Povinná ochrana respirátory FFP2 začne v Česku plošně platit od pondělní půlnoci [22.2.]. Výjimečně je mohou lidé nahradit nanorouškami s filtrační schopností nebo dvěma chirurgickými rouškami. Důvodem zavedení povinnosti nošení respirátorů FFP2 je podle vlády rychle se šířící britská varianta viru SARS-CoV-2.

Plánované otevírání obchodů se od pondělí 22. února nekoná. Namísto toho došlo na zpřísnění vládních restrikcí. O půlnoci z pondělí na úterý v celém Česku začne do odvolání platit povinná ochrana nosu a úst respirátory FFP2. Rozhodla o tom na svém dnešním [19.2.] mimořádném jednání vláda.

„Musím konstatovat, že za posledních několik dní došlo k docela významnému zhoršení situace v České republice. Jak co se týká celkového počtu hospitalizovaných na JIP, tak i počtu lidí v nemocnicích,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

Vyčerpaná zdravotní péče vyvolá prioritizaci pacientů

Z toho důvodu se dle jeho slov v pondělí maloobchody v Česku neotevřou. Naopak je třeba zpřísnit stávající opatření, prozatím o povinnost nošení respirátorů FFP2. Nahradit je v případě jejich nedostatku mohou lidé kvalitní nanorouškou nebo dvěma do sebe vsazenými chirurgickými rouškami.

„Za dostatečnou ochranu nebude možno považovat různé svépomocně zhotovené tkaniny a jiné prostředky,“ upozornil ministr.

Povinnost, jež vchází v platnost o pondělní půlnoci, platí pro všechna místa s vyšší koncentrací lidí, tam kde nemohou dodržet minimálně dvoumetrové rozestupy. Vždy pak v obchodech, nádražních a autobusových halách, na všech zastávkách veřejné dopravy a v jakékoli veřejné dopravě. Přesný seznam míst s povinností respirátorů FFP2 [i KN95] vydá ministerstvo ve vyhlášce během pondělí.

Kdo nebude mít respirátor, může použít dvě roušky

Respirátory jsou dle mínění ministra každému dostupné. Situaci navíc jeho úřad sleduje a při jejich nedostatku je připraven okamžitě reagovat.

„I proto je možnost alternativy nanorouška s filtrační schopností a dvě chirurgické roušky,“ vysvětlil ministr.

Dodal, že s pomocí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT] budou zavezeny v příštím týdnu respirátory FFP2 do školních i předškolních zařízení. A to pro pedagogické a nepedagogické pracovníky. O zajištění pro jiné skupiny obyvatel se v tuto chvíli neuvažuje.

Ceny respirátorů určuje jejich technická norma. A trh

Ministr Blatný zároveň upozornil, že bude o víkendu jednat s klinickou skupinou odborníků a epidemiology na dalším postupu v zamezení šíření koronaviru. Na úterý je v plánu schůzka s opozicí, kde bude diskutovat takzvanou pandemickou dohodu. V příštím týdnu se proto dají podle něj očekávat další protiepidemická opatření.

Delší karanténa se kvůli britské mutaci nechystá

Ministr se vyjádřil k názorům některých odborníků, kteří v posledních dnech upozorňují na prokazatelně vyšší, ale i delší infekčnost u osob nakažených britskou variantou viru a to až 14 dnů od nákazy.

„Upozorňuji na zásadní informaci o britské mutaci viru B1117. Dosahuje v člověku podobnou virovou nálož jako původní koronavirus [non-B1117], ale replikuje se déle, odstraňuje pomaleji a celková délka trvání infekce se tak posunula z cca osm na 14 dnů!,“ uvedl na Twitteru například ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch.

Podle něj by se tak mělo zvážit prodloužení karantény a izolace až o jednu třetinu. Ministr Blatný ovšem uvedl, že vláda teď o takové změně neuvažuje, i když ji některé odborné studie prokazují. K tématu očkování uvedl, že se v příštím týdnu navýší po dohodě s Národním koordinačním centrem závozy s očkovacími látkami do dvou nejpostiženějších krajů, tedy Královéhradeckého a Karlovarského.

Cheb, Sokolov a Trutnov se oddělují od zbytku republiky

Vláda na pátečním jednání schválila i návrh Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO] na nákup 1 400 extérních medicinálních redukčních ventilů na kyslíkové tlakové láhve. Skladovat se budou v pohotovostních rezervách Správy státních hmotných rezerv [SSHR].

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here