Vláda ČR odvolala současnou Hlavní hygieničku ČR Evu Gottvaldovou. Ve funkci ji má nahradit dosavadní ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová. „Nezvládala svoji práci,” uvedl důvod odvolání Evy Gottvaldové premiér Andrej Babiš [ANO].

Zprávu o odvolání hlavní hygieničky Evy Gottvaldové zveřejnil jako první zpravodajský server Idnes.cz s odvoláním na dva ověřené zdroje a jednoho člena vlády. Eva Gottvaldová ani Jarmila Rážová se ke zprávě zatím nevyjádřily. Zprávu iDnes.cz ale již potvrdila tisková mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamunová.

„Paní ředitelka Rážová byla vládou pověřena výkonem funkce hlavní hygieničky. Na krajské hygieně bude jmenován zástupce v souladu se služebním zákonem,” uvedla.

Vláda pověření Jarmily Rážové oznámila na tiskové konferenci po dnešním mimořádném jednání kabinetu. Kdo dosavadní ředitelku u krajských hygieniků nahradí, zatím není jasné. Česko nyní čelí nárůstu počtu pacientů nakažených novým typem koronaviru, k dnešnímu dni je potvrzeno 96 případů.

Konec Evy Gottvaldové

O konci Evy Gottvaldové ve funkci se diskutovalo již před měsícem. Na návrh sněmovního zdravotnického výboru v čele s předsedkyní Věrou Adámkovou [za ANO] došlo ke změně podmínek vzdělání pro výkon funkce hlavního hygienika. Podle nových podmínek bude muset mít lékařské vzdělání, odbornou způsobilost. Poslanci odsouhlasili tento návrh v únoru v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví.

„Málokdo by předpokládal, že by hlavní hygienik nebyl lékař. A my jsme přišli na to, že toto zákon nevyžaduje. Ano jsem ráda, že můj návrh prošel, protože nedostatek lékařského vzdělání u hlavního hygienika je limitující minimálně v odhadu situace,“ uvedla v rozhovoru pro Zdravezpravy.cz tento týden předsedkyně Výboru pro zdravotnictví PS PČR Věra Adámková [za ANO].

Dodala, že současná situace kolem šíření koronaviru SARS-CoV-2 ji utvrzuje v tom, že udělala dobře, když svůj návrh podala. V rozhovoru zdůraznila, že i současnou situaci kvůli pandemii komunikuje ne hlavní hygienik, jak by se předpokládalo, ale zejména náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

I když není epidemiolog, ale vynikající vakcinolog, zvládá to velice dobře, protože se ve věci lépe orientuje. A i to mě utvrzuje v tom, že je dobře, že jsme do zákona dali podmínku, aby hlavní hygienik měl lékařské vzdělání, odbornou způsobilost,“ vysvětlila.

Vzdělání pro hlavní hygieničku je přežitek

Eva Gottvaldová, která vystudovala na brněnské Masarykově univerzitě obor výživa člověka, se po přijetí zákona sněmovnou ve třetím čtení vyjádřila tak, že požadavek na odbornou lékařskou způsobilost má [dnes] za přežitek. Zároveň uvedla, že kvůli úpravě zákona nevidí žádný důvod k rezignaci.

Eva Gottvaldová jako hlavní hygienička zároveň působí i jako náměstkyně ministra zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] se tehdy vyjádřil v tom smyslu, že by Gottvaldová aktuálně odcházet neměla, i s ohledem na to, že se řeší okolnosti epidemie koronaviru v Číně. Hlavní hygieničkou a zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví je Gottvaldová od července 2016.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here