Digitální zelený pas představí zástupci Evropské komise [EK] zřejmě ještě do konce měsíce března. Jde o digitální osvědčení o očkování proti covidu-19, které má usnadnit cestování mezi zeměmi Evropské unie [EU].

Digitální zelený pas – The Digital Green Pass – má usnadnit cestování po státech EU i za jejich hranicemi už v letošní letní turistické sezóně. Zástupci EK slíbili, že jeho podobu představí v několika týdnech, nejpozději pak do konce března. Mezi představiteli unijních zemí ale zatím nenastala shoda nad jeho konkrétní podobou.

„Tento měsíc představíme legislativní návrh digitálního zeleného pasu. Jeho cílem je doložit očkování proti covidu-19 a výsledky testů u osob, které ještě vakcínu nemohli dostat,“ uvedla na Twitteru předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Podle ní bude digitální zelený průkaz plně respektovat ochranu osobních dat, bezpečnost a soukromí každého obyvatele Evropské unie.

Digitální zelený pas má fungovat už letos v létě

Na nutnosti zavedení takzvaného digitálního zeleného pasu se minulý týden shodli prezidenti a premiéři unijních zemí. Využívat se podle jejich představ mají začít do tří měsíců, tedy od začátku června 2021. O rychlé zavedení usilují hlavně jihoevropské země, jejichž hospodářství je nejvíce navázáno na odvětví cestovního ruchu.

„Uzavření hranic je proti principům Evropské unie,“ uvedl před jednáním s ministry unijních zemí odpovědnými za cestovní ruch portugalský ministr hospodářství Pedro Siza Vieira.

EU by podle jeho slov měla co nejdříve zajistit podmínky pro opětovné usnadnění cest přes hranice a obnovení turistického ruchu. K čemuž mají pomoci rovněž očkovací pasy, dodal.

Cestovní ruch loni celosvětově přišel o cca 28 bilionů korun

V posledních dnech se na stranu jihoevropských zemí přidávají další země, například i sousední Rakousko.

„Digitální zelený pas pro ty, kteří se nechali očkovat, testovat, nebo se z covidu-19 uzdravili, je šancí, jak znovu svobodně cestovat. Zelený pas je pro to základem,“ napsal na Twitter rakouský spolkový kancléř Sebastian Kurz.

Zástupci rakouské strany se dokonce v posledních dnech nechali slyšet, že Rakousko začne zelené pasy užívat a uznávat bez ohledu na konečný výsledek jednání EU o jejich zavedení.

Digitální zelený průkaz má zachránit turismus

Cestovní ruch tvoří zhruba desetinu ekonomické produkce EU, v případě jihoevropských zemí je to až jedna pětina. Portugalsko, které v první polovině letošního roku unii předsedá, se proto snaží o zelených pasech i dalších stimulech pro jeho záchranu a oživení přesvědčit celou sedmadvacítku zemí.

Unie by také měla zajistit větší podporu firmám z tohoto odvětví, které se nikoli vlastní vinou dostaly do finančních problémů, uvedl portugalský ministr. EU kvůli ekonomickému dopadu koronavirových omezení dočasně uvolnila pravidla pro státní pomoc firmám. To platí i pro Českou republiku. Ta zavedla program COVID – podpora cestovního ruchu.

Český cestovní ruch loni klesl o 51 %. Ve 4. čtvrtletí o 85,9 %

Jednotlivé země mohou zasaženým firmám poskytovat granty, půjčky nebo daňové úlevy. Peníze může ohroženým firmám v EU přinést i mimořádný krizový fond unie, který bude státům k dispozici snad koncem letošního léta.

Německo a Francie upozorňují na případnou diskriminaci

Některé unijní země však upozorňují v souvislosti se zavedením zelených pasů na možnou diskriminaci. Například Německo a Francie tvrdí, že tyto pasy by mohly omezovat osoby, které se nemohou, anebo prostě nechtějí nechat naočkovat proti covidu-19. Proto jsou k zavedení pasů v tuto chvíli jejich zástupci spíše opatrní. Přesto již navrhují, aby digitální zelený pas uváděl i to, kdy a s jakým výsledkem se daná osoba nechala otestovat.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here