V Česku začne v pondělí 5. října opět platit nouzový stav. Návrh ministra zdravotnictví Romana Prymuly [za ANO] a nová proticovidová opatření schválila vláda. S nemocí covid-19 je nyní hospitalizováno 976 lidí.

Ministr Prymula důvody zavedení nouzového stavu vysvětloval dopoledne ve Sněmovně potřebou oploštit křivku počtu nakažených. Bez vyhlášení nouzového stavu by mohl počet pacientů s covidem koncem října ohrozit kapacitu zdravotnických zařízení. Zdravotnický personál je dle něj již nyní na hranici svých kapacit.

„Mnoho z nich je v karanténě nebo izolaci. A už se zavírají některá oddělení kvůli nedostatku personálu,“ uvedl s tím, že nouzový stav umožní povolat do zdravotnické služby mediky šestých, případně pátých ročníků.

Podle dat zveřejněných na webových stránkách České lékařské komory [ČLK] u nás bylo k 26.9. covidem-19 nakaženo [aktuálně, pozn. red.] na 394 lékařů, 693 zdravotních sester a 612 ostatních zdravotníků [data zde].

Nová proticovidová opatření

Nouzový stav doprovodí opatření avizovaná zatím na dobu dvou týdnů, i když vyhlášení nouzového stavu potrvá měsíc. Situace, která nastane od 5. října na čtrnáct dnů, tak mimo jiné znamená, že ve vnitřním prostředí nebude moci být více než deset osob a ve vnějších prostorech 20 osob. K opatření existuje mnoho výjimek, které vyplývají například z daných profesí. V restauracích bude moci být od pondělí nově u jednoho stolu nanejvýš šest lidí.

Co se týče sportovních aktivit, bude platit, že veškeré registrované sporty fungují dále, ale bez diváků na místě. To proto, že riziko vyvstávalo před sportovním utkáním a po něm.

„Platí pouze to omezení, že hra například prvoligových fotbalových týmů, může být za přítomnosti ne více než 130 osob. O něco nižší počty jsou stanoveny pro nižší soutěže. U rekreačního sportu platí opatření pro vnější prostory, to znamená dvacet osob,“ upřesnil.

Divadla a kina budou omezena limitem do 500 osob. A dále nebudou povoleny přestávky na konzumaci nápojů a potravin, protože tato aktivita je podle ministra velice riziková.

„Co je nepříjemnější, jsou aktivity, které se týkají zpěvu. Tak ty budou po dobu 14 dnů zakázány a týká se to opery, muzikálů, sborových vystoupení, ale i baletu. Zpěv bereme jako velmi rizikovou aktivitu,“ vysvětlil důvody restrikce.

Počet lidí na církevních shromážděních vláda omezí na dobu dvou týdnů maximálně na sto osob. Při církevních obřadech nemají zaznívat zpěvy. Samostatnou kapitolou jsou pohřby a svatby. Zde platí stávající stav do 19. října. V praxi mohou být na svatbě či pohřbu stovky lidí, ale od 19. října maximálně do 30 osob. Což by podle ministra mělo být finální opatření.

Proticovidová opatření ve školách

Velká část z nových opatření míří do školských zařízení. Ty nejsou řešeny prostřednictvím nařízení v nouzovém stavu, ale spravovat je budou krajské hygienické stanice v interakci s vývojem na semaforu nákazy. Od pondělí 5. října se na dva týdny uzavřou střední školy v okresech, které jsou na semaforu nákazy označeny červenou nebo oranžovou barvou.

„Přes hygienické stanice pak půjdou i opatření o omezení tělesné a hudební výchovy, abychom zamezili rizikovým aktivitám,“ řekl Prymula.

V červených a oranžových okresech přejdou od pondělí na výuku na dálku kromě středních škol i základní umělecké školy a vyšší odborné školy. Podle ministra školství Roberta Plagy [ANO] měla vláda snahu udržet školství a vzdělávání co nejvíce v normálním stavu. Platí to, že mateřských škol se od pondělí žádná [nová] omezení nedotknou. Na prvním stupni má být hudební výuka bez zpěvu, tělesné aktivity omezeny nebudou. U druhého stupně má být omezena tělesná výchova, pohyb je doporučen venku formou procházek. U středních škol zůstává v prezenční formě praktické vyučování, po čemž volali nejvíce zaměstnavatelé.

„Jsem velmi rád, že 2,5 milionu FFP2 respirátorů půjde pedagogickým a nepedagogickým pracovníkům do regionálního školství. Vyzývám zřizovatele škol, aby se spolupostarali o to, aby školy měly dostatek ochranných prostředků,“ uvedl Plaga s tím, že každý by měl dostat po deseti kusech respirátorů.

S opatřeními až do příštího jara

Podle ministra zdravotnictví jsou aktuální opatření výrazně mírnější než ta březnová. Zároveň apeloval na obyvatelstvo, aby je skutečně dodržovalo.

„Předpokládám, že nová opatření jsou dobrý základ, s nímž bychom měli vyjít do příštího jara, kdy věřím, že už tu bude vakcína proti covidu, a klesne šíření viru,“ uvedl.

S nemocí covid-19 je u nás nyní hospitalizováno 976 lidí, 173 lidí je na jednotkách intenzivní péče, 111 na umělé plicní ventilaci a jeden na přístroji ECMO, tedy na mimotělním oběhu. Průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného by se podle Prymuly mohl díky aktuálním opatřením snížit z aktuální hodnoty 1,2 zhruba o 30 až 40 procent. Tedy na 0,8 až 0,9.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here