Monoklonální protilátky dostanou i nemocní v Česku

0
2097
monoklonarni_protilatky
Foto: Pixabay.com

Monoklonální protilátky se začnou používat při léčbě pacientů v riziku vážného průběhu nemoci covid-19 i v Česku. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] doporučí používání léků s jejich obsahem, i když nejsou zatím plně registrovány.

Covid-19 se začne v Česku u některých pacientů léčit s pomocí takzvaných monoklonálních látek. Jde prozatím o neregistrované léčivé přípravky, které ale MZ ČR k léčbě vybraných pacientů doporučí. Čeká se ještě na jednání s odbornými společnostmi a na vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL].

„Z diskuze klinické skupiny vyplynulo, že tyto léky představují velmi slibnou variantu pro léčení těchto pacientů. Což potvrzují také zkušenosti ze zahraničí. Zahájili jsme proto kroky, které je umožní používat, přestože se jedná o dosud neregistrované léčivé přípravky,” řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

Úřad doporučí konkrétně přípravky s obsahem látek kasirivimab a imdevimab od americké farmaceutické společnosti Regeneron a látku bamlanivimab od taktéž americké firmy Eli Lilly. Oba přípravky se indikují u pacientů s covidem, u kterých hrozí riziko závažného průběhu nemoci. Podávat je mají lékaři už v počátcích nemoci, kdy zdravotní stav pacienta nevyžaduje doplňkovou léčbu kyslíkem. Může jít například o pacienty po transplantaci.

Jak fungují monoklonální protilátky

Kasirivimab, imdevimab, bamlanivimab jsou takzvané monoklonální protilátky, které účinkují proti nemoci covid-19. Monoklonální protilátka je v podstatě typ proteinu navržený tak, aby rozpoznával a navázal se ke specifické struktuře nazývané antigen. Zmíněné typy monoklonálních protilátek se váží na S-protein, tedy spike protein viru  SARS-CoV-2 a to na jeho různých místech.

„Když se protilátka naváže na S-protein, virus není schopen vstoupit do lidských buněk. Protilátky se váží na různé části proteinu a jejich použití v kombinaci může mít větší účinek než jejich použití samostatně,“ vysvětlil ve své zprávě SÚKL.

Podmínky pro podání léků s obsahem látek kasirivimab, imdevimab a bamlanivimab a okruh jejich příjemců se blíže určí po jednání s odbornými společnostmi. Konkrétně s Českou společností anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ČLS JEP, Českou společností intenzivní medicíny ČLS JEP, Společností infekčního lékařství ČLS JEP, Českou pneumologickou a ftizeologickou společností ČLS JEP a již zmíněným SÚKLem.

Centrální nákup léků ministerstvo neplánuje

Přípravek s látkou bamlanivimab od americké společnosti Eli Lilly už má mít Česká republika objednaný. V minulém týdnu o tom média informoval předseda vlády Andrej Babiš [ANO]. Přípravkem se dle jeho slov léčí pacienti v Německu, USA a Kanadě. Zmínil se i o nákupu druhého přípravku od firmy Regeneron [látky kasirivimab, imdevimab].

Ministerstvo použití neregistrovaných léků umožní na základě zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, který v § 8 odst. 6 povoluje distribuci, výdej a užívání neregistrovaného léčiva s ohledem na potvrzené šíření infekčního onemocnění.

„Vzhledem k probíhající epidemii onemocnění covid-19 by tak povolení léků bylo v souladu se zmíněným paragrafem,“ uvedl úřad s tím, že nepředpokládá jejich centrální nákup. To znamená, že by léky do nemocnic zaváželi přímo dodavatelé.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here