Moderna a Pfizer provádějí klinické testy vakcíny pro děti

0
977
vakciny_pro_deti
Foto: Pixabay.com

O očkování dětí proti covidu-19 jsme toho moc neslyšeli. Postupuje-li ale očkování od nejstarších a nejohroženějších věkových a sociálních skupin k mladším, lze pak očekávat, že dříve či později dojde i na děti. Jenomže, co dnes víme o očkování dětí proti covidu-19? A jsou už pro ně dostupné nějaké vakcíny?

I přesto, že veřejností koluje mnoho „zaručených“ informací o tom, že děti jsou nebezpečnými přenašeči koronaviru, britská Royal College of Paediatrics and Child Health potvrdila jen velmi nízké riziko přenosu nákazy mezi dětmi.

„Dále je dokázáno, že v této skupině hrozí mnohem nižší možnost úmrtí než u dospělých. Je také známo, že dětem nákaza hrozí podstatně méně. Role dětí jako přenašečů nákazy není jasná a neexistuje důkaz o tom, že by byly nebezpečnějšími přenašeči než dospělí,“ uvádí Royal College of Paediatrics and Child Health.

Covid-19: Dětí a mládeže se senioři bát nemusejí

Britský úřad dodal, že děti bývají asymptomatickými nosiči viru a mohou ho tak snadno šířit dál. Vakcína proti covidu-19 má primárně zabránit závažnému průběhu nemoci a zatím není jasné, zda brání také dalšímu přenosu viru. Právě to bude dle úřadu důležitý faktor, na který je třeba se zaměřit při vývoji vakcíny pro děti.

Reinfekce covidem-19 nebývá dle odborníků dramatická

Firmy Pfizer a Moderna zahájily klinické testy u dětí

Zdravotní systém zvaný Conecticut Children´s ve stejnojmenném americkém státu se specializuje na léčbu dětských pacientů. Na jeho stránkách se Juan C. Salazar zamýšlí právě nad očkováním dětí. Podle něj některé z již schválených vakcín lze aplikovat u dětí starších 16 a 18 let. Jde například o vakcínu Comirnaty společností Pfizer/BioNTech, kterou úřady schválily také pro mladistvé starší 16 let. Vakcína společnosti Moderna je určena pro osoby starší 18 let.

„Obě společnosti už začaly klinické zkoušky jejich využití pro mladší děti. Pfizer a Moderna zahájily testy ve věkové skupině dvanáct let. To zabere určitý čas, zvláště u nejmenších dětí, které se testují naposledy. Pokud testy dopadnou úspěšně, pak je musí schválit americký lékový úřad, FDA, poté se začnou vyrábět a distribuovat,“ uvádí Juan C. Salazar.

Podle něj je si ale třeba uvědomit, že děti a dorost nepatří mezi rizikové skupiny. Proto jsou děti a teenageři v pořadí očkování na posledním místě. Ovšem s několika výjimkami. Pokud jsou v rizikovém zdravotním stavu, mohou se očkování dočkat i dříve. Což platí i pro dorost nad 16 let, který pracuje v rizikovém prostředí. S jejich očkováním se v USA určitě počítá.

Covid vakcíny pro děti mladší 15 let

Juan C. Salazar dále uvádí, že dětský imunitní systém se od imunitního systému dospělého člověka podstatně liší. Jeho reakce se během let mění, od dětství až do věku teenagera. Proto se musí vakcíny schválené pro věkovou kategorii pod a nad 16 let opětovně prověřit s ohledem na mladší děti. To znamená, že covid vakcína pro děti nebude k dispozici dříve než letos v létě.

„Bylo by riskantní, kdyby se vakcína proti covidu dětem aplikovala v této fázi,“ uvedla lékařka Emily Erbeldingová z amerického National Institutes of Health.

Přičemž odkazuje na statistická data. Ve Spojených státech se lidé mladší 21 let na počtu obyvatel USA podílejí zhruba jednou čtvrtinou, ale jen jedním procentem na počtu úmrtí v důsledku nákazy covidem-19. To jsou „dobré“ výsledky. Na druhou stranu očkování dětí je důležité kvůli kolektivní imunitě proti viru. K tomu je zapotřebí ideálně 70 až 90% proočkovanosti populace. Což platí i při započítání těch, kteří již covid prodělali. Důležité je to i kvůli zpomalení nástupu nových mutací viru.

Dětská vakcína proti covidu to nebude mít lehké

Podle Juana C. Salazara je už nyní jasné, že předpokladem pro očkování dětí mladších 12 let a dorostu je další podrobný výzkum, modifikované složení vakcín a nové schéma očkování. To vyžaduje znát přesné dávkování, počet dávek a jejich intervaly.

„Jakmile bude vakcína k dispozici, mohou se otevřít školy, kontaktní aktivity jako sport a zájmové kroužky,“ říká autor z Conecticut Children´s.

Dodejme, že lékaři rodičům dlouhodobě doporučují, aby děti nechali naočkovat i proti jiným nemocem. Například proti meningokoku. Přičemž ne vždy se u nich setkávají s pochopením. Lze tak očekávat, že odpor proti covid očkování u dětí bude ještě silnější.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here