Samotestovací sady na přítomnost koronaviru se po nařízení povinného testování zaměstnanců ve firmách staly nedostatkovým zbožím. Naštěstí jen na několik dní, nyní se lékárny samotesty už dozásobily. Což potvrdili i zástupci lékáren Dr.Max.

Zájem o samotestovací sady byl po vydání nařízení pravidelného testování pracovníků ve firmách počátkem března obrovský. Na několik dnů se dokonce staly nedostatkovým zbožím. Nyní si hlavně lékárenské e-shopy zásoby volně prodejných rychlotestů doplnily a zájemci si je mohou opět v klidu a z pohodlí domova objednat.

„Zatímco v únoru jsme prodali asi 18 tisíc balení, v březnu jsme tohoto čísla dosáhli už v prvním týdnu. Nyní jsme na více než 23 tisících,“ potvrzuje enormní zájem o samotestovací sady mluvčí největší tuzemské lékárenské sítě Dr.Max Michal Petrov.

Samotestování zaměstnanců ve firmách začíná zítra

Samotestovací sady: Nabídka sad je pestrá

Dlouhodobě nabízejí lékárny Dr.Max výtěrové rychlotesty od výrobců JoysBio, SafeCare a také NewGene. Nově do své nabídky zařadily také výtěrové testy firem Lepu Medical a FlowFlex. V posledních dnech vzrostl zájem i o neinvazivní takzvané houbičkové a lízátkové testy od výrobce V-Check. Ty josu podle Michala Petrova vhodné hlavně pro děti a seniory. Konkrétní nabídku a aktuální dostupnost samotestovacích sad je dostupná zde.

Pojišťovny dají na samotestování pracovníků až 240 Kč měsíčně

Samotesty pro laickou veřejnost

S nařízením povinného testování pracovníků ve firmách vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] seznam povolených testovacích sad, které jsou určeny i pro nezdravotníky. Výčet testů ve výjimce úřad průběžně aktualizuje a k nahlédnutí je zde. Zmíněnému seznamu se přizpůsobila i nabídka samotestovacích sad na e-shopu lékárny Dr.Max.

„Všechny produkty, které nabízíme na e-shopu už jsou oficiálně vhodné i pro laiky. Nemusíme tam deklarovat, že jde o produkty určené zdravotníkům,“ vysvětluje mluvčí sítě lékáren Dr.Max.

Dodává, že novinka v nabídce je i korejský Humasis, ten byl na seznam výjimek MZ ČR již také zařazen. Samotestovací sety nabízí lékárenská síť primárně na svém e-shopu. Menší balení pak dodává spíše do kamenných lékáren.

Výtěrové, lízátkové nebo houbičkové testy

V posledních měsících se na lékárenský trh dostávají nejrůznější druhy testovacích sad. Podle Michala Petrova vedou prodeje především výtěrových testů, které jsou v nabídce nejdelší dobu. V posledních týdnech stoupá zájem i o neinvazivní lízátkové a houbičkové testy.

„Nejčastěji máme sety po 25 a 20 kusech, které kvůli ceně prodáváme prioritně na e-shopu, pro kamenné lékárny se nám podařilo zajistit dostatek pětikusových sad,“ doplňuje Michal Petrov s tím, že i ty si ale může zákazník zakoupit na e-shopu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here