Povinná karanténa na deset dnů po rizikovém kontaktu s covid pozitivní osobou neplatí od 1. března 2021 pro naočkované osoby. Dále se uvažuje o zrušení pravidelného testování očkovaných pracovníků v domovech pro seniory.

Epidemiologická skupina při Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] s platností od 1. března upraví podmínky pro nařízenou karanténu. Podle nich do povinné desetidenní karantény po rizikovém kontaktu nemusejí lidé, kteří dostali obě dávky vakcíny proti covidu-19 a zároveň uplynulo od podání druhé dávky alespoň 14 dnů.

Karanténa a izolace se od 1. září zkracuje o čtyři dny

Podmínkou pro absenci povinné karantény je certifikát o očkování nebo zápis údajů o něm v centrálním registru očkovaných osob. Další podmínka je dle vedoucího epidemiologické skupiny Romana Chlíbka to, že očkovaný nemá po kontaktu s nakaženým příznaky covidu.

„Pokud člověk splní tato kritéria, pak by nešel do karantény v případě kontaktu s pozitivní osobou. Připravuje se to tak, aby to platilo od prvního března,” uvedl Chlíbek s tím, že konkrétní znění úpravy řeší v těchto dnech hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Za současných podmínek musejí do povinné karantény všechny osoby po rizikovém kontaktu s osobou, u které se potvrdila nákaza koronavirem. Bez ohledu na to, jestli byly očkované proti covidu-19, nebo nebyly.

Zproštění povinné karantény a uvolnění podmínek cestování pro naočkované osoby vzbuzuje u běžné veřejnosti otázku spravedlivého přístupu. Ve chvíli, kdy nemají všichni lidé v Česku rovný přístup k vakcíně a nemohou se proto svobodně rozhodnout o očkování, pak nemohou být vůči prioritní skupině očkovaných znevýhodňováni.

Do karantény musejí i lidé naočkovaní proti covidu-19

Očkovaní budou ve výhodě i z hlediska cestování

Očkovaní lidé proti covidu se budou od 1. března zřejmě těšit mimo zproštění karantény i další významné výhodě oproti neočkovaným. Při návratu do Česka ze zahraničí nepůjdou do povinné karantény. Stejně tak se nebudou muset podrobit testování PCR metodou.

Příjezdy do Česka se dnes zpřísňují i českým občanům

Nová pravidla mají platit i pro vycestování do zemí, které po českých občanech vyžadují při příjezdu testy a karanténu. V tuto chvíli se však unijní země ještě nedohodly na podobě uznávaných dokladů o očkování proti covid-19.

Povinná karanténa: kontakt trval alespoň 15 minut

Pro neočkované dále platí, že rizikový kontakt, který se po prokázání pozitivity hlásí trasovacímu centru, hygienické stanici nebo přímo dané osobě, je ten, jenž trval alespoň 15 minut při vzdálenosti kratší dvou metrů. Další podmínka rizikovosti je, že jedna z osob si nechránila ústa a nos rouškou nebo respirátorem.

Trasování rizikových kontaktů určují příznaky covidu

Naopak pokud měly všechny osoby při bližším kontaktu roušku či respirátor, nejde o rizikový kontakt a není třeba jej hlásit. Výjimka jsou nakažení s podezřením na novou mutaci viru [britskou, jihoafrickou, brazilskou, aj.]. U nich posuzují rizikovost kontaktů přímo epidemiologové a to bez ohledu na použité ochranné prostředky.

Jsou tu ale i další změny. Od 1. března by se měli přestat pravidelně testovat očkovaní pracovníci v zařízeních sociální péče, zejména domovech pro seniory. Podle Romana Chlíbka k tomu není odborný důvod.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here