Americká farmaceutická firma Johnson&Johnson včera [16.2.] požádala Evropskou agenturu pro léčivé přípravky [EMA] o podmínečné schválení vakcíny proti covidu-19. Jde o první jednodávkovou očkovací látku, kterou EMA posuzuje.

Konečný výsledek hodnocení vakcíny od Johnson&Johnson zvané Covid-19 Vaccine Janssen oznámí výbor lékové agentury zřejmě v polovině měsíce března. Posuzovat ji bude ve zrychleném řízení. Stane se tak za podmínky, že Johnson&Johnson výboru dodá kompletní data o účinnosti, bezpečnosti a kvalitě očkovací látky.

EMA obdržela žádost o podmínečné schválení registrace Vaccine Janssen,“ potvrdila včera odpoledne agentura na Twitteru.

Podmínečná registrace nezpochybňuje účinnost vakcíny

Čtvrtá covid vakcína pro EU, první jednodávková

Vakcína společnosti Johnson&Johnson je v pořadí čtvrtou očkovací látkou proti covidu-19, kterou bude evropská léková agentura posuzovat. První byla vakcína Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech, druhou vakcína Moderna od stejnojmenné americké firmy a třetí pak vakcína AstraZeneca od britsko-švédského výrobce. Podle německé agentury DPA objednala Evropská komise od společnosti Johnson&Johnson vakcínu pro 200 milionů lidí. Vakcína Janssen se od dosud schválených očkovacích látek liší tím, že se podává pouze v jedné dávce. Podle údajů z Očkovací strategie Ministerstva zdravotnictví [MZ ČR] se vakcína skladuje při dvou až 8 °C až šest měsíců, v jedné ampuli je pět dávek očkovací látky.

Covid vakcína a odpovědi na nejčastější otázky kolem ní

Americký gigant Johnson&Johnson

Johnson&Johnson je americká farmaceutická firma, která mimo léčivé přípravky vyrábí i zdravotnické prostředky, toaletní a hygienické zboží. Sídlí ve Spojených státech ve městě New Brunswick, New Jersey. Korporace zahrnuje přibližně 250 dceřiných společností s provozy ve více než 57 zemích. Její produkty se prodávají ve více než 175 zemích.

Značku firmy Johnson&Johnson nese řada léků a potřeb pro poskytnutí první pomoci. Mezi její známé výrobky patří obvazy Band-Aid, lék Tylenol, výrobky Johnson Baby, Neutrogena, kosmetické přípravky, výrobky pro péči o pleť Clean & Clear a kontaktní čočky Acuvue.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here