Počet Američanů v produktivním věku, tedy mezi 18 a 64 lety, bez zdravotního pojištění před pandemií covidu-19 výrazně vzrostl. V loňském roce se počet osob bez pojištění zvýšil o 2,5 milionu na 28,8 milionu z celkových cca 313 milionů obyvatel. Uvedlo to americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC].

V loňském roce nemělo zdravotní pojištění 14,5 procenta Američanů v produktivním věku. Experti odhadují, že počet nepojištěných Američanů se mohl za epidemie ještě zvýšit kvůli ztrátě zaměstnání či příjmů. Agentura AFP uvedla, že nejnovější odhady tvrdí, že pojištění ztratilo pět až deset milionů lidí. Předchozí prognózy přitom odhadovaly, že o pojištění mohlo během epidemie přijít až 25 milionů osob. Lidé bez zdravotního pojištění jsou v USA silným politickým tématem při současné covid krizi. Což dokládá i debata kandidátů na nového prezidenta USA.

Bez pojištění jsou v Americe zejména muži

Podle zprávy CDC byli bez pojistky častěji muži [16 %] a hispánci [30,2 %]. Zdravotní pojištění chybí častěji lidem se špatným zdravotním stavem [17,6 %] než s dobrým zdravotním stavem [14,1 %]. Bez pojištění jsou také běžněji Američané ve věku do 50 let.

Jako hlavní důvod, proč neuzavřeli pojistku, uvádějí Američané cenu. Pro tři čtvrtiny z nich byla pojistka příliš drahá. Čtvrtině nepojištěných Američanů odmítly poskytnout krytí samotné pojišťovny. Pětina lidí uvedla, že pojistku nechtěla či nepotřebovala. Tento názor vyjadřovali častěji muži ve věku do 50 let.

Zpráva tak konstatuje, že jednotlivci bez zdravotního pojištění se setkávají s překážkami v přístupu ke zdravotní péči. Nenavštěvují lékaře a nevyužívají zdravotní systém kvůli vysokým nákladům, což vede k negativním zdravotním výsledkům.

Potíže nepojištěných Američanů umocňuje covid

Chybějící zdravotní pojištění experti uvádějí jako jeden z možných důvodů vysokého počtu nakažených koronavirem ve Spojených státech.

„Nepojištění lidé často odkládají návštěvu u lékaře až do doby, kdy začnou být jejich příznaky vážné,“ uvedla agentura AP.

Spojené státy jsou zemí s nejvyšším počtem nakažených covidem-19 na světě. Od začátku epidemie se tam koronavirem nakazilo 7,2 milionu osob a v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo přes 200 tisíc osob.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here