Respirátory třídy FFP2 sice na některých místech docházejí, ale podle zástupců lékáren se jejich zásoby stále doplňují. Nehrozí tak výpadky v distribuci, jako tomu bylo loni na jaře. Česko totiž již není plně závislé na jejich dovozu.

Povinnost nošení respirátoru třídy FFP2 na místech s vyšší koncentrací osob oznámil v pátek 19. února ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO]. Důvodem zpřísnění ochranného opatření je dle něj rychle se šířící britská mutace viru a hraniční kapacity nemocnic. Ochranným respirátorem, nanorouškou nebo alespoň dvěma do sebe vloženými chirurgickými rouškami se musí lidé povinně chránit od půlnoci ze středy na čtvrtek [25.2.] do odvolání v obchodech, na úřadech a ve zdravotnických zařízeních. Dále v prostředcích veřejné dopravy, v jejich halách a čekárnách. Výjimku mají pouze děti do 15 let, lidem v nouze rozdělí respirátory FFP2 zdarma potravinové banky.

Ochrana respirátory FFP2 bude v ČR povinná od pondělí

Respirátory třídy FFP2 v Česku jsou, potvrzují lékárny

Prudký zájem lidí o respirátory třídy FFP2 potvrzují od pátečního odpoledne zástupci lékáren v Česku. Největší lékárenská síť Dr.Max podle jejího mluvčího Michala Petrova o víkendu doprodala všechny zásoby respirátorů třídy FFP2 z minulého týdne.

„Už v neděli jsme do lékáren i e-shopu začali distribuovat nové dodávky a další budou následovat v příštích dnech. Lokálně mohou být respirátory FFP2 vyprodané, vývoj je opravdu dynamický. Není ale důvod k panice,” uvedl Michal Petrov.

Dr.Max zvýšil zásoby respirátorů v uzavřených okresech

Dodal, že situace je podle něj jiná než na jaře, kdy panoval dočasně globální výpadek ochranných prostředků: „Za uplynulé měsíce se v ČR etablovala řada spolehlivých domácích výrobců. Což znamená, že nejsme závislí výhradně na dovozech a dodávky neváznou na cestě mimo území ČR.“ 

Respirátorů FFP2 je dle jeho slov zkrátka zatím na trhu dost.

„Jde jen o kapacitu distribuce,” mírní emoce kolem nedostatku respirátorů.

Respirátory mají i další síťové lékárny

Obdobnou situaci potvrzuje mluvčí sítě Benu lékáren Alžběta Poršová. I podle ní mohou být v některých lékárnách respirátory FFP2 nedostupné. Jde ale pouze o dočasný výpadek, zásoby jsou postupně doplňovány.

Velký zájem o respirátory třídy FFP2 zaznamenává dle mluvčí firmy Kateřiny Schotliové i Pilulka.cz: „Od chvíle, kdy se v médiích objevila informace o povinnosti nosit FFP2 respirátory nebo dvě chirurgické roušky evidujeme extrémní zájem zákazníků o tyto produkty. […] Zásoby doplňujeme.“

Internetová lékárna Lékárna.cz má podle mluvčí Romany Žatecké momentálně respirátory FFP2 skladem, i když nabídka se kvůli zájmu zmenšila.

„Další závoz skladu očekáváme zítra, [v úterý], kdy se naše momentální základní nabídka zase rozšíří, a to o respirátory české výroby a také barevné,“ uvedla.

Ceny respirátorů určuje jejich technická norma. A trh

Rovněž upozornila na hodnotu jejich takzvaného korona indexu, jímž firma srovnává růst prodejů vybraného covidového sortimentu vůči maximálním prodejům loni na jaře.

„Poprvé za celý uplynulý rok atakuje maximální hodnotu z loňského března, kdy jsme se poprvé tváří v tvář setkali v ČR s hrozbou covid-19,” dodala.

Respirátory FFP2 drtí i vyhledávače

Podle společnosti Shoptet, největší české e-shopové platformy, hledalo přes víkend respirátory na internetu téměř 600 tisíc lidí. Přičemž jejich hledanost neklesala ani dnes. Největší zájem je o balení po pěti a deseti kusech. Aktuálně se průměrná cena respirátoru třídy FFP2 v e-shopech pohybuje mezi 20 až 29 Kč za kus. Respirátory vyšší ochrany, tedy třídy FFP3 se blíží 70 Kč za kus. Hledanost nanoroušek se o víkendu zvýšila čtrnáctkrát.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here