Ženy nad 50 let dostanou set k samovyšetření na HPV

0
598
zeny
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Samoodběrové sady pro stěr z děložního čípku začaly zdravotní pojišťovny rozesílat ženám nad 50 let, které nechodí na preventivní gynekologické prohlídky. Pilotní projekt má zachytit ženy s ještě léčitelným karcinomem děložního hrdla.

Zhruba třicet pět procent českých žen starších padesáti let navštěvuje pravidelně, tedy jednou za rok, svého praktického gynekologa. Zbylé ženy jsou kvůli absenci pravidelných kontrol [plně hrazených ze zdravotního pojištění, pozn. red.] ve vyšším riziku neléčené infekce způsobené lidským papilomavirem [Human Papillomavirus, zkráceně HPV]. Nebezpečí rozvoje karcinomu děložního hrdla při zanedbané prevenci dokládá, že ho u nás ročně lékaři potvrdí u 800 žen, skoro 400 z nich na rakovinu děložního hrdla umírá.

„Celorepublikový screeningový program zaměřený na časný záchyt karcinomu děložního čípku byl zahájen na začátku roku 2008, stále máme co zlepšovat. Pouze pětatřicet procent žen nad padesát let dochází na každoroční vyšetření,“ tvrdí vedoucí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze David Cibula.

HPV testy ženám od příštího roku zaplatí pojišťovny

Samovyšetření má zvýšit účast na screeningu

Podle něj právě u žen starších 60 let se nedaří onemocnění diagnostikovat včas, kdy je v léčitelném stádiu. Těmto ženám má pomoci zatím jen pilotní projekt Národního screeningové centra Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS]. Ženy ve věkové skupině od 50 do 65 let, které nechodí na pravidelné prohlídky ke gynekologovi, dostanou do poštovních schránek od své zdravotní pojišťovny samoodběrovou sadu k vyšetření na přítomnost HPV infekce. Obálku s odebraným vzorkem zašlou zpět v přiložené obálce do předepsané laboratoře. Veškerý servis, materiál i vyhodnocení jsou zdarma. Výsledek se ženy dozvědí zhruba do jednoho měsíce od odeslání vzorku.

„Podle návodu, který je přiložen v poštovní zásilce, žena provede odběr vzorku z pochvy a v hygienickém balení jej pak zdarma zašle spolu s podepsanými dokumenty do specializované laboratoře, která vzorek vyhodnotí,“ vysvětluje vedoucí Národního screeningového centra Karel Hejduk.

Vlastní vyšetření dle jeho slov využívá moderní metodu odhalení přítomnosti vysoce rizikového lidského papilomaviru [HPV], který způsobuje nádor na děložním čípku.

„Pokud se u ženy přítomnost HPV prokáže, neznamená to, že rakovinu má, nebo že ji dostane,“ říká Hejduk.

Pozitivní výsledek upozorňuje na zvýšené riziko jejího vzniku. Ženy s pozitivním výsledkem proto mají co nejdříve navštívit svého gynekologa, který jim provede další vyšetření a společně se domluví na dalším postup.

Projekt cílí na ženy se zanedbanou prevencí

Pilotní projekt, při kterém dostane samoodběrové sady do svých schránek celkem pět tisíc žen, plně financuje Evropská unie. Obdobná vyšetření s pomocí samoodběrových sad se dnes doplňkově využívají například v Nizozemsku, Dánsku, Švédsku nebo Slovinsku.

Budeme rádi, když se díky tomuto projektu dozví co nejvíce žen o riziku nádoru děložního čípku a nutnosti pravidelných kontrol u gynekologa i ve vyšším věku,“ říká předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP Vladimír Dvořák.

Do projektu se může podle něj zapojit kterákoliv žena. Stačí se jen objednat ke svému gynekologovi. Pokud ho nemá, pak se stačí obrátit na svou zdravotní pojišťovnu.

HPV infekce: Základní otázky a odpovědi k nemoci

Pravidelná vyšetření, očkování a sexuální zdrženlivost

Původci karcinomu děložního hrdla, lidskému papilomavirumohou ženy úspěšně předejít důslednou prevencí. To znamená, každý rok navštívit svého gynekologa, podstoupit HPV DNA testy nebo alespoň odeslat vzorek v samoodběrové sadě do laboratoře. Další prevencí je očkování proti lidskému papilomaviru, které dívkám a chlapcům ve věku 13 let plně hradí zdravotní pojišťovny.

„Zavedli jsme hrazené očkování proti HPV u 13letých dětí. Podáním vakcíny ještě před zahájením sexuálního života se u dívek i chlapců výrazně sníží riziko rozvoje HPV asociovaných onemocnění. V případě rakoviny děložního hrdla je tak možné zabránit až 90 procentům případů tohoto onemocnění,“ vysvětluje Vladimír Dvořák.

Preventivní prohlídky zachraňují životy. Lidem je to jedno

Účinné, byť o něco méně ve srovnání s mládeží, je i pro ženy ve vyšším věku [nižší riziko o 50 %, u 13letých až 90 %]. Ty si jej v současné době ale hradí z vlastních prostředků.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here