Hlavní hygienička Rážová dnes končí na ministerstvu

0
668
Razova

Ve funkci hlavní hygieničky a náměstkyně ministra zdravotnictví dnes končí Jarmila Rážová. Do doby jmenování jejího nástupce ji nahradí ředitelka Moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová.

Změnu na postu hlavní hygieničky potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] již před několika týdny. Odvolání Jarmily Rážové nejdříve oznámil premiér Andrej Babiš [ANO]. Následně její odvolání [8.3.] s platností ke 14. březnu oznámil ministr Jan Blatný. Důvody pro její odvolání však odmítl blíže komentovat.

„Je to něco, co se děje,“ uvedl Jan Blatný na tiskové konferenci, kde potvrdil, že odvolat hygieničku Rážovou je jeho rozhodnutí.

Sama Rážová v době svého “veřejného odvolávání” s médii nekomunikovala. Její nástupkyně Pavla Svrčinová pro Seznam Zprávy následně uvedla: „S panem ministrem jsem se bavila o tom, co je za problém s paní doktorkou Rážovou. Chtěla jsem to vědět. Jsme spolužačky, kamarádky, vždycky jsme si pomáhaly. Pan ministr mi řekl, že jeví známky únavy a má strach o její zdravotní stav.“

Rážová zastávala pozici od března 2020

Devětapadesátiletá Jarmila Rážová působila na ministerstvu zdravotnictví už v letech 2003 až 2007 jako vedoucí oddělení podpory veřejného zdraví. Mezi lety 2012 až 2016 pracovala jako zástupkyně hlavního hygienika Vladimíra Valenty. Působila také na pražské a středočeské krajské hygienické stanici nebo ve Státním zdravotním ústavu [SZÚ].

Rážovou do funkce jmenovala vláda koncem loňského června. Funkcí byla už předtím pověřena po březnovém odvolání Evy Gottvaldové, která podle kabinetu nezvládla svou práci v počínající epidemii koronaviru a neměla lékařské vzdělání.

Jarmila Rážová má být jmenována vládou příští pondělí

To ostatně vedlo i k podání návrhu na změnu podmínek vzdělání pro výkon funkce hlavního hygienika, který za sněmovní zdravotnický výbor předložila jeho předsedkyně Věra Adámková [za ANO].

„Málokdo by předpokládal, že by hlavní hygienik nebyl lékař. A my jsme přišli na to, že toto zákon nevyžaduje. Ano jsem ráda, že můj návrh prošel, protože nedostatek lékařského vzdělání u hlavního hygienika je limitující minimálně v odhadu situace,“ uvedla tehdy v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz Věra Adámková.

Podle nových podmínek musí mít tedy hlavní hygienička lékařské vzdělání, odbornou způsobilost. Poslanci odsouhlasili návrh v únoru v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví.

Kdo je Pavla Svrčinová

Sedmapadesátiletá Pavla Svrčinová se ve své praxi specializuje na hygienu výživy a bezpečnost potravin. V témže oboru působila i jako auditorka v Bruselu. Krajskou hygienickou stanici Moravskoslezského kraje vede teprve od loňského ledna. Kdo ji nahradí, není dosud známo. O formálním vyhlášení výběrového řízení se začne jednat až po jejím nástupu na místo hlavní hygieničky.

Dodejme, že Svrčinová musela po oznámení svého nástupu na funkci hlavní hygieničky čelit kritice za své fotografie na sociálních sítích. Byť ty okamžitě smazala.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here