Příznaky covidu-19 zmírní i běžně dostupná léčiva

0
45902
priznaky_covidu-19
Ilustrace: Pixabay.com

Příznaky covidu-19 a jiných virových respiračních onemocnění, včetně chřipky, je možné snížit užíváním některých u nás dostupných léčivých látek. Seznam těch nejúčinnějších vytvořila Česká lékárnická komora [ČLnK].

Odborníci z ČLnK dali dohromady doporučení a seznam léčivých látek, jejichž užívání má prokazatelně pozitivní vliv na prevenci nebo průběh virových respiračních onemocnění, včetně covidu-19. Jejich užívání totiž posiluje imunitu a zvyšuje odolnost vůči virům a zmírňuje příznaky případné nemoci. Podstatné je zmínit to, že ke zvýšení imunity nedochází ze dne na den, lidskému organismu je třeba k tomu dát čas několik týdnů.

„Vždy je nutné brát v úvahu, že tento typ imunity roste tři až pět týdnů a že účinek zmíněných látek není okamžitý a nadchází po několika týdnech pravidelného užívání,“ upozorňuje ČLnK a dodává, že žádný z uvedených přípravků nelze pokládat za léčbu přímo proti příčině nemoci.

Dále doporučuje užívat jmenované substance ve formě léčivého přípravku, nikoliv doplňků stravy. To kvůli tomu, že pouze registrované léčivé přípravky jsou pod přísnou kontrolou složení a obsahu léčivých a pomocných látek. Užívané množství by měl pacient konzultovat se svým lékárníkem. Je třeba dále upozornit, že zatím u žádné z níže uvedených léčivých látek nebyly provedeny studie přímo na to, zda je účinný proti SARS-CoV-2.

Příznaky covidu-19 a jejich léčba

Častým příznakem nákazy nemocí covid-19 je zvýšená nebo vysoká horečka. Pro její léčbu stejně jako pro léčbu bolesti se užívají běžně dostupné léčivé přípravky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu. Onemocnění dále provází suchý, dráždivý kašel, i na ten jsou dostupné podpůrné léčivé přípravky.

„Pro léčbu kašle je nutné zajistit dostatečnou a kvalitní expektoraci [vykašlávání, pozn. red.]. Obzvláště u koronavirových infekcí je vhodné zabezpečit důsledné odstranění hlenu z dýchacích cest, jelikož se tím snižuje riziko sekundárních plicních infekcí,“ vysvětluje ČLnK s tím, že jako vhodná léčiva kašle se doporučují acetylcystein a bromhexin.

Dodává, že se při první fázi onemocnění, i při suchém kašli, osvědčilo podávat mukolytika, tedy léky podporující odstraňování hlenu, s obsahem acetylcysteinu či bromhexinu.

Acetylcystein má expektorační účinky [podpora vykašlávání, pozn. red.], tedy jeho užívání vede k odstraňování hlenu z dýchacích cest. Zároveň zvyšuje množství glutathionu, jednoho z nejsilnějších antioxidantů a zlepšuje buněčnou imunitu. Doporučená denní dávka je dle ČLnK 1 200 až 1 800 mg.

Bromhexin usnadňuje vykašlávání tím, že snižuje viskozitu a aktivuje řasinkový epitel, čímž podporuje vylučování hlenu.

Hořec drsný neboli Gentiana scabra

Odborné studie prokázaly pozitivní účinek extraktu z kořene hořce drsného, který potlačuje růst viru SARS-CoV. I když studie nebyly zatím prováděny přímo na covid-19, léčivo může zmírnit průběh onemocnění a zabránit sekundární infekci.

Podle ČLnK by měli lidé infikovaní novým koronavirem zahájit symptomatickou léčbu. Ta totiž příznaky covidu-19 alespoň zmírní.

„Onemocnění koronavirem se můžeme bránit i tehdy, když už se virus dostane do našeho těla. V rámci podpůrné i symptomatické léčby je možné využít účinku lékořice hladké, hořce drsného a výtažku z pelargonie,“ doporučuje Vilma Vranová z Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity Brno.

Lékořice hladká neboli Glycyrrhiza glabra: Výtažek z této léčivé rostliny obsahuje látku glycyrrhizin, jež velmi účinně zabraňuje replikaci, tedy množení virů. Glycyrrhizin u velmi podobné infekce SARS snižoval přilnutí a vniknutí viru do buněk. K dispozici jsou léčivé přípravky a léčivé čajové směsi, nebo individuálně připravovaná Mixtura solvens, tedy směs rozpouštějící hleny.

Výtažek z pelargonie neboli Pelargonium sidoides: Antivirový účinek této substance je založen na inhibici replikace virů. Výtažek zabraňuje množení virů, a tak působí proti šíření infekce. Výtažek z pelargonie také podporuje nespecifickou imunitu. Může zmírnit průběh infekce a zabránit rozvoji sekundární infekce.

Kauzální léčba covidu-19 zatím není zcela jasná a definovaná. Pacienti nakažení covidem-19 mohou, jak již bylo zmíněno, snižovat příznaky nemoci. Nejlépe vždy po konzultaci se svým lékařem nebo lékárníkem. Součástí prevence nákazy je posilování imunity.

Posílit imunitu před chřipkou i covidem není nic těžkého

Hygiena rukou: Mýdlo, teplá voda a dezinfekce

Základem prevence jakéhokoliv akutního respiračního onemocnění je hygiena. Tedy časté a důsledné mytí rukou, nejlépe mýdlem a teplou vodou. Především na cestách hromadným veřejným prostředkem si ruce po kontaktu se společnými předměty jako jsou kliky u dveří, vypínače světla nebo před i po návštěvě obchodu vydezinfikovat ruce. A nezáleží na tom, jestli gelovým nebo tekutým prostředkem, podstatné je, aby byl virucidní, tedy zneškodňoval veškeré cizorodé mikroorganismy. Pozor, bakteriální neboli antibakteriální dezinfekce na viry nepůsobí vůbec.

Stejný význam v prevenci respiračních onemocnění má zakrývání si při odkašlávání nebo kýchání ústa. Nikoliv však rukou! Vždy kapesníkem, nebo alespoň rukávem či šálou.

Nezapomínejme ani na nošení roušky nebo respirátoru přes ústa a nos, protože i ty dokáží riziko přenosu covidu-19, chřipky a dalších nemocí hodně snížit.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here