Následky covidu-19 zmírní tymián, břečťan a levandule

0
1521
nasledky_covidu_19
Foto: Pixabay.com

Následky covidu-19 trvají u některých pacientů i týdny. Zmírnit je podle zástupců České lékárnické komory [ČLnK] mohou i volně dostupné léky. Kašel tlumí přípravky s tymiánem a břečťanem, úlevu od bolesti svalů a kloubů přináší hořčík a psychiku zklidní extrakt z levandule.

Následky covidu-19 trápí některé pacienty i týdny od potvrzení nemoci. Ve většině případů si pacienti stěžují na suchý dráždivý kašel, dušnost, bolest svalů, kloubů a hlavy. Někteří dokonce více zapomínají, trpí nespavostí a úzkostmi. Zmírnit následky infekce covid-19 pomohou i v lékárně volně prodejné léčivé přípravky. Vždy však jen ty registrované.

Nejčastěji [poscovidovými] pacienti s lékárníky řeší únavu, bolesti svalů, kašel, dušnost, zapomnětlivost či úzkost,“ upozorňuje prezident ČLnK Aleš Krebs.

Dodává, že stávající poznatky o nemoci covid-19 dovolují lékárníkům v podstatě doporučit obdobné léčivé přípravky jako u podobných nemocí, především viróz.

Příznaky covidu-19 zmírní i běžně dostupná léčiva

Následky covidu-19 mírní tymián, břečťan a levandule

Lékárníci ze své praxe doporučují při postcovidovém kašli užívat přípravky s obsahem tymiánu a břečťanu. Na suchý kašel pak antitusika, tedy léky na tlumení kašle. Při přetrvávající bolesti svalů a kloubů pacientům pomáhá hořčík v dávkách 300 mg denně.

„Pro zklidnění předrážděného nervového systému lze užívat extrakt z levandule. Léčivem, které je přímo indikováno k podpůrné léčbě únavy, je například extrakt z rozchodnice růžové [Rhodiola rosea],“ vysvětluje viceprezident ČLnK Martin Kopecký.

Depresi a špatnou paměť napraví jinan dvoulaločný

V posledních měsících se ukazuje, že pacienty po nemoci covid-19 trápí často poruchy paměti a koncentrace. Někteří si stěžují na depresivní nálady. Zmírnit takové stavy pomáhá podle rad lékárníků přípravky z listů jinanu dvoulaločného, jinak řečeno Ginkgo biloby.

„Vzhledem k potenciálním interakcím je vhodné se před jejich užíváním poradit s lékárníkem, který individuálně zohlední vhodnost užití u daného pacienta,“ upozorňují lékárníci.

Pokud následky covidu neustupují ani po užívání těchto přípravků a samoléčbě, je namístě kontaktovat svého praktického lékaře či pneumologa. Mohlo by jít o postcovidový syndrom, jehož léčba vyžaduje specializované vyšetření a pravidelné sledování na plicní klinice.

Postcovidový syndrom má přes deset procent pacientů

Stejně jako po prodělané chřipce, mají i pacienti po nemoci covid-19 dodržet dobu rekonvalescence alespoň po dobu dvou týdnů.

„Není vhodné a obvykle ani možné okamžitě naskočit do plného pracovního nebo tréninkového režimu. Mezi režimová opatření, která jsou základem terapie a rekonvalescence, lze doporučit mírné pohybové aktivity, jako například dechová cvičení, strečink, jógu a chůzi,“ popisuje Krebs.

Jak zmírnit následky covidu-19 u kašle

Z léků proti postcovidovém kašli lékárníci doporučují zmiňované přípravky s obsahem tymiánu a břečťanu. Dále mají pacienti zvlhčovat sliznice, dodržovat pitný režim a užívat přípravky s obsahem lišejníku.

U přetrvávajícího dráždivého kašle je možné jej tlumit vhodnými antitusiky, s jejichž výběrem poradí lékárník,“ upozorňují s tím, že zmírnit kašel pomáhá i inhalace přírodní minerální vody, případně dechová rehabilitace.

Jak na dlouhodobé bolesti kloubů a svalů

Chronické bolesti svalů a kloubů způsobuje přímé poškození tkání. Virus totiž proniká i do svalové buňky nebo zvyšuje citlivosti samotné tkáně. Pacienti s těžším průběhem covidu-19 trpí i narušením nervů, čímž dochází ke vzniku neuropatické bolesti. Rekonvalescence u takových pacientů pak trvá podstatně déle než u těch s mírným průběhem nemoci. Od bolesti kloubů a svalů pomůže podle lékárníků hořčík v dávkách 300 mg denně, pro zklidnění předrážděného nervového systému užívají pacienti extrakt z levandule.

Posílit imunitu před chřipkou i covidem není nic těžkého

Pacienti bývají po covidu unavení

Zvládnout chronickou únavu pomáhá postupná stimulační zátěž. Jako například volná procházka v přírodě, protahování se a lehká cvičení podporovaná psychickou aktivitou, jako je třeba četba. Pacienti trpící častou únavou si mají pohlídat i denní režim. To je chodit spát a vstávat v pravidelný čas, nelistovat po večerech v chytrém telefonu a nepřejídat se. Léčivem, které je přímo indikováno k podpůrné léčbě únavy, je extrakt z rozchodnice růžové.

„Mnoho studií ukázalo, že tato léčivá rostlina zvyšuje schopnost podávat fyzický výkon a dramaticky zkracuje dobu regenerace,“ potvrzují lékárníci.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here