Bill Gates: Znečištěné ovzduší je větší problém než covid

0
360
Bill_Gates

„Vyřešení klimatických změn je jednou z největších výzev lidstva, řešení covidové krize je proti tomu velice snadné,“ říká zakladatel Microsoftu a dolarový miliardář Bill Gates ve své nové knize “Jak se vyhnout klimatické katastrofě“.

Jedenapadesát miliard a nula. To jsou dvě čísla, která bychom podle Billa Gatese měli znát o klimatu. Totiž lidstvo nyní vypouští skleníkové plyny do atmosféry právě tempem cca 51 miliard tun ročně. Naopak nula tun emisí má být dle jeho slov náš cíl. Právě jeho nová kniha je průvodce tímto bojem s globálním oteplováním.

„Tuto výzvu nesmíme podcenit. Ještě dosud před námi taková změna chování, kterou musíme vykonat v příštích 30 letech, nestála. A není k dispozici žádný precedent,“ tvrdí.

Gates říká, že je nutné rychle inovovat v globálním měřítku. A právě to musí nastartovat jednotlivé vlády. Situaci srovnává s bojem proti aktuální pandemii covidu-19.

„Pandemie skončí, protože za rok byly vynalezeny skvělé vakcíny, které se teď snažíme dostat do patřičného měřítka a přizpůsobit mutacím. Avšak ve srovnání s klimatickými změnami je toto velmi, velmi snadné,” prohlásil.

51 miliard tun skleníkových plynů

Každý rok vypustí lidstvo do atmosféry 51 miliard tun skleníkových plynů. Tady se musíme podle Gatese dostat na „čistou“ nulu. To znamená omezit emise na úroveň, kdy je atmosféra objem skleníkových plynů schopna „absorbovat“. Jedním z řešení je pěstování stromů, které ukládají CO2 do své hmoty.

Znečištěné ovzduší nejvíce zabíjí v Itálii, Česku a Polsku

Pak je podle něj třeba „odkarbonizovat“ zbývajících 70 procent světové ekonomiky – ocelárny, cementárny, dopravní systémy, výrobce hnojiv a mnoho dalších odvětví. Ale v současné době to v mnoha oborech jednoduše nedokážeme.

Ella zemřela na znečištěné ovzduší, uvedly britské úřady

I proto se Gates nyní soustředí na technologie, které nám na této cestě dokáží pomoc. Obnovitelné zdroje, jako jsou vítr a solární energie, pomohou snížit emise z výroby elektřiny, které se však podle něj na celkovém znečištění podílejí „jen“ 30 procenty.

Bill Gates volá po inovacích v globálním měřítku

Společnost podle miliardáře neumí ocenit reálné náklady za užívání fosilních paliv. Mnoho z uživatelů za takto způsobené ekologické škody nic nezaplatí.

„A nikdo je nevolá k odpovědnosti,“ dodává Gates.

A právě tady, podle něj, musí zasáhnout vlády. Škody se musí vyčíslit a informovat o nich soukromý sektor, od něhož je třeba žádat „zelené“ produkty.

„To si vyžádá obrovské investice do výzkumu a vývoje, ale i na podporu nových ekologických produktů za účelem snížení jejich konečné ceny,“ vysvětluje Gates, který byl dříve známý svým spíše kritickým výrokem, že regulace podvazují inovace. A sám se díky otevřenému prostředí v oblasti IT stal jedním z nejbohatších lidí na světě.

Hodnota Trumpova majetku klesá, nejbohatší je Jeff Bezos

Znamená to tedy, že nyní vládní intervence doporučuje? On sám namítá, že zásadní roli vlády v otázkách dálnic, práva, vzdělání a vědeckého výzkumu vždy podporoval. V případě klimatických změn však trvá na tom, že vyhnout se katastrofě, zvláště v oblastech kolem rovníku, je bez spolupráce vlád všech zemí nemožné. To si musí uvědomit, zdůrazňuje, zejména američtí Republikáni. Byť ti s příchodem nového amerického prezidenta Joe Bidena museli strpět rozhodnutí o návratu USA k pařížské klimatické dohodě.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here