Lidé ve finanční tísni obdrží jedno balení roušek zdarma

0
232
financni_tisni
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Potravinové banky tento týden rozdělí 7,5 milionu roušek institucím, které pečují o osoby ve finanční tísni. Každá taková osoba má dostat jedno balení jednorázových roušek po 50 kusech. Vstřícný krok má snížit šíření covidu-19 a zřejmě i reagovat na povinnost zvýšené ochrany nosu a úst.

Rodiny žijící v azylových domech a ubytovnách, lidé z vyloučených lokalit a lidé bez domova či přespávající na ubytovnách nebo i osamělé osoby ve finanční tísni mají v tomto týdnu dostat zdarma jedno balení jednorázových ochranných roušek. Návrh Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] včera 22. února na svém jednání schválila vláda.

7,5 milionu roušek pro osoby ve finanční tísni

Chirurgické roušky zajistí Správa státních hmotných rezerv [SSHR], která je počínaje dnešním dnem začne rozvážen do 15 potravinových bank. Odtud si je pro potřebné vyzvednou zástupci zařízení, které lidem v sociální a finanční tísni pomáhají.

Celkem do potravinových bank SSHR rozveze 7,5 milionů ochranných roušek. U nich si je postupně vyzvedne zhruba tisíc institucí, kteří pomáhají lidem ve finanční tísni. Konkrétně jde o azylové domy, noclehárny, domovy na půl cesty, denní nízkoprahová centra aj.

Jednorázové roušky pro potřebné mohou z potravinových bank odebírat i obce, které je dále rozdistribuují svým občanům. Například seniorům, osamělým osobám a lidem v hmotné nouzi žijícím v jejich regionu.

Solidarita zřejmě reaguje na zvýšenou ochranu nosu a úst

S platností od půlnoci ze středy na čtvrtek 25. února platí v celém Česku povinnost nosit alespoň respirátor FFP2. Výjimečně pak dvě do sebe vsazené chirurgické roušky nebo kvalitní nanoroušku. Zpřísněné ochranné opatření má snížit šíření nového koronaviru, především jeho britské mutace, která je ve srovnání s jinými mutacemi až o 70 procent nakažlivější.

Britská mutace viru byla v Česku zachycena již v prosinci

Výjimku z povinnosti nošení respirátorů FFP2 mají děti do 15 let. S platností od čtvrtka 25. února si musí lidé respirátor FFP2 nasadit vždy, když jdou do obchodu, dopravního prostředku veřejné dopravy, na jejich zastávce, v čekárně či odbavovací hale. Dále i v sociálním a zdravotnickém zařízení nebo na úřadě.

Respirátory třídy FFP2 v Česku jsou, potvrzují lékárny

Dodejme, že respirátory třídy FFP2 sice na některých prodejních místech v těchto dnech docházejí, ale podle zástupců lékáren se jejich zásoby stále doplňují. Nehrozí tak výpadky v distribuci, jako tomu bylo loni na jaře. Česko totiž již není plně závislé na jejich dovozu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here