Registrace k očkování pedagogů a nepedagogických pracovníků ve školství odstartuje tuto sobotu [27.2.]. Do rezervačního systému se budou hlásit sami s pomocí unikátního kódu, který dostanou od svého zaměstnavatele. 1. března se registrace nově otevře lidem starším 70 let.

Registrace k očkování proti covidu začne pro pracovníky ve školství v sobou 27. února. Půjde o první fázi vakcinace pedagogických a nepedagogických pracovníků, kteří se do registračního systému přihlásí sami s pomocí unikátního kódu na této adrese. Kód dostanou od svého zaměstnavatele, zřejmě ředitele školy, na jehož zodpovědnosti bude vybrat podle doporučených kritérií osoby v nejvyšším riziku nákazy a těžkého průběhu covidu-19.

Rezervační systém očkování zavádí novou SMS s PIN2

Konkrétní termín pro aplikaci očkování závisí na objemu do Česka dodaných vakcín. A také na zájmu pedagogů a pracovníků ve školství o očkování. Další skupina se bude dle odhadů MŠMT k očkování hlásit zhruba po třech týdnech, tedy kolem 20. března.

Věk 55+ není jedinou podmínkou registrace k očkování

Unikátní kód pro registraci k očkování mohou ředitelé škol a jiných školských zařízení předat zaměstnancům starším 55 let. Přičemž přednost mají vždy pracovníci otevřených provozů, tedy ti z mateřských a speciálních škol, zaměstnanci v ústavní a ochranné výchově. Dále učitelé a nepedagogičtí pracovníci základních škol z 1. a 2. tříd, odpoledních družin a klubů. Při výběru má vedení školy dát přednost také pracovníkům, u nichž se předpokládá, že se k prezenční výuce vrátí mezi prvními. Konkrétně jde o pracovníky na středních školách, konzervatoří a vyšších odborných školách a učící žáky 9. tříd ZŠ.

„Kritéria nemusejí být splněna současně. Kritérium věku 55+ je pouze jedním z kritérií. Mezi další patří například skupina zaměstnanců, kteří budou zajišťovat chod provozu škol a školských zařízení, u nichž se předpokládá návrat k prezenčnímu vzdělávání v nejbližším období,“ upozorňuje ve svém pokynu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT].

Zneužití unikátního kódu pro přístup k registraci a rezervaci očkovacího termínu má zabránit potvrzení o zaměstnání ze školského zařízení. To budou požadovat administrativní pracovníci v místě očkování.

Očkování proti covidu je dobrovolné

Očkování proti covidu-19 je dobrovolné a plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Výrobce vakcíny si zájemci o očkování nevybírají, její volba závisí na aktuální dostupnosti dané vakcíny. V současné době se v České republice očkuje vakcínou Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech, vakcínou Moderna a vakcínou AstraZeneca. Ve všech případech jde o dvoudávkové látky. Odstup mezi podáním první a druhé dávky není pro přípravky jednotný.

Chlíbek: AstraZeneca 100% sníží vážný průběh covidu

1. března se registrace zpřístupní lidem starším 70 let

Jiná novinka je, že od pondělí 1. března se k očkování proti covidu-19 mohou přes rezervační systém přihlásit nově lidé ve věku 70+. Současně se do očkování dobrovolně zapojí praktiční lékaři. Měli by mít přístup do systému objednávek, v němž budou registrovat své pacienty. Z Informačního systém infekčních nemocí [ISIN] poznají očkované pacienty i ty, kteří se do systému již zaregistrovali a čekají na termín aplikace vakcíny.

S očkováním proti covidu-19 se u nás začalo v neděli 27. prosince. Zprvu se očkovali pouze zdravotníci z infekčních oddělení, postupně pak další zdravotníci společně se seniory nad 80 let věku. V druhé etapě se začne s očkováním pedagogů a nepedagogických pracovníků ve školství [od 27.2.] a od 1. března pak osob starších 70 let.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here