Nemocnice Sokolov žádá další převozy covid pacientů

0
543
Sokolov

Přetížená Nemocnice Sokolov dosáhla svého maxima v počtu lůžek pro covidové pacienty. Další rozšiřování už není možné. I když zdravotníci přemisťují pacienty do jiných zařízení v Karlovarském kraji, denně přijímají okolo třinácti nových, jejichž zdravotní stav se stále zhoršuje.

Nemocnice Sokolov požaduje další převozy hospitalizovaných pacientů s covidem mimo Karlovarský kraj. Možným řešením kritické situace sokolovské nemocnice by byl podle Jiřího Štefana, zdravotního ředitele skupiny Penta Hospitals CZ, pod kterou sokolovská nemocnice spadá, i přesun pacientů do Německa. Což požadují i zástupci chebské nemocnice, kde zbývají poslední dvě volná lůžka na jednotce intenzivní péče. Požadavek ale musí schválit česká vláda, která pomoc německých nemocnic spolu se zástupci ministerstva zdravotnictví prozatím odmítá.

„Šíření nemoci v Karlovarském kraji je dle mého názoru nekontrolované, nával na nemocnice neustává. Nemůžeme říct, jestli jsme na vrcholu nebo před ním. Klinické stavy pacientů nejsou dobré, jsou přijímáni pouze symptomatičtí pacienti na kyslíkové léčbě,“ uvedl zdravotní ředitel Jiří Štefan.

Dodal, že nemocnice je na hranici svých kapacit a neustále přesouvá pacienty, aby se mohla starat o nově příchozí. Hromadný páteční převoz deseti pacientů pomohl jen nakrátko. Podle Štefana volná lůžka nemocnice obsadí novými pacienty do několika hodin.

Nemocnice Sokolov navýšila kapacity

Hospitalizovaných s koronavirem v sokolovské nemocnici přibývá, a to jak na intenzivní péči, tak na běžných lůžkách s kyslíkem. Nemocnice se dokáže postarat až o 70 pacientů, na vyšší počet nemá kapacity. Přesun deseti infikovaných, jako tomu bylo v pátek díky pražské záchranné službě, by nemocnice potřebovala každý den. A to i přesto, že minulý pátek zreorganizovala své provozy a zvýšila lůžkové kapacity pro nakažené.

„Dali jsme dohromady ještě dalších deset lůžek, ke kterým máme zajištěný personál, ale je to poslední navýšení, co jsme mohli udělat,” uvedl Štefan.

V sokolovské nemocnici aktuálně funguje pro akutní péči pouze oddělení akutní chirurgie, pár lůžek akutní interny, iktové centrum a porodnice. Zbytek jednotek vedení nemocnice uzpůsobilo epidemické situaci. Sokolovská nemocnice nyní připravuje přesun dvou nakažených z intenzivní péče, neví ale, kdy to bude možné.

Chybí personál v celém Karlovarském kraji

Hlavní problém všech nemocnic v Karlovarském kraji je nedostatek kvalifikovaných zdravotních sester, které by se staraly o covidové pacienty a uměly obsluhovat přístroje. V sokolovské nemocnici, která má přes 500 zaměstnanců, chybí momentálně asi deset procent personálu.

„Zdravotníci začínají být vyčerpaní, je na ně vyvíjen obrovský tlak. Jakýkoli výpadek zdravotních sester je kritický, protože není možné je nahradit,” uvedl Štefan.

Vyjádřil se i k zajišťování převozů. Nemocnice musí hledat volná lůžka prostřednictvím dispečinku lůžkové péče v ostatních nemocnicích mimo kraj. I tam ale podle Štefana docházejí volné kapacity a přesouvání pacientů je stále náročnější.

Podle mluvčí Nemocnice Sokolov Markéty Singerové může sokolovská nemocnice dnes zajistit pouze přesun pacientů, kteří nevyžadují intenzivní péči. A to do nemocnice v Mariánských Lázních a do Rehosu v Nejdku. Pravidelné převozy do covidových center fungují v kraji už od loňského podzimu.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here