Poté, kdy byly v Česku uzavřeny školy a mnoho lidí se ocitlo v karanténě, se na redakci obrací mnoho čtenářů, co to znamená být v domácí karanténě. Zdravezpravy.cz proto přinášejí základní informace o tom, jak taková domácí karanténa vypadá.

Nařízená karanténa znamená, že osoba je povinna se kvůli podezření z nákazy oddělit od ostatních zdravých osob. Jinak řečeno, musí zůstat doma. V žádném případě nesmí chodit do práce, školy nebo navštěvovat veřejná místa či se účastnit společenských akcí. Osoba v karanténě by neměla určitě jezdit ani městskou hromadnou dopravou a ani taxíkem.

„Vy nebo osoba, o kterou pečujete, byste měli zůstat doma s výjimkou lékařské péče. Nechoďte do práce, školy, na veřejná místa a nepoužívejte hromadnou dopravu nebo taxi, dokud vám nebude řečeno, že je to bezpečné,“ uvádí v této souvislosti Státní zdravotní ústav [SZÚ].

Úřad dále uvádí, že doma je povinna zůstat i osoba, která je v karanténě kvůli podezření na nemoc Covid-19 či prokázané diagnóze Covid-19, ale její zdravotní stav nevyžaduje hospitalizaci na infekčním oddělení zdravotnického zařízení. To znamená je povinna oddělit se od zbývající části neinfikované populace.

Strava, hygiena, nákupy v domácí karanténě

Co z výše uvedeného vyplývá. Totiž to, že osoby v domácí karanténě si nemohou dojít nakoupit či vyřídit formality na úřad či do zaměstnání. Jsou proto jednoznačně odkázáni na pomoc druhých. I z toho důvodu se ukázalo, že lidé, kteří v minulých týdnech nakupovali do zásoby neudělali chybu. Osoba v karanténě má totiž pouze dvě možnosti, jak si obstarat potraviny. Tou první je objednat si je přes internet a tou druhou si je nechat nakoupit od příbuzných či známých. A jelikož jsou internetové obchody s potravinami přetížené, může se stát, že objednávku doručí až za několik dní. I v takovém případě platí, že nákup ať už od známého či z e-shopu musí být ponechán venku. Před dveřmi bytu, na verandě či jiném vhodném místě, aby nedošlo k blízkému kontaktu s izolovanou osobou.

Jak být doma s ostatními

Osoba s podezřením na nemoc musí být podle doporučení Státního zdravotního ústavu nejlépe v oddělené místnosti od ostatních členů domácnosti. Vymezit by si měla jednu svoji místnost, dobře ji větrat a nenechávat otevřené dveře. V takovéto situaci jsou v jisté výhodě domácnosti s vícero koupelnami. To proto, že jednu koupelnu by měla užívat výhradně osoba v izolaci. Pokud má domácnost pouze jednu koupelnu či toaletu, je potřeba místnost po každém použití pečlivě uklidit a dezinfikovat. Samozřejmostí jsou v takové situaci oddělené ručníky, osušky a další toaletní potřeby. Osoby, které se nemohou vyhnout sdílení koupelny či toalety, by měly tyto prostory užívat v domluvených dobách a z pokoje vycházet jen v nezbytných případech a nosit ústní roušku. Co se týká stravování, pokrmy by měla jíst osoba v karanténě také výhradně ve svém pokoji. Použité nádobí pak umýt ručně v horké vodě s čistícím prostředkem a osušit vlastní utěrkou.

Jak je to s návštěvou lékaře

Všechny návštěvy lékaře by měly být předem projednány telefonicky, emailem nebo jinou komunikační aplikací. Je to proto, že ve zdravotnických zařízeních je potřeba kontakt s ostatními lidmi minimalizovat. Osoby v izolaci se nesmí také zapomenout dostatečně vybavit jednorázovými kapesníky.

„Při kašlání nebo kýchání si zakryjte ústa a nos kapesníkem na jedno použití. Lidé, kteří pečují o osoby čekající na výsledky vyšetření na infekci Covid-19, by také měli používat při kašli a kýchání jednorázové kapesníky,“ uvádí SZÚ.

Kapesníky musí být po použití umístěny do plastového pytle na odpadky. Po použití se doporučuje si okamžitě umýt ruce mýdlem a vodou. A to po dobu nejméně 20 sekund.

Inventář v domácnosti

Předměty jako jsou skleničky, šálky, kuchyňské náčiní, ručníky, ložní prádlo a ostatní, které použila osoba v karanténě by neměly v žádném případě použít jiné osoby v domácnosti. Po použití předmětů musí být důkladně omyty mýdlem a vodou. K mytí nádobí a příborů není problém použít myčku nádobí.

„Prádlo, povlečení a ručníky by měly být uloženy v plastovém pytli a vyprány, jakmile bude známo, že testy na SARS-CoV-2 [Covid-19] jsou negativní,“ uvádí SZÚ.

V případě potřeby vyprání prádla dříve, to znamená ještě před výsledky vyšetření, musí být prádlo vypráno minimálně při teplotě 60 °C a výše.

„Pokud je to možné, sušte a žehlete prádlo na nejvyšší možnou teplotu vhodnou pro danou tkaninu. Při manipulaci se znečištěnými materiály používejte jednorázové rukavice a plastovou zástěru a očistěte všechny povrchy v okolí pračky,“ doporučuje.

Dále upozorňuje, že prádlo z domácnosti, ve které je podezřelá nebo infikovaná osoba, nesmí být práno ve veřejné prádelně.

V době karantény by si osoby měly udržet odstup i od domácích zvířat. V případě sdílení domácnosti s nimi by si pak osoba v izolaci měla před a po každém kontaktu se zvířetem umýt ruce.

Žádné návštěvy a minimální kontakt

V období nařízené karantény by neměly osobu v izolaci navštěvovat žádné jiné osoby.  Výjimkou jsou zdravotníci. Pokud je návštěva nezbytně nutná, měla by se osoba v karanténě nejprve poradit se svým praktickým lékařem. V těchto chvílích je nejbezpečnější cesta komunikace po telefonu. Osobní návštěvu je dobré odložit o několik týdnů.

Pokud se zhoršuje zdravotní stav osoby v izolaci nebo osoby, o kterou je v izolaci pečováno je nutné ihned vyhledat lékařskou pomoc. Pokud se nejedná o nouzovou situaci, tak telefonicky s praktickým lékařem nebo nemocničním zařízením.

Pozor! Pokud se jedná o stav nouze a je potřeba zavolat sanitku, je volající osoba povinna operátora informovat o vyšetřováni na SARS-CoV-2. Nebo že osoba pečuje o někoho, kdo je testován na SARS-CoV-2.

Na závěr je nutné upozornit na věc, která se sice zdá být samozřejmá, ale přeci jen: Veškerý odpad, včetně roušek i kapesníků od osoby v izolaci, by měl být uložen v plastovém pytli na odpadky. A po naplnění musí být pevně zavázán. Plastový pytel by pak měl být vložen do druhého pytle a zavázán a až poté dán do kontejneru na odpad.

A nezapomeňte: Mýt ruce, mýt ruce a mýt ruce.

–VRN–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here