Lužická nemocnice v Rumburku na Děčínsku přejde od 1. dubna ze společnosti Krajská majetková [příspěvková organizace kraje] na společnost Krajská zdravotní [KZ]. Tedy akciovou společnost, jejímž jediným akcionářem je kraj. Pronájem mezi subjekty upraví pachtovní smlouva. 

Ústecký kraj zaplatil za zdravotnické zařízení v úpadku 63 milionů korun. O úpadku nemocnice rozhodl soud předloni v srpnu. Nemocnice v Rumburku zajišťuje zdravotní péči pro cca 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku. Kraj uvedl, že provoz nemocnice zachová.

„Já si myslím, že to, že to spadlo pod Krajskou majetkovou, byla jedna z největších chyb předchozího vedení,“ komentoval již dříve situaci radní pro zdravotnictví Radim Laibl [ANO].

Ústecký kraj převezme Lužickou nemocnici v Rumburku

Zdravotní péče v Lužické nemocnici pokračuje

Krajská zdravotní, a.s. si bude od Krajské majetkové Lužickou nemocnici od 1. dubna pronajímat prostřednictvím uzavřené pachtovní smlouvy. To proto, aby se obyvatelé Šluknovského výběžku nebáli, že v zařízení nezůstane zachovaná zdravotní péče. Okamžitý převod na KZ zatím není podle Laibla možný, údajně kvůli právním lhůtám.

„Nechceme to prodlužovat a dávat lidem v uvozovkách strach z toho, že k tomu nedojde,“ doplnil radní.

Podle něj přijde na program jednání vedení kraje téma prodeje nemocnice zřejmě až v polovině letošního roku. Kraj si nechá na nemocnici udělat posudek. Za stanovenou cenu ji pak KZ koupí. Tím se chce vedení vyvarovat případným budoucím problémům.

Oprava Lužické nemocnice za 500 mil. korun

Zastupitelé na prosincovém zasedání schválili přijetí úvěru ve výši 1,5 miliardy korun. Podle vedení kraje by zhruba třetina této částky měla být určena na opravy v Lužické nemocnici.

Do Krajské zdravotní by se v roce 2021 mohla začlenit také původně městská nemocnice v Litoměřicích. Litoměřičtí zastupitelé schválili loni v dubnu prodej tamější nemocnice Krajské zdravotní za téměř 120 milionů korun.

Lužická nemocnice nehospodařila dobře

Společnost Lužická nemocnice a poliklinika, a.s., jejímž jediným akcionářem bylo před jejím prodejem město Rumburk, vykázala za rok 2018 ztrátu 52 milionů korun. Se ztrátou hospodařila i v dalším roce. Vedení města proto oznámilo, že nemá peníze na zaplacení závazků nemocnice, protože by to ohrozilo jeho běžný chod. O úpadku nemocnice rozhodl soud v srpnu 2019. Městu, které za posledních 15 let do zařízení investovalo 200 milionů korun, se totiž nepodařilo najít strategického partnera. Lužickou nemocnici proto za 63 milionů korun loni ve výběrovém řízení koupil Ústecký kraj.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here