Nemocnice Ostrov bude očkovat proti covidu příští týden

0
1305
proti
Foto: Pixabay.com

Nemocnice Ostrov v Karlovarském kraji od příštího týdne začne očkovat proti covid-19. Stane se pátým očkovacím místem v kraji. Do provozu chce vedení kraje postupně uvést deset očkovacích center. Jejich počet určí dostupnost vakcín. 

Zástupci Karlovarského kraje se rozhodli rozšířit počet očkovacích míst. Už od příštího týdne se bude proti covidu-19 nově očkovat i v Nemocnici Ostrov. Zájem o očkování proti nemoci covid-19 je podle vedení Ostrovské nemocnice velký.

„Očkovací místo jsme zajistili personálně i materiálně. Vakcíny nám dodá Karlovarský kraj,“ uvedl ředitel Nemocnice Ostrov František Werner.

Upřesnil, že za den personál nemocnice dokáže naočkovat až 100 zájemců. Provozní doba a počty se upraví podle objemu dodávaných vakcín. Celkem má vedení Karlovarského kraje v plánu zřídit deset míst, kde se bude očkovat proti covidu-19.

„Situace ohledně nákazy je opravdu velmi náročná, dnes máme v kraji 4 očkovací místa a každé další je velmi významné, zvlášť když počítáme v budoucích měsících s tím, že snad bude k dispozici podstatně vyšší množství vakcíny,“ vysvětlil uvolněný krajský zastupitel Josef März.

Vakcínu proti covidu-19 si zájemci nevybírají

V současné době se v Česku očkuje nejvíce vakcínou Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech, dále vakcínou Moderna a v nejbližších dnech má dorazit první závoz britsko-švédské vakcíny AstraZeneca. Všechny tři pro EU podmínečně registrované vakcíny jsou dvoudávkové, kombinace dávek od vícero výrobců se vylučuje. Stejně tak si zájemci o očkování, které je dobrovolné, nemohou vybírat mezi dostupnými vakcínami.

Nežádoucí účinky vakcíny mohou SÚKLu hlásit i pacienti

Zájemci se registrují v Centrálním rezervačním systému

Rezervace k očkování proti covidu-19 se skládá ze dvou kroků. Prvním z nich je registrace, kdy zájemce vyplní nejprve své telefonní číslo. Na to mu přijde ověřovací PIN kód. Po jeho potvrzení vstoupí do online formuláře. V něm uvede své jméno, příjmení, trvalé bydliště, rodné číslo, číslo a název zdravotní pojišťovny. Vybere i jím preferované místo, kde se chce nechat očkovat. Druhou částí je pak samotná rezervace, kterou zájemce provede až poté, co dostane zvací SMS s přístupovým PIN2 kódem. Ta je v podstatě avízem volného termínu ve zvoleném očkovacím místě.

Rezervační systém očkování zavádí novou SMS s PIN2

Zájemci o očkování se hlásí přes web registrace.mzcr.czcrs.uzis.cz nebo telefonní linku 1221. S přihlašováním jim mohou pomoci příbuzní i praktičtí lékaři.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here