Pandemie covidu-19 ohrožuje duševní zdraví všech

Podle odborníků se počet úzkostných a depresivních poruch od loňského roku zvýšil až trojnásobně. To potvrzuje i ČPZP, které spolu s rostoucím počtem pacientů v duševní krizi samozřejmě stoupají i náklady na jejich léčbu.

„Průměrné náklady na jednoho pacienta s depresemi se pohybují kolem zhruba šesti tisíc korun. Podíl depresí obecně odpovídá našemu podílu na trhu,“ říká mluvčí ČPZP.

NÚDZ: Covidová realita zvyšuje stres více u žen

Podle ní má pojišťovna nejvíce pacientů s depresemi v Moravskoslezském a Středočeském kraji. Mezi okresy na Moravě dominuje Frýdek-Místek, v Čechách Kladno. Zatímco v roce 2018 evidovala ČPZP celkem 8 452 pacientů s depresemi, předloni to bylo 8 950 pacientů a loni již 9 205 pacientů s tímto onemocněním.

Psychoterapeutická pomoc vs. navyšování medikamentů

Místopředseda České asociace pro psychoterapii [ČAP] František Matuška v souvislosti s novým programem ČPZP uvedl: „Společně věříme, že podpora psychoterapeutickou formou pomoci může pro mnoho lidí znamenat pomoc při překonání situace bez toho, že by u nich propukly závažnější duševní stavy. Případně, že se podaří tyto stavy zachytit v časných stádiích, kdy jsou snáze řešitelné, nežli když dosáhnou vyšší míry závažnosti.“

Psychika lidí v Česku se poslední dobou nelepší, naopak

Upozornil, že aktuálně jsou velmi rizikové tendence k zvyšování výskytu medikamentózního “řešení” reaktivních úzkostných a depresivních stavů ze strany praktických lékařů. O něco méně pak ze strany psychiatrů. Právě na ně se klienti s duševními problémy obracejí a od nich dostávají preskripce léků [poskytnutí anxiolytik a antidepresiv].

„To namísto toho, aby se těmto lidem dostalo kvalitní psychoterapeutické pomoci a podpory při aktivním překonávání a zvládnutí krizových životních situací,“ uvedl Matuška.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here