Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] navrhne vládě ke jmenování Jarmilu Rážovou hlavní hygieničkou ČR zřejmě již příští pondělí. Výběrová komise ji doporučila ze tří uchazečů o funkci. Pokud ministrův návrh vláda schválí, Jarmila Rážová se stane hlavní hygieničkou od prvního července.

Vyplývá to z materiálu, který má v pondělí projednat vláda. Funkcí hlavního hygienika, který je zároveň náměstkem ministra zdravotnictví, byla Jarmila Rážová pověřena po odvolání Evy Gottvaldové 12. března. Tedy v den, kdy byl vyhlášen nouzový stav kvůli šíření nového typu koronaviru. Eva Gottvaldová podle kabinetu svou práci nezvládla. Vedením sekce ministerstva byla pověřena právě Jarmila Rážová.

Jarmila Rážová předtím působila jako ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. Výběrové řízení na funkci hlavní hygieničky bylo vypsáno 1. května. Vedle Rážové se přihlásila také ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Květoslava Kotrbová. Právě o ní se v médiích spekulovalo jako o horké kandidátce na funkci. Podle informací redakce ZdraveZpravy.cz Jarmila Rážová svými odbornými znalostmi a návrhem koncepce na výkon funkce ale významně předčila ostatní uchazeče.

Jarmila Rážová nevylučuje druhou vlnu covidu-19

Jarmila Rážová v nedávném rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz nevyloučila příchod druhé vlny nového koronaviru.

„Je to nový virus a poznání o něm se stále vyvíjí. A na podzim obecně virové respirační infekce stoupají a ono to mezi ně patří. A na podzim obecně virové respirační infekce stoupají a ono to mezi ně patří. Takže ta pravděpodobnost druhé vlny epidemie tady je a my na ni musíme být připraveni,“ uvedla.

Víte, my se asi s tím koronavirem budeme muset naučit žít. To znamená, musíme se připravit, že to může přijít,“ dodala.

Jarmila Rážová: S covid-19 se budeme muset naučit žít

Do správy hlavního hygienika na ministerstvo zdravotnictví také od 25. května přešel projekt Chytrá karanténa. Ten má v první fázi na starosti řízení kapacit odběrových míst, laboratoří a vyhledání kontaktů nakažených. Ve druhé fázi se zapojí aplikace eRouška nebo data o sdílení polohy z aplikace Mapy.cz.

Aplikaci eRouška používá prozatím jen 220 000 lidí

„Chytrá karanténa 1.0 funguje, na dvojce intenzivně pracujeme,“ uvedla v pondělí Jarmila Rážová. Některé kraje ale podle ní nástroje chytré karantény jako vzpomínkové mapy nebo call centrum nevyužívají, protože nemají prakticky žádné nové případy.

„Postupně realizujeme další naplánované kroky, například posílení kapacit krajských hygienických stanic a zároveň ministerstva, abychom převzali i ty nástroje chytré karantény vytvořené armádou, abychom je dál využívali v naší práci,“ doplnila.

Návrat na ministerstvo

Osmapadesátiletá Jarmila Rážová působila na ministerstvu zdravotnictví už v letech 2003 až 2007 jako vedoucí oddělení podpory veřejného zdraví. Mezi lety 2012 až 2016 pracovala jako zástupkyně hlavního hygienika Vladimíra Valenty. Působila také na pražské a středočeské krajské hygienické stanici nebo ve Státním zdravotním ústavu [SZÚ].

Hygienici jsou v době epidemie nového typu koronaviru zásadní složkou správy. Krajské hygieny mají na starosti místní opatření, rozhodli například na začátku epidemie o uzavření obcí na Litovelsku nebo v současné době o zpřísněných podmínkách na Karvinsku. Jejich pracovníci vedou s nakaženými rozhovory a v takzvaném epidemiologickém šetření pak dohledávají jejich kontakty a případné místo nákazy.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here