Léků i doplňků stravy se loni v ČR prodalo za 97 mld. Kč

0
551
leku
Foto: Pixabay.com

Celkové prodeje léků na předpis v českých lékárnách a nemocnicích loni dosáhly hodnoty 71 mld. korun. Jde o 7% meziroční nárůst. Kategorie volně prodejných léků [registrované OTC produkty a doplňky stravy] a produktů pro zdravotní péči loni vzrostla o 5,5 procenta na hodnotu 26 mld. korun. Vyplývá to z dat analytické společnosti IQVIA.

„Český farmaceutický trh v roce 2020 prošel velmi turbulentním vývojem vzhledem k důsledkům pandemie covid-19. Ta měla na trh s léky největší dopad ve druhém a čtvrtém kvartálu,” uvedl k aktuálním výsledkům generální ředitel IQVIA pro Českou republiku a Slovensko Martin Šlégl. 

Podle něj trh ve druhém kvartálu ovlivnil efekt předzásobení volně prodejnými léky. To byla hlavní příčina rekordních prodejů ve druhém čtvrtletí. Zároveň upozornil, že u některých volně prodejných produktů krátkodobě poptávka vzrostla i o stovky procent. Nicméně poté přišlo výrazné ochlazení prodejů, kdy protipandemická opatření měla dopad například i na jindy tradičně silnou poptávku po přípravcích na kašel a nachlazení.

„Podobný vývoj zaznamenaly i prodeje léků na předpis s tím rozdílem, že krátkodobý propad byl způsoben oddálením návštěvy lékaře či její úplné zrušení během první vlny pandemie. Ve čtvrtém čtvrtletí však již došlo k menším propadům prodejů. Velmi pozitivní roli hrála elektronická preskripce, která pomohla systém udržet,“ upřesnil.

Prodeje léků na předpis v roce 2020

Prodeje originálních léčiv na předpis loni stouply o devět procent na 49 miliard korun. Inovativní léčiva s aktivní patentovou ochranou z nich tvořila 56 procent. Kategorie inovativních léčiv s aktivní patentovou ochranou loni oproti roku 2019 stoupla o 26 procent na 27 miliardy korun. Nárůst tohoto segmentu zvýšil z velké části prodej biologických léků. Naopak prodej originálních léků, u nichž patentová ochrana již vypršela, klesl z 18 miliard korun předloni na 17 miliardy korun loni [-5 %].

„Celková hodnota prodávaných léčiv v celé ČR v posledních letech roste zejména díky inovacím, které do systému vstupují. Podíl generických a biosimilárních léků na trhu již několik let stagnuje. Velký potenciál navýšení podílu na trhu skýtají zejména biosimilární léky, neboť u mnoha indikací v nejbližších letech uplyne patentová ochrana,“ okomentoval výsledky výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem [ČAFF] Filip Vrubel.

Teď je ministerstvo zdravotnictví ministerstvem covidu

Téměř beze změny zůstala kategorie léčiv na předpis bez patentové ochrany. Ta se loni stejně jako předloni držela na hodnotě 21 miliard korun. Podle IQVIA tyto léky představují 30 procent hodnoty a 74 procent objemu celého českého trhu s léky na předpis. Veškeré uvedené hodnoty prodejů léků na předpis jsou uvedeny v cenách výrobce bez DPH.

Volně prodejné léky v roce 2020

Kategorie volně prodejných léků [registrované OTC produkty a doplňky stravy] a produktů pro zdravotní péči vzrostla loni o 5,5 procenta na hodnotu 26 miliardy korun. Mezi nejprodávanější výrobky patřily produkty z kategorie vitamíny, minerály a nutriční suplementy. Ty dosáhly celkových prodejů za 3,5 miliardy korun [meziročně +41 %].

Tradičně silná kategorie léků na nachlazení, kašel a respirační potíže i přes počáteční zvýšený zájem v prvním kvartálu roku 2020, kdy se lidé chtěli těmito produkty předzásobit, v meziročním srovnání klesla o jedenáct procent. V korunovém vyjádření jde o pokles ze čtyř na 3,5 miliardy korun. Prodeje léků na bolest se meziročně zvýšily o osm procent a dosáhly hodnoty 3,5 miliardy korun.

Jak si stály online prodeje léků a doplňků stravy

Výsledky za loňský rok potvrdily výrazný růst online prodejů. Loňský meziroční vzrůst e-lékáren o 54 procent na 3,2 miliardy korun ukázal zájem spotřebitelů nakupovat volně prodejné léky a produkty pro zdravotní péči online formou.

„Během pandemie také došlo k poměrně značnému nárůstu využívání telemedicíny a zvýšení internetových prodejů volně prodejných léků a produktů pro zdravotní péči. Do budoucna očekáváme, že tento trend bude pokračovat. Míra růstu však z velké části závisí na dalším vývoji pandemie,“ upozorňuje specialista inovací IQVIA Ondřej Sýkora.

Mezi nejsilnější kategorie online patřily vitamíny, minerály a nutriční suplementy. Loni dosáhly objemu ve výši 550 milionů korun [meziročně +106 %]. Významně vzrostl online prodej léků na bolest, prodeje činily 314 milionů korun, což je meziroční nárůst o 47 procent. O něco slabší, ale stále výrazný meziroční růst [+41] zaznamenaly i produkty v kategorii kosmetické výrobky pro ženy [214 mil. Kč].

„Vůbec nejvyšší nárůst online prodejů byl poté v kategorii léků na nachlazení, kašel a respirační potíže, jež vzrostla o 109 procent na 209 milionů korun. Veškeré uvedené hodnoty prodejů v kategorii volně prodejné léky a produkty pro zdravotní péči jsou měřeny v koncových cenách včetně DPH,“ uvedla IQVIA.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here